Kilimanjaro - Afrikas högsta berg

Att vandra upp Afrikas högsta berg är en upplevsele man aldrig kommer att glömma. Känslan när man står på toppen, när kroppen värker och man känner sig helt utmattad, är obeskrivlig. Med vackra miljöer och fantastiska utsikter reser sig Kilimanjaro 5895 meter över havet och är det högsta fristående berget i världen. Du behöver inte vara en erfaren bergsklättrare utan vandringen är perfekt för dig som letar efter en utmaning på samma gång njuta av omväxlande natur. Desto fler dagar det tar för att vandra upp till toppen, ju större chans att komma ända upp till Uhuru Peak.

Det finns olika vägar att nå till toppen, den mest populära är Marangu Route som är den enklaste leden upp, här övernattar man i enklare hytter. De andra lederna är lite svårare men man stöter inte på lika mycket folk och erbjuder vackrare miljöer, här sover man är i tält. Valet är ditt.
Vi kan erbjuda lederna Marangu, Machame, Rongai, Lemosho Shira.

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Resfakta

Klimat
Även om Kilimanjaro är tillgänglig året runt är det viktigt att vara medveten om de utmaningar och förutsättningar man kan stöta på olika tider på året och planera vandringen därefter. De månader som det är bäst att vandra är det ju också bäst väder, men det är också relevant att komma ihåg att dessa månader är också är de mest hektiska månaderna på berget med många människor. Klimatet på berget är oförutsägbart, det är därför viktigt att du mentalt förbereder dig för det värsta av väderförhållandena även om du vandrar när väderförhållanden ska vara som bäst. Unvik dock april-maj då det är regnperiod.

Dricks
Detta är alltid en individuell fråga, men som i många områden där turismen är en viktig bidragsgivare till ekonomin, har det blivit vanligt att ge dricks till de som har hjälpt dig på vägen. Som en riktlinje, föreslår vi USD30 per person per dag om du är nöjd med de tjänster som tillhandahålls av din guide och porter laget. För Machame rutten, motsvarar då detta USD210 per person i med att du tillbringar 7 dagar på berget. Tips betalas alltid i slutet av vandringen vid grinden. Tips delas då upp mellan personalen.

Kombinera med safari samt sol & bad
Kombinera er vandring upp Kilimanjaro med att uppleva safari och/eller koppla av med sol & bad på Zanzibar

Utrustning

Packlista

Vädret kan variera på Kilimanjaro och för att göra vandringen så enkel som möjligt underlättar det att ha rätt packning. Det ni kommer att bära under vandringen är det ni behöver för dagen, detta packar ni ner i en ryggsäck (ca 10 kg). Den resterande packningen packar ni ner i en vattentät väska som bärarna hjälper er med, packa gärna detta i en mjuksportbag. De bär även er sovsäck, liggunderlag och den gemensamma utrustningen för sällskapet.
Nedan ger vi förslag på vad som är bra att ha med sig. Mycket finns att hyra på plats.

Kläder

 • Vandringskor. Om ni köper nya, se till att vandra mycket i dem innan. Det sista man vill är att skoskav ska hindra en för att nå toppen. Ta gärna med ett par enklare skor att ha på er på eftermiddagen när ni har vandrat klart för dagen.
 • Underställ. Gärna 2 stycken så ni kan byta alternativt ha på er båda om det blir kallt
 • Varm jacka 
 • Regnjacka/byxor alternativt vindjacka och poncho
 • Varm tröja, t ex. fleece
 • Strumpor i syntet eller ull, bär gärna med ett torrt byte
 • Byxor och shorts
 • T-shirts
 • Handduk
 • Mössa/keps, ansiktshuva, solglasögon, handskar


Utrustning

 • Ryggsäck, ca 30 liter
 • Sovsäck/liggunderlag
 • Vattenflaska
 • Pannlampa med extra batterier
 • Kamera med extra batterier och minneskort
 • Vandringsstavar
 • Hygienartiklar, bland annat: solskyddsfaktor, tandborste/tandkräm, våtservetter mm.
 • Compeed, skoskavsplåster


Snacks

Frukost, lunch och middag ingår i priset. Men det är ju alltid skönt med lite snacks längst vägen för att hålla energin och humöret uppe. Förslag på detta kan vara:

 • Energibars
 • Blåbärssoppa (pulver)
 • Nötter
 • Klubbor
   

Machame - Dag för dag

Machame - Dag för dag

The Machame Route

Kilimanjaro Machame-rutten är en av de mest populära och är lite mer krävande än de andra rutterna, så det är bra om man är en van vandrare. Vyerna är otroligt vackra. Vägen upp sträcker sig uppåt gradvis genom vackra skogar inledningsvis och kommer senare att bjuda på många spektakulära överraskningar innan ni når toppen av Afrikas högsta berg på 5 895 meter.

Dag 1. Kilimanjaro - Moshi

Ankomst till Kilimanjaro där vår representant möter upp er på flygplatsen och tar er till Moshi Town för inchecking. Ni packar er ryggsäck som ni ska ha med er och ser sedan till att få en god natts sömn.

Boende: 3 stjärnigt hotell

Dag 2. Machame Gate

Efter frukost möter ni er guide för en genomgång, därefter bär det av till Machame Gate för all nödvändig registrering och formaliteter inför er vandring upp till toppen av Kilimanjaro. Ni börjar därefter att vandra upp Machame rutten genom regnskogar fram till ert första stopp på Machame Camp (2850 m)

Vandring: Ca 7 timmar
Boende: Machame Camp

Dag 3. New Shira Camp

Tidig vandring där ni fortsätter genom regnskogen och därefter blir det lite brant innan ni kommer ut på helt öppna landskap. Till slut når ni Shira Camp (3840 m) där ni övernattar.

Vandring: Ca 6 timmar
Boende: New Shira Camp

Dag 4. Barranco Camp

Idag blir det en acklamationsvandring, där ni först vandrar upp till ”The Shark’s Tooth” på 4630 m innan ni vandrar ner igen till Barranco Camp på 3976 m. Acklimatiseringen är extremt viktigt för dig och din kropp för att kunna vandra ända upp till toppen. Barranco är välkänt för att erbjuda vandrarna en otroligt vacker solnedgång.

Vandring: Ca 7 timmar
Boende: Barranco Camp

Dag 5. Karanga Valley Camp

Idag är det en lite kortare vandring för att förbereda er för den långa dagen imorgon. Ni börjar med en brant vandring genom att vandra upp the Great Barannco Wall, ni fortsätter därefter vidare till er camp; Karanga Valley Camp (3995 m)

Vandring: Ca 4 timmar
Boende: Karanga Valley Camp

Dag 6. Barafuu Camp

Ni fortsätter idag genom Karanga Valley och fortsätter genom ett vackert, likande månlandskap. Ni vandrar sedan vidare till Barafuu Camp (4673 m) där man kan nu kan se de två topparna Mawenzi och Kibo. På eftermiddagen hänger ni vid ert camp och laddar inför nattens vandring.

Vandring: Ca 7 timmar
Boende: Barafuu Camp

Dag 6/7. Uhuru Peak

Ni väcks på natten för att vandra grande finale med den i särklass brantaste och mest krävande vandringen. En del av vandringen är på natten och ni går mycket långsamt fram i mörkret genom lös vulkanisk sten för att nå kraterkanten på Gillman s Point på 5685 meter. Här har ni tid för en kort vila och tid för att njuta av den spektakulära soluppgången över Mawenzi. Efter detta är det en tuff bit kvar, åtminstone för ditt sinne som får det att kännas som om det aldrig tar slut men när ni sedan når toppen Uhuru Peak på 5895 är det värt allt. Njut av Afrikas tak!!
Ni vandrar därefter ner till Mweka Campsite (3068 m) för vila och att fira att ni har precis varit uppe på toppen av Kilimanjaro – världens högsta fristående berg.

Vandring: Ca 12 timmar
Boende: Mweka Camp

Dag 8. Moshi

Efter en välförtjänad frukost fortsätter ni er vandring ner till Mweka Gate (1640 m) där ni signerar ert namn och får ert diplom; ”The Summit Uhuru Peak”. Därefter blir ni körda till Moshi och incheckning på hotell för en efterlängtad dusch och att sova i en säng.

Vandring: Ca 5 timmar
Boende: 3 stjärnigt hotell

Dag 9. 

Efter frukost är det dags att säga hej då för att därefter bege er hemåt laternativ fortsätta er resa genom att åka på safari eller till Zanzibar för sol & bad. Kontakta oss för ett skräddasrsytt program.

Rongai - Dag för dag

Rongai - Dag för dag

The Rongai Route


The Rongai Route bestiger man Kilimanjaro från den nordöstra sidan av berget, längs gränsen mellan Tanzania och Kenya. Denna väg erbjuder en känsla av orörd vildmark och man får på så sett ett annorlunda perspektiv på Kilimanjaro.

Dag 1. Kilimanjaro - Marangu

Ankomst till Kilimanjaro där vår representant möter upp er på flygplatsen och tar er till Kilimanjaro Mountain Resort för inchecking. Hotellet ligger på 1950 meter öh. På kvällen kommer guiden att ha en genomgång med er och därefter serveras middag. Ni packar er ryggsäck som ni ska ha med er och ser sedan till att få en god natts sömn.

