Frågor och svar om Tanzania

På denna sida har vi samlat vanliga frågor och svar om Tanzania. Om ni inte hittar svar på er fråga här är ni naturligtvis varmt välkomna att ringa eller maila oss. 

 

Allmänt om Tanzania

 

Var ligger Tanzania?

Tanzania ligger i Östafrika, strax söder om ekvatorn. Tanzania har i öster en lång kust mot Indiska Oceanen. I norr gränser Tanzania till Kenya ooh Uganda, i väster till Rwanda, Burundi och Demokratiska Republiken Kongo, i sydväst till Zambia och Malawi och i söder till Mocambique.

  

Varifrån kommer namnet Tanzania?

Namnet på landet Tanzania, vars fulla namn är ”Förenade republiken Tanzania”, kommer från de två regioner och tidigare kolonier som 1964 slogs samman; Tanganyika och Zanzibar. Tanganyika blev självständigt 1961, Zanzibar 1963. A964 slogs de ihop och ordet Tanzania kom genom att man tog de tre första bokstäverna i Tanganyika och Zanzibar respektive och sedan la till ”ia” på slutet.

 

När blev Tanzania självständigt?

Tanganyika, det som idag är fastlands Tanzania, blev självständigt 9 december 1961. Zanzibar blev självständigt nästan exakt två år senare, 19 december 1963. 1964 bildade de två nya länderna tillsammans ”Förenade republiken Tanganyika och Zanzibar” vilken 20 oktober 1964 bytte namn till ”Förenade republiken Tanzania”.

 

Är Zanzibar en del av Tanzania? 

Ja Zanzibar tillhör Tanzania. Zanzibar är en ögrupp nestående av två stora öar och en mängd små öar. De stora öarna heter Unguja och Pemba. Unguja kallas dock oftast för Zanzibar. Zanzibar har en viss autonomi med ett eget parlament och en egen president, men är en del av Tanzania.

 

Vilket språk talas i Tanzania?  

I Tanzania talas ett flertal olika språk, totalt drygt 120, men det största är swahili. De allra flesta som idag är vuxna har ett annat modersmål än swahili, men nästan alla talar swahili. Dagens unga i Tanzania pratar swahili i första hand och det lokala språket i olika stor utsträckning. Swahili är från början ett språk från Zanzibar och kustregionerna. Det infördes som ett gemensamt språk av Tanzanias första president Julius Nyerere. Tanzania skiljer sig på så sätt från många afrikanska länder i att de har ett afrikanskt språk som gemensamt språk. De flesta tidigare kolonier i Afrika har ett europeiskt språk som gemensamt språk, till exempel engelska, franska eller portugisiska. Inom turismen talar alla god engelska, era safariguider talar god engelska. Men på landsbygden finns det många, framförallt äldre som inte pratar bra engelska.

 

Hur är vädret i Tanzania?  

Tanzania ligger strax söder om ekvatorn och landet är i princip alltid varmt med undantag för höga bergsområden. Tanzania har enkelt uttryckt tre årstider:

  1. Torrperioden – juni t.o.m. oktober. I början av denna är vädret ganska svalt men ju längre torrperioden går desto varmare blir det.
  2. De korta regnen – november t.o.m. februari. Oftast faller det mesta regnet i november och början av december men denna årstid har stora variationer från år till år
  3. De långa regnen – mars t.o.m. maj. Under denna period kan det tidvis regna kraftigt vilket också kan orsaka lokala översvämningar.

Tanzania är svalast i juni och juli. Delar av inlandet, framförallt de höglänta områdena som till exempel Arusha, Iringa och Ngorongorokratern vara ganska svala, med ganska många molniga dagar. När vädret är klart kan de i de höglänta områdena i landet vara kyliga nätter denna period. Varmast är Tanzania mellan oktober och mars. Då har stora delar av landet temperaturer kring 30–35 grader.

 

 

  

Praktisk reseinformation om Tanzania

Behöver jag visum till Tanzania?

Svenska medborgare behöver visum till Tanzania. Visum kan skaffas antingen vid ankomst till flygplatsen eller elektroniskt via denna sida; https://eservices.immigration.go.tz/visa. Om ni planerar att ansöka om visum vid ankomst rekommenderar vi att ni skriver ut och fyller i ansökningsblanketten innan ankomst för att på så sätt komma längre fram i kön. Ni behöver inte ta med er några bilder, ni kommer att bli fotograferade med webbkamera på plats.

 

Vilken valuta används i Tanzania? 

Tanzanias valuta heter shilling, eller Tanzanisk shilling för att vara exakt. Tanzanisk shilling förkortas oftast TZS (ibland skrivs också TSh). Per 2020-08-20 står 1 svensk krona (SEK) i cirka 266 TZS. Tanzanisk shilling kan ni inte växla till er i Sverige då den inte får handlas med utanför Tanzania. Ni kan följa växelkursen TZS/SEK här.

