Kapstaden, Garden Route och Safari - En familjeresa över sportlovet

Kapstaden, Garden Route & Safari - En klassisk sydafrikaresa som tilltalar hela familjen

Denna resa genom Sydafrika tilltalar hela familjen och alla åldrar. Vi börjar i magiska Kapstaden, fortsätter med vindistrikten och avslutar med safari i vildmarken. Däremellan färdas vi längs med Garden Route och njuter av vackra omgivningar. Innan vi når vår safaridestination stannar vi till i natursköna Knysna. Under resans gång har ni möjlighet att boka på flera spännande aktiviteter som gör resan ännu mer innehållsrik.

I priset ingår måltider eligt program och flygskatter från ca 4 000kr. Resan är på 16 dagar/15 nätter inkl. resdagarna. 

Vill ni resa ner innan gruppen alternativt stanna några extra dagar och uppleva något mer så hjälper vi gärna till och bokar detta. Hör bara av er till oss.

 

Pris från:
34 985 kr
Dagar:15
Alla flygresor* med skatter, del i dubbelrum med frukost, transfer, luncher, middagar och utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, svensktalande guide. *Flygskatter ingår men eventuella korrigeringar på skatten slutfaktureras ca 50 dagar innan avresa
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
2/2-1816/2-18GöteborgFamiljeresaMer än 834 985 krBoka
2/2-1816/2-18StockholmFamiljeresaMer än 834 985 krBoka

Program

Dag 1 – Kapstaden

Vi anländer till Kapstadens flygplats och välkomnas av vår guide. Därefter beger vi oss mot stan för en guidad stadsrundtur som, om vädret tillåter, avslutas med en tur upp till Table Mountain där vi äter gemensam lunch. Därefter checkar vi in på vårt hotell och får lite tid att vila och byta om för kvällen då vi äter gemensam välkomstmiddag på Gold Restaurant, där de afrikanska smakerna står i centrum. Kulinariska specialiteter från hela kontinenten, tillsammans med häftig underhållning, fullbordar  vår första dag på det afrikanska äventyret.
Måltider: lunch och middag

Dag 2 – Kapstaden

Efter frukost på hotellet beger vi oss på en guidad heldagstur runt Kaphalvön, med besök på legendariska Godahoppsudden. Vi följer kustvägarna söderut mot udden och kör bland annat över Chapman’s Peak Drive, som ofta sägs vara en av världens vackraste vägsträckor. Godahoppsudden ligger i ett naturreservat, där den unika floran bjuder på en svårslagen artrikedom. Här finns också chans att börja stifta bekantskap med en del av Sydafrikas spännande fauna. Det var Godahoppsudden som Bartolomeo Dias och senare Vasco da Gama rundade i slutet av 1400-talet i sin jakt på att finna en sjöväg till Asien. Här ute på havet, vid samma udde, myntades legenden om spökskeppet Den Flygande Holländaren. På vägen tillbaka mot Kapstaden besöker vi kolonin med afrikanska pingviner som håller till vid Boulder’s Beach strax utanför Simon’s Town. Ta med badkläder, är vädret bra finns en möjlighet att bada med de små djuren. Här har stora ansträngningar gjorts för att rädda de hotade pingvinerna, något som nu har börjat ge resultat. Under dagen äter vi gemensam lunch längs vägen. Efter återkomsten till hotellet är kvällen fri för egna upptäcktsfärder i Kapstaden och middag på egen hand.
Måltider: lunch och middag

Dag 3 – Kapstaden

Dagen är fri för egna aktiviteter och måltider.

Förslag på aktiviteter i Kapstaden:

 • Halvdagstur till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år.
 • Besök på marknaden vid Green Market Square med bland annat afrikanskt hantverk.
 • Strandliv på Clifton Beach, Camps Bay Beach eller någon av de många stränderna längs med False Bay-kusten.
 • Utflykt till Hout Bay, med besök på World of Birds eller en båttur till sälkolonin i bukten.
 • Ridning på Noordhoek Beach, rida längs de mest spektakulära stränderna i den västra kapprovinsen där Atlanten vågorna slår in och de magnifika bergen står som bakgrund.

Måltider: frukost

Dag 4 – Kapstaden

Efter frukost åker vi ut till en skola för att spendera förmiddagen på ett av Greenpops (www.greenpop.org) trädplanteringsprojekt. Här får vi en presentation om projektet under en introducerande fika innan det är dags att plantera träd på skolgården i en härlig teambuilding- atmosfär tillsammans med elever från skolan. Efter en härlig förmiddag får vi inte bara upplevelsen med oss hem utan även ett certifikat med namn och GPS-koordinater för de träd vi planterat. Vi åker sedan vidare till kåkstaden Langa där vi äter gemensam lunch hos Sheila och dottern Monica som driver den populära restaurangen Lelapa i sitt hem. Där får vi prova traditionella rätter och spännande smak-kombinationer. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet och har kvällen fri för egna aktiviteter.
Måltider: lunch och middag

Dag 5 – Stellenbosch

Efter en tidig frukost på hotellet checkar vi ut och beger oss mot vindistrikten utanför Kapstaden. Dagen är fri för egna aktiviteter:

 • För den adrenalin sugne finns det möjlighet att denna dag boka in ziplineing bland trädtoppar och djupa dalar. En timmes bilfärd öster om Kapstaden i Elgin Valley, innästlad bland Hottentots Holland bergen ligger denna nervkittlande ziplining bana med 13 plattformar att kasta sig ut ifrån, där den längsta linan är 320 meter lång. Detta världsnaturarv erbjuder spänning för alla åldrar (mellan 5–75 år). Detta är en av de hetaste nya äventyrsupplevelserna i Sydafrika just nu. (Lättare lunch ingår i utflykten)

Under dagen äter vi lunch på egen hand och på sen eftermiddag checkar vi in på hotellet strax utanför Stellenbosch.  På kvällen äter vi gemensam middag i Stellenbosch.
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 6 – Stellenbosch

Ännu en dag i vinlandet, den här gången med fokus på området kring Stellenbosch och Paarl. Vi gör under dagen två vingårdsbesök, varav det ena på en gård som även har andra specialiteter än vin och där även barnen kan delta i provningen. Under dagen äter vi gemensam picknicklunch på en vingård. Vi kommer även köra igenom universitetsstaden Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad.

 • På första vingården finns möjlighet att utforsta vingården på ett annorlunda sätt som passar liten som stor. På en Segway rullar vi fram över stock och sten och får lära oss mer av hur en vingård drivs. En kort genomgång och provkörning görs innan det är dags att rulla iväg bland vinrankorna. (Åldersgräns minst 10 år)

Måltider: lunch och middag

Dag 7 – Montagu

Det har blivit dags att fortsätta resan österut, efter frukost och utcheckning färdas vi genom vindalarna, lägst med den klassiska vinvägen Route 62. Längs vägen stannar vi på vingården Viljoensdrift, där vi provar vin, äter lunch och åker på en tur längs floden Breede River. Efter flodturen fortsätter vi till Montagu där vi checkar in på ett anrikt landsortshotell i typisk art noveau-stil, och har eftermiddagen fri till avkoppling. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.
Måltider: lunch och middag

Dag 8 – Oudtshoorn och Knysna

Efter frukost reser vi vidare österut mot dagens mål: Oudtshoorn, huvudort i halvökenområdet Klein Karoo. I Oudtshoorn är strutsuppfödning den dominerande näringen och staden kallas ibland för världens fjäderhuvudstad. Vi besöker en strutsfarm och får lära oss mer om dessa märkliga fåglar. För den som vill – och inte väger mer än 75 kg – kommer det även att finnas möjlighet att rida på en struts. Vi äter gemensam lunch på strutsfarmen innan vi fortsätter till de spektakulära och världsberömda grottorna Cango Caves, strax utanför Oudtshoorn. Här får vi en guidad tur i grottorna och får se de fantastiska droppstensformationerna djupt inne i berget. Under sen eftermiddag lämnar vi Oudtshoorn och fortsätter mot den berömda kuststräckan som kallas Garden Route. Vi kör bland annat över spektakulära Robinson Pass längs den vackra sydkusten innan vi kommer fram till Knysna. Vi checkar in på hotellet som ligger med promenadavstånd till Knysnas hamnområde med mängder av butiker och restauranger. Här har vi  kvällen fri till middag på egen hand.
Måltider: lunch och middag

Dag 9 – Knysna

Efter frukost gör vi en utflykt till det vackra naturreservatet Fetherbed Nature Reserve. Turen inleds med en båtresa över Knysna-lagunen och sedan väntar ett litet "tåg" med engelsktalande specialguide som tar oss upp till toppen av reservatet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över lagunens dramatiska mynning och de som vill kan vandra tillbaka ner genom skogen tillsammans med guiden, en promenad på 2,2 km, som bjuder på fler vyer och ett spännande växt- och djurliv. Väl tillbaka vid utgångspunkten bjuds vi på en härlig lunchbuffé innan båtfärden går tillbaka över lagunen igen. Kvällen är fri till egna upptäcktsfärder och middag på egen hand. 
Måltider: lunch och middag

Dag 10 – Knysna och Brenton-on-Sea

Frukost serveras på hotellet och sedan har vi dagen fri att utforska  Knysna på egen hand.

 • De som vill kan följa med på en utflykt till Monkeyland  som ligger ca: 1 timme utanför Knysna.  Här får man besöka några av  de många olika aparterna som finns i Afrika och hela världen. 11 av de 18 arter som finns i parken lever fritt innom området och man har möjlighet att komma riktigt nära de söta små aporna.

Transfer tillbaka till hotellet och kvällen är sedan ledig för att upptäcka stadskärnan på egen hand.
Måltider: Frukost

Dag 11 – Tsitsikamma & Cape St Francis

Efter frukost reser vi vidare mot dagens mål: Tsitsikamma National park.
Här finns det möjlighet att utforska den fantastiska naturen och göra en kortare vandring över den imponerande hängbron som spänner över floden Storms River. Vi äter en gemensam lättare lunch innan vi åker vidare mot Cape St Francis, där vi ska bo för natten.
Väl framme i Cape St Francis är eftermiddagen fri att hänga på stranden innan vi möts upp igen för en gemensam middag.
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 12 – Kariega

Det har blivit dags för safariäventyr och efter frukost lämnar vi Knysna och civilisationen bakom oss för att ge oss ut i bushen. Längs vägen gör vi ett stopp i nationalparken Tsitsikamma, där det finns möjlighet att göra en kortare vandring till den imponerande hängbron som spänner över floden Storms River. Vi tar en paus med fika innan vi åker vidare mot Kariega, som är målet för dagen. Kariega Game Reserve är ett vidsträckt viltreservat och är hem till alla de djur som ingår i ”The Big Five”. Området är malariafritt. Vi checkar in i våra stugor, ”chalets”, äter gemensam lunch och kan ägna en stund till att njuta av utsikten över vildmarken eller ta ett dopp i poolen. Under eftermiddagen är det dags att ge sig ut på game drive, d.v.s. safari i öppna bilar, för att försöka se alla de vilda djur som håller till i området.
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 13 – Kariega

I gryningen, medan de nattaktiva djuren fortfarande är i rörelse, ger vi oss ut på ytterligare en game drive. Därefter återvänder vi till lodgen för frukost. Resten av dagen kan man antingen ägna åt att koppla av på lodgen, eller gå en guidad promenad i den vilda naturen, en så kallad bush walk. Efter en sen lunch är det återigen dags för en kvällstur med bil, i jakt på nya djurupplevelser, varefter vi äter gemensam middag på lodgen.
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 14 – Kariega

Vi hinner en sista gryningstur bland de vilda djuren, följt av frukost, innan vi lämnar Kariega. Färden går nu till Port Elizabeths flygplats, varifrån hemresan går via Johannesburg. Med i bagaget finns fantastiska minnen och nya vänner. Lunch på egen hand på antingen Port Elizabeths eller Johannesburgs flygplats.
Måltider: frukost

Våra guider

Görrel Espelund

Görrel Espelund är Afrikakorrespondenten som sadlade om och blev guide. Som journalist har hon haft särskilt fokus på Afrika i över 20 år och mellan 1997 och 2004 var hon stationerad i Kapstaden som korrespondent för Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Hennes bevakningsområde var Afrika, söder om Sahara.
I Sverige är Görrel en flitigt anlitad föredragshållare och moderator. Genom åren har hon även skrivit ett flertal böcker, den senaste, ”Kap till Kairo – anteckningar längs vägen”, tillsammans med Andreas Karlsson.
Sedan några år tillbaka har hon återvänt till sitt andra hemland Sydafrika och är nu utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

Andreas Karlsson

Andreas Karlsson är utbildad safariguide/ranger med lång erfarenhet från den afrikanska vildmarken. Han har en bakgrund som journalist och fotograf och har rest i och bevakat Afrika i över ett decennium. Han är föredragshållare och prisbelönt naturfotograf, och han har skrivit ett flertal böcker om Afrika, bland annat ”Kap till Kairo” (tillsammans med Görrel Espelund) och guideboken ”Mitt Kapstaden”. Andreas håller för närvarande på att avsluta en bok om Sydafrikas historia som kommer att komma ut i Sverige under 2016.
Andreas är ackrediterad av Field Guides Association South Africa (FGASA). Han är även utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

Pris Resfakta

Pris från: 34 985 kr per person, del i dubbelrum med flygskatter
Barnpris från: 25 985 kr per barn under 12 år som delar rum med 2 vuxna 
För mer barnpriser kontakta oss
Enkelrumstillägg: 8 985kr

Detta ingår i priset:

 • Alla flygresor med flygskatter (med reservation för prisändringar)
 • Boende enligt program, del i dubbelrum
 • Transfer enligt program
 • Måltider enligt program (frukost alla dagar, 10 luncher och 6 middagar)
 • Stadsrundtur i Kapstaden med besök till Taffelberget exkl. linbanan upp till toppen
 • Heldags guidad utflykt, Cape Peninsula exkl. lunch och Boulders Beach entré
 • Halvdagsutflykt, kåkstäderna
 • 2 dagar med vinprovningar samt 1 vinprovning på Viljoensdrift vingård
 • Besök till strutsfarm och Cango Caves
 • 4 safariturer i Karega Game Reserve


Detta ingår inte i priset:

 • Måltider som ej anges inom parantes i programmet
 • Extra utflykter som önskas i programmet
 • Dricks till guider och övrig personal
 • Avbeställningsskydd som tecknas innan första inbetalningen
 • Reseförsäkring går att köpa och även som komplement till hemförsäkringen


Det krävs minst 12 personer för att resan skall bli av.
Vi reserverar oss för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyget, boendet samt valuta- och skatteförändringar

 

 

Karta

Pris från:
34 985 kr
Dagar:15
Alla flygresor* med skatter, del i dubbelrum med frukost, transfer, luncher, middagar och utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, svensktalande guide. *Flygskatter ingår men eventuella korrigeringar på skatten slutfaktureras ca 50 dagar innan avresa
Boka resa
Boka resa