Boende: Kilimanjaro Mountain Resort

Dag 2. Marangu – Moorland Camp

Idag börjar äventyret! Efter frukost möter ni upp er guide och åker till The Rongai gate för att fullborda registreringen. Därefter kör ni vidare till Nale Moru (1950 m) för att börja er vandring. Ni vandrar först upp en stig genom bland annat potatisfält innan ni fortsätter in i en tallskog. Vid 2600 meter börjar skogen tunnas ut och ni kommer till er första camping plats.

Vandring: ca 3-4 timmar
Boende: Moorland Camp

Dag 3. Kikelewa Cave

Efter frukost börjar ni er vandring upp till Kikelewa Caves (3800 m) och det är nu ni börjar känna att ni är på ett riktigt äventyr. Ni stannar till vid ”Second Cave” som ligger på 3450 m för lunch och fortsätter därefter till Kikelewa Caves.

Vandring: ca 6-7 timmar
Boende: Kikelewa Caves Camp

Dag 4. Mawenzi Tarn Camp

Idag är det en lite kortare vandring till Mawenzi Tarn (4330 m), dock lite brantare. Efter lunch vandrar ni en acklamationsvandring upp till 4500 m här uppe har ni en magisk utsikt över Mawzenzi Peak. Tillbaka till Mawanzi Tarn Camp för middag och övernattning.

Vandring: ca 3-4 timmar/ acklamationsvandring ca 2 timmar
Boende: Mawenzi Tarn Camp

Dag 5-6. Kibo Campsite

Idag krossar ni lunar öknen, mellan Mawenzi och Kibo (4730 m). Fokus idag är att vila för att göra er redo för sen sista bestigningen. Ät och drick!!

Vandring: ca 4-5 timmar
Boende: Kibo Camp

Ni väcks på natten för att vandra grande finale med den i särklass brantaste och mest krävande vandringen. En del av vandringen är på natten och ni går mycket långsamt fram i mörkret genom lös vulkanisk sten för att nå kraterkanten på Gillman s Point på 5685 meter. Här har ni tid för en kort vila och tid för att njuta av den spektakulära soluppgången över Mawenzi. Efter detta är det en tuff bit kvar, åtminstone för ditt sinne som får det att kännas som om det aldrig tar slut men när ni sedan når toppen Uhuru Peak på 5895 är det värt allt. Njut av Afrikas tak!! Nedstigningen till Kibo på 4700 meter kommer kännas som om ni flyer på moln. Efter lite vila fortsätter ni sedan nedstigningen till er slutliga campingplats vid Horombo på 3720 m.

Vandring: ca 11-15 timmar
Boende: Horombo Camp

Dag 7. Marangu

Sista dagen! Efter ca 7 timmars vandring är ni framme. Incheckning igen på Kilimanjaro Mountain Resort för en väldigt eftertraktad dusch. Sedan är det dags att fira! Grattis!

Vandring: ca 7 timmar
Boende: Kilimanjaro Mountain Resort

Dag 8.

Frukost och därefter utcheckning.

En bra kombination till Kilimanjaro är att man efter åker ut på safari i Tanzania och sedan Zanzibar för lite välförtjänt avkoppling. Vi hjälper med att sätta ihop hela paketet.

Pris

Marangu Rutten - hytter 6 dagar/5 nätter
Pris från: 16 985 kr per person, del i dubbel exkl. flyg

Machame Rutten - camping 7 dagar/6 nätter
Pris från: 18 795 kr per person, del i dubbel exkl. flyg

Rongai Rutten - camping 6 dagar/5 nätter
Pris från: 19 375 kr per person, del i dubbel exkl. flyg

Lemosho Rutten - camping 7 dagar/6 nätter
Pris från: 21 585 kr per person, del i dubbel exkl. flyg

I priset ingår:

 • 2 nätter på trestjärnigt hotell, del i dubbel
 • Boende under vandringen, del i dubbel
 • Gemensam transfer till och från berget
 • Gemensam transfer till och från flygplatsen
 • Professionell guide, kock och bärhjälp
 • Tre mål mat om dagen under vandringen
 • Alla avgifter och entreér
 • Trygghetsgarant

Detta ingår inte i priset:

 • Flyg tor Sverige
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Visum till Tanzania, USD50 per person
 • Nödvändiga vaccinationer, kontakta en vaccinationscentral för detaljer

 

Vi reserverar oss för prisändringar pga. tillgänglighet på flyget, flygskatter samt valutaförändringar

 

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan