Resor till Sydafrika

Sydafrika är ett land som erbjuder det mesta av det bästa. En Sydafrikaresa ger er på många sätt hela världen i ett land. Här finns öde vita stränder och fantastiska hav, fåglar och djur, stora halvökenområden, spektakulära bergspass, vinodlingar, vattenfall, regnskogar, floder och en fantastisk flora - Sydafrika erbjuder något för alla.

Skulle ni vilja sola, shoppa, dyka, vandra i det mäktiga Drakensbergen, hoppa fallskärm eller ”absail” utför ett berg, svinga er genom skogen, leta efter ”The Big Five” på safari, möta olika kulturer, avnjuta gourmetmat, smaka några av världens bästa viner medan du är omgiven av mycket generösa och vänliga människor då är Sydafrika landet ni skall uppleva. En fördel är också att man anländer utan jetlag i Sydafrika. När vi har sommartid är det ingen tidsskillnad. När vi har vintertid är de en timme före oss.

Sydafrika har 11 officiella språk - engelska är gångbart nästan överallt och här bor 48 miljoner invånare.

Guidade rundresor i Sydafrika

Att åka med på en guidad rundtur med duktiga svenska och lokala guider är ett utmärkt sätt att få ut det bästa av Sydafrikaresan. Ni behöver bara tänka på att njuta av resan, vyerna, det fina boendet, maten och de spännande berättelserna. Vi har producerat ett antal rundresor i grupp ....Läs mer »

Sydafrikaresor på egen hand

Med våra resor på egen hand kan ni njuta av er resa till Afrika i full frihet utan att behöva ordna det praktiska själv. Man kan dessutom enkelt lägga till extranätter eller kanske en safari, en utflykt eller några sköna dagar på stranden. Ni finner i vårt utbud ett antal ....Läs mer »

Safariresor i Sydafrika

Safariresor i  Sydarika Hjärtat av den Afrikanska upplevelsen har alltid legat i safari. På många av våra resor finns safari med, och naturligtvis kan vi skräddarsy just din safariresa i Sydafrika som går till Krugerparken, Pilanesberg, Kariega  och mindre kända men lika fascinerande platser. Vi anordnar ....Läs mer »

Mat & vin i Sydafrika

Sydafrika - landet med god mat och många fina viner Vin från Sydafrika blir mer och mer populärt i Sverige. Sydafrika har alla förutsättningar för att göra goda viner. Skörden av druvorna sker i februari – mars. Sydafrika har ett perfekt medelhavsklimat, varierande jordmån, höjd och landskap ....Läs mer »

Golfresor i Sydafrika

Eftersom golfbanorna i Europa och USA har blivit allt mer exklusiva och dyra så erbjuder Sydafrika, efter en nattflygning utan jet-lag, ett nytt alternativ för en vintersemester med golf. Några av de bästa golfspelarna i världen kommer från Sydafrika och landet har en lång golftradition och därmed mycket ....Läs mer »

Konferensresor

En konferens i Sydafrika är alltid mer berikande än på hemmaplan av många skäl. Den inspirerande miljön, vädret och alla fantastiska intryck utifrån gör deltagaren oerhört motiverad. Kapstaden brukar vara det naturliga valet för konferensresor beroende på det rikliga utbudet av hotell, ....Läs mer »

Tågresor i Sydafrika

Vi är mycket glada för att få representera de två förmodligen lyxigaste järnvägsföretagen i världen: Elegans och flärd i vagnar från kolonialtiden med bekvämlighet och service där inget fattas är Rovos Rails och Blue Trains signum. Tågresa mellan Kapstaden och Pretoria eller ....Läs mer »

Sydafrikaresor med guldkant

Här presenterar vi resor till Sydafrika av lyxigare karaktär. Sätt guldkant på upplevelserna i Kapstaden, Krugerparken och vid Oceanens svall med boende i egen villa på stranden, resor med världens lyxigaste tåg, exklusiva safarilodger och personlig guide. När du bokar en resa med oss så kan du vara ....Läs mer »

Aktiviteter i Sydafrika

Safarin i Krugerparken
Vi presenterar här ett urval av de aktiviteter som kan läggas till när ni bor i eller i närheten av Kapstaden. Ofta är en eller flera av dessa med i våra reseförslag. För alla turer gäller att ni blir guidade på engelska och hämtade samt lämnade på hotellet. Några är ....Läs mer »

Visum och vaccinationer

Visum och vaccinationer

För svenska medborgare behövs inget visum för att resa till Sydafrika. I nuläget gäller det att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar. Detta är något som de sydafrikanska myndigheterna kan ändra med kort varsel så kolla alltid med sydafrikanska ambassaden innan du reser om vad som gäller vid tidpunkten för just din resa.

Hepatit A och B, Twinrix är alltid bra att ha. Malaria förekommer i Krugerparken men det är ett lågriskområde så prata med en vaccinationscentral om dom rekommenderar malariatabletter.

Inför varje resa uppmanar vi varje resenär att själva kontakta sin närmaste vaccinationscentral för att få korrekt och uppdaterad information om vilka vaccinationer som behövs!

VIKTIGT MEDDELANDE:
Regler för resenärer som reser med barn till Sydafrika
Från och med 1 juni, 2015 gäller Sydafrikas nya inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga att träda i kraft. Enligt den nya lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika Unabridged Birth Certificate. personbeviset, måste vara skrivet på engelska.

Denna lag skapades med avsikt att förhindra människohandel. Enligt det sydafrikanska departementet för inrikes frågor, smugglas 30 000 minderåriga genom sydafrikanska gränser varje år, 50 % av dessa minderåriga är under 14 år.

Barn som reser med endast en förälder
När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa. Alternativt ett domstolsbeslut som beviljar fullt föräldraansvar eller förmyndare för barnet eller dödsattest för den frånvarande föräldern. Den utsagan skall inte vara mer än 3 månader gammal från avresedagen och vara skrivet på engelska.

Barn som reser utan någon av föräldrarna
I fallet med ett barn som reser med någon annan än en förälder, skall Unabridged Birth Certificate, personbeviset, kompletteras med en edsförsäkran från föräldrar eller vårdnadshavare som bekräftar att barnet kan resa med den personen. Det behövs även kopior av identitetshandling eller pass från föräldrarna eller vårdnadshavare och kontaktuppgifter till de som är föräldrar eller vårdnadshavare.

På samma sätt skall ett barn som reser som ensamkommande barn visa upp inte bara Unabridged Birth Certificate, personbevis, men också ett bevis på samtycke från båda föräldrarna eller vårdnadshavare och kontaktuppgifter, samt dokumentation om den person som tar emot barnet i Sydafrika. Den sistnämnda dokumentationen skall innehålla ett brev om personens kontaktuppgifter och bostadsadress, kontaktuppgifter där barnet kommer att vistas, plus en kopia av hans eller hennes identitetshandling, pass eller uppehållstillstånd på engelska.

Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter, för mer information hänvisas till det sydafrikanska departementet för inrikes frågors hemsida: www.dha.gov.za/files/Brochures/Immigrationleaflet.pdf
Eller kontakta Sydafrikanska ambassaden i Stockholm, tel 08-660 76 93.

För att beställa ett personbevis kontakta Skatteverket. Kom ihåg att fråga efter ett detaljerat personbevis på engelska som visar bägge föräldrarna. Beviset skall vara stämplat och signerat av Skatteverket.


 

Nationalparker och reservat

Nationalparker och reservat

Kruger Nationalpark

I Sydafrika ligger en av jordens mest djurrika nationalparker, den världsberömda Kruger Nationalpark. Parken, som grundades 1898 för att skydda fauna och flora på den sydafrikanska stäppen, är hem till en imponerande samling olika arter. Den är även världsledande när det gäller hantering av miljöteknik och miljöpolicy.

Utöver parkens naturliga tillgångar har människors kulturella arv, i form av bland annat grottmålningar och arkeologiska sevärdheterna såsom Masorini och Thulamela, bevarats för besökare att beskåda. De representerar kulturen, personerna och händelserna som spelat en stor roll i parkens historia.

Krugerparken, som ligger i den nordöstra delen av Sydafrika och gränsar till Mocambique, erbjuder en enorm mängd olika safari- och naturupplevelser och oräkneliga boendemöjligheter. Bland valen finns allt från enkla tältläger till mycket lyxiga anläggningar med gourmetmåltider och egen pool på altandäcket.

Tillsammans med er skräddarsyr vi en resa som passar ert intresse, tid och plånbok bäst. Går ni dessutom i giftastankar har vi möjlighet att arrangera bröllop i en fullkomligt unik miljö som kommer att ge minnen för resten av livet.

 

Pilanesberg Nationalpark

Pilanesberg Nationalpark är beläget i den nordvästra provinsen och har en yta på 55 000 hektar. Parken är belägen i en krater som skapades efter ett vulkanutbrott för cirka 1 200 miljoner år sedan. Denna unika nationalpark, som är något mindre, är perfekt för weekends eller endagssafaris. I parken finns runt 7000 djur och ni har bland annat chans att få syn på ”the big five”. Pilanesberg erbjuder safari genom jeepsafari, vandringssafari och luftballongssafari. 


Madikwe Game Reserve

Madikwe har tidigare använts för jordbruk men på grund av dålig avkastning beslutade regeringen att söka efter nya ekonomiska möjligheter för detta fattiga område och skapade den nationalpark som ligger där idag. Parken ligger vid gränsen till Botswana, söder om Gaborone. På de 75 000 hektar hittar ni bland annat djur som "the big five", afrikanska vildhundar, noshörningar med mera. I parken lever också det näst största antalet elefanter i Sydafrika efter Krugerparken.


Addo Elephant National Park

Bara 7 mil norr om Port Elizabeth ligger Addo Elephant Nationalpark, som är den tredje största i Sydafrika på 180 000 hektar. Parken startades upp 1931 för att rädda de 11 sista, vilda elefanterna i området och nu har parken växt till ca 500 elefanter samt många andra djurarter. Parken ger er inte bara tillfälle att se the ”big five” utan är även en av få platser i världen som har the ”big seven” vilket inkluderar elefant, lejon, buffel, leopard, noshörning, val och vithaj. Ni kan besöka parken med antingen jeepsafari, vandringssafari eller på hästryggen.

Klimat

Klimat

Eftersom Sydafrika ligger på södra halvklotet har landet omvända säsonger jämfört med Sverige. Landet har alltså vinter när vi har sommar och tvärtom. Inom landet skiftar klimatet ganska mycket och medan exempelvis Kapstaden har något som liknar Medelhavsklimat, med behagliga, tempererade somrar och milda vintrar, så kan Johannesburg i inlandet ha såväl rejäla värmeböljor på sommaren och riktigt kalla vinterdagar. Kapstadsregionen har i stort sett all nederbörd under vintermånaderna (svensk sommar), medan de östra delarna, med sitt tropiska klimat, huvudsakligen får sin nederbörd under delar av sommaren. Under den här perioden kommer regnen ofta i form av kortare åskskurar på eftermiddagarna.

Sydafrikanska temperaturer mäts i centigrad. Under sommarmånaderna är det ett medelvärde på medelvärde på 8° C på natten till ett medelvärde på 28° C på dagen, medan vintertemperaturen varierar från 1° C på natten till cirka 18° C under dagen. Genomsnittlig årlig nederbörd är på den låga sidan på under 500 mm per år, vilket gör landet något torrt. Mycket av regnet faller i västra Kapprovinsen på vintern. På plussidan skryter det sydafrikanska klimatet med sin beskärda del av solsken, i genomsnitt 8,5 timmar om dagen.

Resa med barn till Sydafrika

VIKTIGT MEDDELANDE:
 

Regler för resenärer som reser med barn till Sydafrika
Från och med 1 juni, 2015 gäller Sydafrikas nya inresebestämmelser för passagerare från hela världen som reser med minderåriga att träda i kraft. Enligt den nya lagen kommer alla minderåriga (barn under 18 år) att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis (med uppgifter om båda föräldrarna) att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika Unabridged Birth Certificate. personbeviset, måste vara skrivet på engelska.

Denna lag skapades med avsikt att förhindra människohandel. Enligt det sydafrikanska departementet för inrikes frågor, smugglas 30 000 minderåriga genom sydafrikanska gränser varje år, 50 % av dessa minderåriga är under 14 år.
 

Barn som reser med endast en förälder
När ett barn reser med endast en förälder, skall kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa. Alternativt ett domstolsbeslut som beviljar fullt föräldraansvar eller förmyndare för barnet eller dödsattest för den frånvarande föräldern. Den utsagan skall inte vara mer än 3 månader gammal från avresedagen och vara skrivet på engelska.
 

Barn som reser utan någon av föräldrarna
I fallet med ett barn som reser med någon annan än en förälder, skall Unabridged Birth Certificate, personbeviset, kompletteras med en edsförsäkran från föräldrar eller vårdnadshavare som bekräftar att barnet kan resa med den personen. Det behövs även kopior av identitetshandling eller pass från föräldrarna eller vårdnadshavare och kontaktuppgifter till de som är föräldrar eller vårdnadshavare.

På samma sätt skall ett barn som reser som ensamkommande barn visa upp inte bara Unabridged Birth Certificate, personbevis, men också ett bevis på samtycke från båda föräldrarna eller vårdnadshavare och kontaktuppgifter, samt dokumentation om den person som tar emot barnet i Sydafrika. Den sistnämnda dokumentationen skall innehålla ett brev om personens kontaktuppgifter och bostadsadress, kontaktuppgifter där barnet kommer att vistas, plus en kopia av hans eller hennes identitetshandling, pass eller uppehållstillstånd på engelska.

Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter, för mer information hänvisas till det sydafrikanska departementet för inrikes frågors hemsida: www.dha.gov.za/files/Brochures/Immigrationleaflet.pdf

Eller kontakta Sydafrikanska ambassaden i Stockholm: http://www.dirco.gov.za/sweden/consularservices.html Tel 08-660 76 93

För att beställa ett personbevis kontakta Skatteverket. Kom ihåg att fråga efter ett detaljerat personbevis på engelska som visar bägge föräldrarna. Beviset skall vara stämplat och signerat av Skatteverket.

 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.