Inför din resa till Sydafrika

Sydafrika är ett land som erbjuder det mesta av det bästa. Hela världen i ett land.
 
Här finns öde vita stränder och fantastiska hav, fåglar och djur, stora halvökenområden, spektakulära bergspass, vattenfall, regnskogar och floder och en flora som enkom finns här, Sydafrika erbjuder något åt alla”.

Skulle du vilja sola, dyka, vandra i det mäktiga Drakensberg, hoppa fallskärm eller ”abseil” utför ett berg, svinga dig genom skogen, leta efter ”The Big Five” på safari, möta olika kulturer, avnjuta gourmet mat, smaka några av världens bästa viner medan du är omgiven av mycket generösa och vänliga människor då är Sydafrika landet du skall uppleva.”

African Tours & safaris arrangerar spännande safari resor till Sydafrika och mängder av andra spännande destinationer i Afrika. Nedan kan ni läsa om vad man behöver tänka på för att få ut så mycket som möjligt av just Din resa till Sydafrika.
 
Klimat i Sydafrika: När vi har sommar har de vinter i Sydafrika och tvärt om. Sydafrika rankas högt i världen vad gäller soltimmar och klimatet är milt året om. Landet är stort, tre gånger så stort som Sverige och klimatet skiljer sig åt i landet.
Western Cape har Medelhavsklimat medan nordöstra delarna har tropiskt klimat. På somrarna infaller regnperioden, oftast som åskväder på em,i de nordöstra delarna mellan november till mars medan det i Western Cape är soligt. Däremot regnar det en del i Kapstaden under juni-augusti. Även Atlanten och Indiska oceanen påverkar vädret. Generellt är det milda varma dagar och lite kyligare nätter.
 
Medeltemp
Kapstaden
Durban
Johannesburg
Port Elizabeth
Nelspruit
(Södra Krugerparken)
Sommar
Mitten oktober-mitten februari
16-26
21-28
15-26
18-25
19-29
Vinter
Maj-Juli
7-18
11-23
4-17
9-20
6-23
 
Klädsel i Sydafrika: Lätta bomullskläder på sommaren och varmare kläder för vintern. Tänk också på att vid safari i Sydafrika åker man i öppet fordon, tidig morgon och sen eftermiddag och det kan blir rejält kallt året om. Vindjacka/fleece jacka behövs och långa byxor. På sommaren krävs det huvudbonad mot den starka solen. Sydafrikaner klär sig ledigt vid de flesta tillfällen och för besök på teatrar och restauranger är det fortfarande ledig klädsel med lite finess som gäller på de flesta ställen. Kvällarna kan bli kyliga!
 
Bilkörning och transporter i Sydafrika: Svenskt körkort gäller. Kör på vänstra sidan. Vägarna är generellt mycket bra i Sydafrika. Vissa vägar har tullavgifter och betalas kontant. 60 – 80 km i timman i bebyggda samhällen och 100-120 km på de stora vägarna. Bilbälte bärs enligt lag. Förbjudet att tala i mobiltelefon under körning. Använd head set eller blue toth. Ingen alkohol. Offentliga transporter i Sydafrika är inte så bra som de i Sverige och inte säkra. Taxi finns överallt och jämfört med Sverige billigt, be gärna hotellet om ett nummer till en ”säker” taxifirma att ringa. Håll bilen låst vid bilkörning.
 
Valuta och kreditkort i Sydafrika: Valutan i Sydafrika heter rand och är idag lika mycket värd som en svensk krona. Randen kan även användas i Namibia och Moçambique. Uttagsautomater sk ATMs finns rikligt överallt. De flesta kreditkort accepteras överallt. Banktider är oftast: vardagar 09:00 till 15:30 lördagar 08:30 till 11:00. Notera att bensin alltid betalas kontant. Var försiktiga med era kort och visa inte er kod vid uttag.
  
Bagage till Sydafrika: Det händer tyvärr att det förekommer stölder ur bagaget på flygplatserna eller att det är försenat, tänk därför på att inte lägga värdesaker samt mediciner i de väskor ni checkar in utan ha det i ert handbagage.
 
Äta, dricka, shopping och nöjen i Sydafrika: Att äta och dricka i Sydafrika är mycket billigt, vare sig du har självhushåll eller går på restaurang. Det finns gott om restauranger och en lunch med en öl/läsk ca 70:- en bra middag med vin kostar ca 100-150:- per person. Cigaretter kostar ca 25:- paketen. Hygienen vad gäller mathållning håller högsta klass. Att dricka vatten ur kranen, tap water, är inga problem. De har lika bra vatten som oss. Man ser ofta på restaurang att folk dricker kranvatten med is.
Det finns ett rikligt uteliv med jazz, blues och nattklubbar. För tips hör med ert hotell.
Det finns gott om shoppingmöjligheter och shoppingcenter överallt i Sydafrika som har öppet alla dagar i veckan och ofta till sent på kvällen. De har ett mode som vårt och storlekar som passar oss, väldigt duktiga konsthantverkare, vackra inredningsaker o möbler. Öppettider för butiker utanför shoppingcentra är ofta till 17.00 och på lördag till 15.00
Passa på och köp Roboois te, Aloe produkter, vin, konsthantverk, Marula produkter och
naturligtvis guldsmycken och diamanter/tanzaniter. Ni kan få ert ”skräddarsydda” egendesignade smycke snabbt och till ett mycket bra pris.
Passa på att besöka marknader med konst och konsthantverk. Här kan/skall man prutaJ
De flesta större butiker hjälper er med transport av era varor hem till Sverige.
 
Incheckning och utcheckning från hotell i Sydafrika: Incheckning oftast 14.00 och utcheckning 10.00. Avvikelser kan förekomma
 
Dricks i Sydafrika: Det är standard att ge dricks till servitriser/törer, taxichaufförer, ”bärare” samt guider osv. Dricks är naturligtvis välkommet överallt. En bra riktlinje är 10%. Lämna även några rand till de som tankar er bil.
 
VAT/Tax refund/ skatteåterbäring i Sydafrika: Momsen i Sydafrika är idag 14% och alla turister kan få återbäring på alla inköp över 250 Rand vid alla utreseplatser. Visa upp kvittot och varan vid hemresan och ni får skatten tillbaka.
 
Hälsa och vaccin i Sydafrika: Inga vaccinationer behövs i Sydafrika. Hepatit A, Havrix är alltid bra att ha. Malaria förekommer i Krugerparken och då måste profylax intas.
 
Intressanta fakta om Sydafrika: Sydafrika har 11 officiella språk - engelska är gångbart nästan överallt. Ca 46 miljoner invånare. El – 220volt, 3 hål i väggen, vi måste köpa en adapter på plats, våra passar inte. Finns att köpa överallt. Obs multiadaptrar köpta i Sverige eller engelska funkar ej.
När vi har sommartid är det ingen tidsskillnad. När vi har vintertid är de en timme före oss. Passet skall vara giltigt 6 månader efter utresan ur Sydafrika samt ha två tomma sidor bredvid varandra.
 
Bra nummer i Sydafrika: Internationellt riktnummer +27. Polis 10111 eller från mobil 112. Väder 082162.
 
Välkomna till the “Rainbow Nation” och ha en trevlig resa!
  
"I believe that South Africa is the most beautiful place on earth. Admittedly, I am biased but when you combine the natural beauty of sunny South Africa with the friendliness and cultural diversity of our people, and the fact that the region is a haven for Africa's most splendid wildlife, then I think that we have been blessed with a truly wonderful land."
// Nelson Mandela