 

De allra flesta företag (safariföretag, restauranger, hotell osv.) som handlar med turister i första hand accepterar även betalning i amerikanska dollar, USD, faktum är att de allra flesta föredrar betalning i USD. Om ni inte ska handla i lokala marknader och affärer så behöver ni oftast inte växla till er TZS på er resa utan det räcker med USD.

 

Vilka flygbolag flyger till Tanzania?

Ett flertal av de stora flygbolagen från Europa, mellanöstern och Afrika flyger till Kilimanjaro, Zanzibar och Dar Es Salaams internationella flygplatser. Det går inga direktflyg från Skandinavien utan alla flyg är med byte. De flygbolag som flyger till Tanzania med endast ett stopp är

  • KLM via Amsterdam, från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg
  • Qatar Airways via Doha, från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg
  • Emirates via Dubai, från Köpenhamn och Stockholm
  • Ethiopian Airlines via Addis Abeba, från Stockholm
  • Turkish Airlines via Istanbul, från Köpenhamn och Stockholm

När är bästa tiden på året att resa till Tanzania?  

I Tanzania är det säsong för safari, Kilimanjarobestigning och sol och bad på Zanzibar från juni t.o.m. början av mars. En bit in i mars börjar de långa regnen då det kan regna mycket och ofta, den tiden är bäst att undvika. Svalast väder, 20–27 grader, mellan juni och augusti medan november till mars är varmt, oftast drygt 30 grader. Läs mer om bästa tiden att resa till Tanzania här.

 

Behöver jag el-adapter i Tanzania?

Tanzania använder vägguttag av brittisk modell så för att använda och eller ladda elektroniska apparater behövs adapter. En hel del hotell har även uttag av europeisk variant men långt ifrån alla.

 

Kan man dricka kranvatten i Tanzania?

Nej ni ska inte dricka kranvattnet i Tanzania. Ni bör köpa vatten på flaska.

 

Finns det malaria i Tanzania? 

Ja det finns malaria i Tanzania. De höglänta bergsområdena är malariafria men annars är malaria förekommande i hela landet. Rådgör med vårdcentral eller vaccinationsklinik om malariaprofylax innan ni reser.

 

Vilka vacciner behöver jag för att resa till Tanzania? 

Det finns i dagsläget inga krav på särskilda vacciner för att komma in i Tanzania men vi reserverar oss för att detta kan ändras med kort varsel. Tidigare har det vid några tillfällen varit krav på att vara vaccinerad mot Gula Febern för att få komma in i landet. Rådgör med vaccinationsklinik eller vårdcentral i god tid innan ni ska resa så att ni får de vaccinationer ni behöver.

 

Hur stor är tidsskillnaden mellan Sverige och Tanzania?

Tanzania ligger i tidszonen GMT+3. Sverige ligger i tidszonen GMT+1. Men eftersom Sverige har sommartid och vintertid medan Tanzania har samma tid hela året så skiftar tidsskillnaden. Under den period då vi har sommartid (slutet av mars till slutet av oktober) är Tanzania en timme före Sverige. Under vår vintertid (slutet av oktober till slutet av mars) är Tanzania två timmar före Sverige.

 

  

Frågor om safari i Tanzania

När kan man se den stora migrationen i Serengeti?

Gnuernas migration kan ses i Serengeti ungefär mellan början av november och slutat av juli. Bästa tiden att se migrationen i Serengeti är under den europeiska vintern december till mars då gnuerna befinner sig på den öppna savannen i Ndutu i södra Serengeti. Gnuerna samlas då ofta i enorma hjordar på flera hundratusen djur. Läs mer om migrationen i Serengeti här

 

Vilken är Tanzanias bästa safaripark?  

Ofta får vi frågan vilken som är Tanzanias bästa safaripark och detta är en svår fråga att besvara. Lite kort kan vi säga att parken med allra flest djur är Serengeti. Mest djur per kvadratkilometer finner ni i Ngorongorokratern. Mest lättillgängliga safariparken är Tarangire, endast två timmars bilresa, på asfalterad väg, från Arusha. Bästa safariparkerna för att se lejon är Serengeti och Ngorongorokratern. Bästa parkerna för att se elefanter är Tarangire och Lake Manyara. Bästa parken för er som vill se mängder av djur men få safarijeepar är Ruaha. Läs mer om Tanzanias bästa safariparker här.

 

Görs safari i Tanzania i öppna jeepar?  

Oftast görs safaris i Tanzania i stängda jeepar. Framförallt gäller detta safari med privat jeep och guide i norra Tanzania där ni besöker flera nationalparker. Dessa jeepar har en taklucka som går att lyfta upp så att ni kan stå upp och se och fotografera djur. Stängda jeepar är säkrare för denna typ av safaris eftersom de innefattar en del transportsträckor.

 

Exempel på jeepar som används vid safari i norra Tanzania. Bilden är tagen i Ngorongorokratern

 

Vid safaris där ni flyger ut till exempelvis Nyerere National Park, Ruaha eller Serengeti och åker på safariturer organiserade av lodgen görs safariturerna oftast i öppna jeepar.

 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev