Migrationen i Serengeti National Park Tanzania

Den årliga gnu och zebra migrationen i Serengeti är det största djurskådespelet i världen. Detta är en av de mest unika händelserna under året och äger rum i Serengeti normalt sett mellan månaderna november och juli följande år. Vissa har kallat denna händelse ett av de största underverken i världen.
Förflyttningen av dessa djur börjar i april - maj från södra Serengeti och beger sig sedan till västra Serengeti. När djuren börjar röra sig norrut, stöter de på det första stora hindret – när de korsar Grumetifloden som är infekterad av några av de största krokodilerna på jorden. Krokodilerna kalasar på dem och gör det bästa av denna sällsynta möjlighet. Detta hinder har dock inte varit känt för att avskräcka djurens beslutsamhet att fortsätta med den önskade migrationen.

Under januari och februari får migrationhjordarna tillökning då det under 2-3 veckor föds ca 400.000 gnukalvar. Detta brukar locka till sig hundratals av hyenor och massor av lejon. Man kan tro att gnuerna gör rovdjuren en tjänst genom att föda alla kalvar på samma gång, men så är inte fallet. Detta gör att rovdjuren blir mätta snabbt och sedan inte orkar konsumera så mycket kött som om dem hade fötts utspritt under en längre tid. Att se en födsel är en otrolig upplevelse, men en födsel av just en gnu är ännu mer magisk eftersom dem på bara 2 minuter efter födseln står på benen och efter bara 5 minuter har chansen att springa ifrån ett hungrigt lejon.
Det finns ingen fast tidsplan i migrationen, djuren vandrar enligt ett regnmönster. De flyttar på grund av regn eller bristen på den. När en säsong torkar upp gräs och vatten i ett område, går betesdjuren vidare till nästa område längs Serengetis sträckstråk där regnen faller, som kartan på Serengetimigration visar, är övergången årlig och toppar i olika områden vid olika tidpunkter. Från juli/augusti och framåt, vandrar de mot nordost från Serengeti till Maasai Mara i Kenya. Endast de djur (med undantag av rovdjur) som kan överleva utan ytvatten under långa perioder och anpassats till de fattiga foder som finns stannar kvar i västra Serengeti, Kirawira område.

Många undrar hur hjordarna av gnuer och zebror årligen vet vart dem ska vandra. Forskare säger att det kan bero på vädret, att dem följer regnet och därmed tillväxten av gräset. En annan teori är att den tar sig fram på samma rutt årligen tack vare deras dna från hundratusentals år av naturligt val.
Den största och mest krävande uppgiften för djuren är när de måste korsa floden Masai Mara i norra delen av parken. Här går ganska många djur under, de antingen drunknar eller att äts upp av krokodiler och det är endast de starkaste som överlever. På andra sidan floden väntar lejon på att få sitt mål mat också.
I november, när betesmarkerna har uttömts i norr och Masai Mara, fortsätter denna armé av djur tillbaka till det nu gröna betesmarkerna i södra Serengeti och sydvästra Ngorongoro samt angränsande områden till Maswa Game Reserve.
Därför är den bästa tiden att se djuren mellan november och maj under regnperioden. Under den torra perioden, dvs juli till oktober, har de flesta av djuren invandrat till norra och västra Serengeti. Men detta innebär inte, att parken är helt tom. Det finns många djur som inte följer migrationsmönstren, de som lever och bor på slätterna, särskilt de stora katterna som lejon och gepard.
Detta cirkulära mönster upprepas varje år medan de territoriella katterna väntar på sin tur att livnära sig på dessa djur som alltid tycks obekymrade av att förlora ett par kollegor under denna pärs.

 

 

 

 

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan