Resor till Pemba Island

Pemba Island ligger ca 50 km nordöst om Zanzibar (Unguja), Pemba är mindre än Zanzibar, men har ett mer kuperad landskap, även om dess högsta punkt ligger mindre än 100 meter över havet.
I forna tider var Pemba känd av arabiska sjömän som " El Huthera ”, som betyder den gröna, på grund av öns täta och frodiga växtlighet . Det finns flera naturliga skogar och plantager än på Zanzibar. Här på Pemba odlas 70 % av hela världens kryddnejlikor.

Pemba Island övertogs av sultanen av Muscat (numera Oman) på 1700talet. Han blev så förtrollad av Spice Islands Zanzibar och Pemba, att han installerade sig på Zanzibar och styrde sitt land, Muscat därifrån. Fortfarande är dessa öar starkt präglade av denna tid och araberna. Hela denna tid, skulle de arabiska Dhowerna, vackra träsegelbåtar, trafikera passadvindarna ner från den arabiska halvön till Östafrika. Med vindarna skulle de ta med sig kryddnejlikor till Indien, textilier tillbaka till arabländerna och silver och trä till Spice Islands, kryddöarna.
Dhows har förblivit ett konstant inslag genom hela Pembas historia. Till denna dag trafikerar de fortfarande Kenya och när vindarna är gynnsamma även norra Moçambique.

På en ö med en befolkning på 300 000 är det sällan mer än ett par dussin utlänningar/turister här och stämningen är något annorlunda än på Zanzibar. Det betyder inte att människorna här är ovänliga, snarare nyfikna. Att resa på Pemba är som att resa i okänd terräng. På landsbygden är byborna ivriga att prata med förbipasserande. I ”stan” på marknaden kan ni bli inbjudna att sitta ner för att prova olika frukter medan de skrattar hysteriskt åt er reaktion.

Transporter är begränsade till några få taxibilar, personbilar och offentlig busstrafik. Utöver detta, är promenader det enda alternativet, om du inte har ordnat förbokad transfer.

På denna ö finns endast ett fåtal resorts och vi är stolta över att kunna erbjuda boende på den svenskägda Manta Resort. Detta är så nära paradiset man kan komma, ingen tv eller radio som stör utan endast underbar avkoppling. Vi kallar det barfotalyx.


Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Aktiviteter

Pemba erbjuder dagens besökare ett antal attraktioner, dykning i världsklass och ett antal historiska platser. Ngezi Forest Reserve är en vacker plats att besöka, likadant Misali ön, som kapten Kidd lär ha använt sig av för att gömma sig på 1700talet. En stor del av öns kust kantas av mangroveträsk och tidvattensvikar och laguner. Pemba är inte en ”riktig” stranddestination, men det finns några riktigt bra sträckor av sand och några idylliska holmar. I de omgivande vattnen, med korallrev, de branta väggarna i Pemba kanalen och ett överflöd av fisk erbjuds dykning och snorkling som känns sensationell.

Klimat

Klimatet ser ut på följande vis: Den främsta regnperioden över Zanzibar infaller från mars till april. Sedan infallen en lite kortare regnperiod mellan november och december, vilket innebär att det är dessa månader lågsäsongen faller in. Torrperioden är därför från maj till oktober och i januari och februari. Om dagarna ligger temperaturen på ca 30 grader och under natten går temperaturen ner till ca 22 grader.

Visum och vaccinationer

Visum behövs för att resa till Pemba Island. Visumet går att få på flygplatsen vid ankomst. Detta kostar 50USD och betalas kontant. Passet ska vara giltigt i 6 månader efter utresan och det ska finnas minst två tomma sidor i passet.

Malariaprofylax rekommenderas, samt hepatit A och B. När det gäller gula febern så måste ni vaccinera er om du kommit från eller varit i transit i minst 12 timmar i ett afrikanskt land som har gula febern och ni ska då visa upp intyg ”gula kortet”.

Inför varje resa uppmanar vi varje resenär att själva kontakta sin närmaste vaccinationscentral för att få korrekt och uppdaterad information om vilka vaccinationer som behövs!

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan