Sydafrikas höjdpunkter med svensk guide

Upplev Sydafrikas höjdpunkter tillsammans med en av våra populära guider

Sydafrika, en upplevelse för livet, ett land fyllt av kontraster och underbar natur. Vår rundresa täcker det bästa Sydafrika har att erbjuda. Oförglömliga safariupplevelser, häpnadsväckande natur, vackra stränder, sköna vingårdsupplevelser och avslutning i en av världens vackraste städer – Kapstaden. Under resan gör vi också en natt i kungadömet Swaziland. En komplett rundresa för dig som vill besöka stora delar av landet och inte bara ligga still på ett ställe.

Resan är på 19 dagar/18 nätter och ni kommer att resa runt i Sydafrika med en av våra fantastiskt duktiga, svenska guider! Alla våra kunder som rest med oss på våra rundresor har varit otroligt nöjda med våra guider och vi är verkligen stolta över att få samarbeta med dom! Läs gärna mer om vilka dom är här. 

"Efter att ha bott och rest i Sydafrika under många år vet jag att det här är ett land med en enorm spännvidd. Att hinna se och uppleva det under ett besök är inte lätt, men African Tours & Safaris Stora Rundresa lyckas mycket väl med att åstadkomma detta. Resan erbjuder under loppet av tre intensiva veckor ett unikt tvärsnitt av det här fantastiska landet, och ger en inblick i sådant som det tog mig månader att hinna uppleva när jag första gången flyttade hit. Sett till vad man får är det dessutom en fantastiskt prisvärd resa.”
Andreas Karlsson
Journalist, författare och guide för African Tours & Safaris

 

 

 

Pris från:
39 895 kr
Dagar:19
Alla flygresor* med skatter, del i dubbelrum med frukost, transfer, luncher, middagar och utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, svensktalande guide. *Flygskatter ingår men eventuella korrigeringar på skatten slutfaktureras ca 50 dagar innan avresa
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
1/11-1818/11-18KöpenhamnSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 839 895 krBoka
1/11-1818/11-18GöteborgSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 839 895 krBoka
1/11-1818/11-18StockholmSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 839 895 krBoka
AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
29/12-1815/1-19KöpenhamnSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 845 985 krBoka
29/12-1815/1-19GöteborgSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 845 985 krBoka
29/12-1815/1-19StockholmSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 845 985 krBoka
AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
28/2-1917/3-19KöpenhamnSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 841 985 krBoka
28/2-1917/3-19GöteborgSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 841 985 krBoka
28/2-1917/3-19StockholmSydafrikas höjdpunkter med svensk guideMer än 841 985 krBoka

Program

Program

Dag 1. Ankomst – Graskop

Vi landar i Johannesburg och välkomnas av vår guide på flygplatsen. Resan genom Sydafrika inleds med att vi tar oss österut i riktning mot Graskop i provinsen Mpumalanga, och vi får redan här en känsla för landets varierade natur och klimat. På vägen stannar vi bland annat i den trevliga lilla byn Dullstrom där vi får tid att promenera runt och äta lunch på egen hand. Vi fortsätter österut till Graskop där vi checkar in på vårt hotell. Under eftermiddagen får vi tid att utforska staden, innan vi på kvällen äter gemensam middag på hotellet.
(Måltider: middag)

Dag 2. Panorama Route – Kruger

Färden går vidare mot Kruger National Park och på vägen färdas vi längs enastående vackra Panorama Route, längs med Blyde River Canyon. Vi gör flera stopp för att få upplevav det otroligt vackra landskapet. Vi får tillfälle att äta lunch på egen hand längs vägen. Precis i utkanten av Krugerparken, en av Afrikas mest berömda nationalparker, checkar vi in på vår lodge som vi ska ha som bas under våra safaridagar. Redan samma eftermiddag åker vi på vår första safari.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 3. Safari i Kruger

Vi kliver upp i gryningen och hämtas av öppna safarifordon som tar oss med på en heldags-safari i Krugerparken. Det här är klassisk safarimark med en enorm artrikedom när det gäller flora och fauna. Här finns bland annat chans att se ”The Big 5”, det vill säga elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard. Under tidig morgon och sen eftermiddag är chanserna som allra bäst, eftersom många djur – inte minst de stora katterna – är som mest aktiva då.
Var och en köper lunch i Krugerparken. När vi har återvänt till lodgen på kvällen äter vi gemensam middag medan vi pratar om dagens djur- och naturupplevelser. 
(Måltider: frukost och middag)

Dag 4. Swaziland

Efter frukost och utcheckning från lodgen beger vi oss mot det lilla kungadömet Swaziland, ett par timmars bussresa söderut. Väl i Swaziland besöker vi bland annat en lokal marknad och Ngwenya glasfabrik för att få en bild av det lokala hantverket. Lunch äter vi på egen hand under dagen.
På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell, strax utanför huvudstaden Mbabane, lummigt inbäddat bland gröna kullar. Vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 5. St Lucia

Vi fortsätter söderut genom Swaziland och kör tillbaka in i Sydafrika mot dagens mål, St Lucia. Vi äter lunch på egen hand längs vägen.
I St Lucia ska vi under två dagar njuta i detta lilla samhälle, som ligger nära den varma Indiska Oceanen. St Lucia ligger i Isimangaliso Wetland National Park, som är utsedd till världsnaturarv av UNESCO bland annat för sitt stora och varierade djurliv. Vi bor på ett mysigt hotell i St Lucia och kvällen är fri för egna strövtåg och middag på egen hand. Se bara upp för flodhästarna efter mörkrets inbrott.
(Måltider: frukost)

Dag 6. St Lucia

Efter frukost är dagen fri för egna aktiviteter och måltider. I utbudet finns en safaritur till vildmarksreservatet Hluhluwe och strand- och snorklingsutflykt till Cape Vidal norr om St Lucia. Beroende på säsong finns det också möjlighet att åka och se på när jättesköldpaddorna kommer upp ur havet för att lägga ägg i sanden, alternativt en båttur för att titta på valar. (Dessa utflykter är inte inkluderade i priset).
(Måltider: frukost)

Dag 7. Drakensbergen

Vi äter frukost på hotellet och reser sedan vidare mot det mäktiga naturreservatet och bergskedjan Drakensbergen. Här når flera toppar över 3000 meter över havet. Väl framme checkar vi in på ett trevligt hotell i det natursköna området och äter gemensam lunch. Under kvällen avnjuter vi en gemensam middag på hotellet.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 8. Drakensbergen

Efter frukost är dagen fri för egna aktiviteter. Lunch och middag ingår på hotellet.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 9. Port Elizabeth/Knysna

Efter frukost lämnar vi hotellet och fortsätter söderut till Durban, varifrån vi flyger till Port Elizabeth. Lättare lunch serveras ombord och den som vill kan komplettera med lunch på egen hand på flygplatsen. Från Port Elizabeth fortsätter vi med buss längst med den berömda Garden Route. Under eftermiddagen anländer vi till natursköna Knysna och här checkar vi in på vårt hotell och eftermiddagen/kvällen är fri och ni äter middag på egen hand.
(Måltider: frukost)

Dag 10. Knysna

Efter frukosten är dagen fri för egna upptäcktsfärder och lunch samt middag på egen hand.
(Måltider: frukost)

Förslag på några aktiviteter i och omkring Knysna:
(extra kostnad för aktiviteter kan tillkomma)

 * Åk på en fisketur i lagunen
 * Shoppa loss i Knysnas egna Waterfront
 * Gör ett besök på de lokala konstgallerierna
 * Spela golf på de 2 populära golfbanorna; Pezula och Simola Estate
 * Titta på delfinerna och valarna som leker längs kustlinjen.
 * Besök en geopardfarm, Knysnas “Elephant Park” eller titta på sjöhästarna i Knysnas lagun. 
 * Besök “The Railway Museum” och lär dig om historien bakom Sydafrikas järnväg.

Dag 11. Oudtshoorn

Efter frukost reser vi vidare västerut mot dagens mål: Oudtshoorn, huvudort i halvökenområdet Klein Karoo. I Oudtshoorn är strutsuppfödning den dominerande näringen och staden kallas ibland för världens fjäderhuvudstad.
Under sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell och har kvällen fri till middag på egen hand.
(Måltider: frukost och lunch)

Dag 12. Stellenbosch

Vi kör vidare västerut och ansluter till den kända vinvägen Route 62 som snirklar sig genom dramatiska bergsmassiv och dalar. Området betraktas delvis som halvöken, men tack vare Olifants River är jorden bördig och lämpar sig på många platser utmärkt för vinodling. Ju närmare Stellenbosch vi kommer desto mer breder vingårdarna ut sig och vi kommer att stanna för vinprovning och var och en betalar för lunch. I Stellenbosch checkar vi in på vårt hotell där vi ska bo under våra dagar i vindistriken. Middag på egen hand.
(Måltider: frukost)

Dag 13. Stellenbosch

Efter frukost är dagen för för att göra egna upptäcktsfärder. Lunch och middag på egen hand.
(Måltider: frukost)

Dag 14. Kapstaden

Vi checkar ut och kör den sista biten mot Kapstaden, ”The Mother City”, en av världens vackrast belägna städer. Längs vägen stannar vi till och gör ett kort besök i kåkstäderna. Efter många starka intryck fyllda med glädje och värme äter vi en gemensam lunch hos Sheila och dottern Monica som driver den populära restaurangen Lelapa i sitt hem. Där får vi prova traditionella rätter och spännande smakkombinationer. Därefter åker vi in till Kapstadens centrum och åker, om vädret tillåter, upp på Taffelberget för att få en överblick över staden. Därefter checkar vi in på vårt hotell och kvällen är fri samt middag på egen hand i Kapstaden.
(Måltider: frukost och lunch)

Dag 15-16. Kapstaden

Efter frukost är dagen fri för egna upptäcktsfärder i Kapstaden och lunch och middag på egen hand.

Förslag på aktiviteter i Kapstaden:

 * Halvdagstur till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år.
 * Besök på marknaden vid Green Market Square med bland annat afrikanskt hantverk.
 * Strandliv på Clifton Beach, Camps Bay Beach eller någon av de många stränderna längs med False Bay-kusten
 * Utflykt till Hout Bay, med besök på World of Birds eller en båttur till sälkolonin i bukten.

Sista kvällen samlas vi på hotellet för gemensam avskedsmiddag på Gold Restaurant, där de afrikanska smakerna står i centrum. Kulinariska specialiteter från hela kontinenten, tillsammans med häftig underhållning, fullbordar vårt afrikanska äventyr.
(Måltider: 2 frukostar och 1 middag)

Dag 17. Kapstaden

Frukost på hotellet följt av utcheckning (senast kl 11.00 och bagaget kan förvaras säkert i receptionen under dagen medan vi avnjuter en sista dag av Sydafrika). På eftermiddagen tar bussen oss ut till flygplatsen för flyg tillbaka mot Sverige.

Våra guider

Någon av dessa två guider kommer ni att träffa på resan. 

Görrel Espelund

Görrel Espelund är Afrikakorrespondenten som sadlade om och blev guide. Som journalist har hon haft särskilt fokus på Afrika i över 20 år och mellan 1997 och 2004 var hon stationerad i Kapstaden som korrespondent för Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Hennes bevakningsområde var Afrika, söder om Sahara.
I Sverige är Görrel en flitigt anlitad föredragshållare och moderator. Genom åren har hon även skrivit ett flertal böcker, den senaste, ”Kap till Kairo – anteckningar längs vägen”, tillsammans med Andreas Karlsson.
Sedan några år tillbaka har hon återvänt till sitt andra hemland Sydafrika och är nu utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

Andreas Karlsson

Andreas Karlsson är utbildad safariguide/ranger med lång erfarenhet från den afrikanska vildmarken. Han har en bakgrund som journalist och fotograf och har rest i och bevakat Afrika i över ett decennium. Han är föredragshållare och prisbelönt naturfotograf, och han har skrivit ett flertal böcker om Afrika, bland annat ”Kap till Kairo” (tillsammans med Görrel Espelund) och guideboken ”Mitt Kapstaden”. Andreas håller för närvarande på att avsluta en bok om Sydafrikas historia som kommer att komma ut i Sverige under 2016.
Andreas är ackrediterad av Field Guides Association South Africa (FGASA). Han är även utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

 

 

 

Utflyktspaket

Utflyktspaket

Upplev Sydafrika ännu mer genom att köpa till vårt utflyktspaket där ni tillsammans med vår guide får uppleva ännu mer av Sydafrika, dess natur, kultur och goda viner!

I paketet kommer ni att få uppleva:

Båttur på St Lucia Estuary

Vi gör en båttur i nationalparken och får utmärkta tillfällen till fågelskådning och chans att se såväl flodhästar som krokodiler.

Båttur och lunch till Featherbed Nature Reserve i Knysna

Efter frukost gör vi en utfärd till det vackra naturreservatet Featherbed Nature Reserve. Turen inleds med en båtresa över Knysna-lagunen och sedan väntar ett litet "tåg" med engelsktalande specialguide som tar oss upp till toppen av reservatet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över lagunens dramatiska mynning och de som vill kan vandra tillbaka ner genom skogen tillsammans med guiden, en promenad på 2,2 km, som bjuder på fler vyer och ett spännande växt- och djurliv. Väl tillbaka vid utgångspunkten bjuds vi på en härlig lunchbuffé innan båtfärden går tillbaka över lagunen igen.

Inträde till Cango Caves droppstensgrottor

Vi besöker en strutsfarm och får lära oss mer om dessa märkliga fåglar. För den som vill – och inte väger mer än 75 kg – kommer det även att finnas möjlighet att rida på en struts.
Vi äter gemensam lunch på strutsfarmen innan vi fortsätter till de spektakulära och världsberömda grottorna Cango Caves, strax utanför Oudtshoorn. Här får vi en guidad tur i grottorna och får se de fantastiska droppstensformationerna djupt inne i berget.

Heldagsturi vindistrikten med 2 vinprovningar, 1 ”cellar tour” och lunch på vingård

Efter en stadig frukost på hotellet beger vi oss ut på upptäcktsfärd i vinlandet. Vi gör en guidad rundtur i universitetsstaden Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad, och efteråt provar vi vin på några av områdets många fantastiska vingårdar. Under dagen besöker vi också Franschhoek, där franska flyktingar på 1600-talet lade grunden till det som skulle bli den sydafrikanska vinindustrin. Vi avnjuter en gemensam lunch på en vackert belägen vingård.

Kabinbanetur upp till Taffelbergets topp

Heldagstur längs Kaphalvön med lunch (inkl. Chapmans Peak, Godahoppsudden, Cape Point och pingvinerna på Boulders Beach)

Efter frukost på hotellet beger vi oss på en guidad heldagstur runt Kaphalvön, med besök på legendariska Godahoppsudden. Vi följer kustvägarna söderut mot udden och kör bland annat via Chapman’s Peak Drive, som ofta sägs vara en av världens vackraste vägsträckor. Godahoppsudden ligger i ett naturreservat, där den unika floran bjuder på en svårslagen artrikedom. Här finns också chans att börja stifta bekantskap med en del av Sydafrikas spännande fauna. Det var Godahoppsudden som Bartolomeo Dias och senare Vasco da Gama rundade i slutet av 1400-talet i sin jakt på att finna en sjöväg till Asien. Här ute på havet, vid samma udde, myntades legenden om spökskeppet Den Flygande Holländaren. På vägen tillbaka mot Kapstaden besöker vi kolonin med afrikanska pingviner som håller till vid Boulder’s Beach strax utanför Simon’s Town. Här har stora ansträngningar gjorts för att rädda de hotade pingvinerna, något som nu har börjat ge resultat. Under dagen äter vi gemensam lunch längs vägen.

Halvdagstur ut till kåkstäderna som avslutas med lunch på restaurang i Khayelitsha

Allt detta får ni uppleva tillsammans med en av våra eftertraktade, svenska guider!

Pris: 4 485 kr per person

I priset ingår:

 • Alla utflykter enligt ovan med vår svenska guide som är med på resan
 • Alla entrér 
 • Lunch på Taffelberget
 • Dricks

Karta

 

 

 

Pris Resfakta

Pris Resfakta

Pris från 35 895 kr per person med flygskatter
Enkelrumstillägg från 312 kr per natt (4 995kr)
 

Detta ingår i priset:  

 • Alla flygresor med flygskatter (med reservation för prisändringar)
 • Svensktalande guide under resan och engelsktalande guide vid speciella utflykter
 • 16 nätters boende enligt program del i dubbelrum
 • Transport i luftkonditionerad buss
 • En eftermiddagssafari i Krugerparken
 • En heldags safari i Krugerparken
 • Utflykter, entréer och avgifter enligt program
 • Måltider enligt program (frukost alla dagar, 3 luncher och 7 middagar)
 • Dricks till guider, porters på flygplats och hotell 
 • Dricks (10%) på restaurangerna där vi äter gemensamma måltider


Detta ingår inte i priset:

 • Utflyktspaketet som man kan köpa till i förväg för den som önskar, för mer info, läs här
 • Frivilliga utflykter i St Lucia och Kapstaden som man kan köpra till i förväg för den som önskar
 • Måltider som ej anges i programmet
 • Måltidsdrycker
 • Dricks till guider

Samtliga boenden i våra program är bättre medelklasshotell (3-4 stjärnor) och håller alla god standard. Hotellen har alla utomhuspool på området. I god tid innan avresa skickar vi ut ett detaljerat program där samtliga hotell presenteras och ni kan gå in via länkarna och läsa mer om respektive hotell.

Priset baserar sig på ett minimumantal på 10 personer och det krävs minst 10 personer för att resan skall bli av, max 30.

Vi reserverar oss för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyget, boendet samt valuta- och skatteförändringar
. Flygskatterna kan behöva korrigeras pga skatteändringar från flygbolagen. Förändringar i programmet kan inträffa utanför vår kontroll.

Enkelrumstillägget avser de boenden som inte har enkelrum och som därför måste ta betalt för ett dubbelrum, även om det bara bor en gäst i rummet. Ett billigare enkelrum kommer däremot alltid att bokas i de fall det finns tillgängligt (rummen kan då skilja sig något gentemot ordinarie dubbelrum).

Pris från:
39 895 kr
Dagar:19
Alla flygresor* med skatter, del i dubbelrum med frukost, transfer, luncher, middagar och utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, svensktalande guide. *Flygskatter ingår men eventuella korrigeringar på skatten slutfaktureras ca 50 dagar innan avresa
Boka resa
Boka resa