Skip to main content

Går det att resa under Corona pandemin?

I början av 2020 kunde vi inte föreställa oss vad vi hade framför oss. Vi tror få kunde förutse hur Coronapandemin skulle påverka våra liv, vårt beteende, hur vi rör oss, hur vi umgås och hur vi reser.

Idag lever vi i en realitet där resande har belagts med ganska kraftiga restriktioner och råd. Många av våra kunders resor har påverkats av COVID-19 och mer specifikt den avrådan från resor till alla länder i hela världen som UD gick ut med i mars 2020. Denna avrådan har därefter justerats en del och för ett antal länder inom EU har avrådan tagits bort. För alla destinationer i Afrika ligger avrådan dock fortfarande kvar. I dagsläget till den 31 maj i väntan på ytterligare besked från UD.

Många av våra kunder har därför valt att boka om sina resor till ett senare datum, inte sällan ett år framåt i tiden. Vi är naturligtvis tacksamma för detta samtidigt som vi är ledsna för att vi inte får/kan arrangera er drömresa på de datum ni ville resa. Ett antal av våra kunder har också avbokat sina resor, pga. UD:s avrådan, och alla dessa kunder har fått full återbetalning.

Vi får ibland frågan om det är förbjudet att resa till Afrika, eller om, det går att resa till Afrika. Svaret är att en avrådan från UD inte är ett förbud och att det går att resa till många länder i Afrika. Vill ni ut och resa medan det finns en avrådan är det alltså fullt möjligt men det är viktigt att ni i så fall känner till förutsättningarna.

Vad innebär en UD avrådan? 

UD:s avrådan är alltså inte ett förbud mot att resa. Det är en rekommendation att inte resa utifrån de parametrar som UD använder för att utvärdera länder eller regioner. Det kan exempelvis bero på hur snabb smittspridningen av coronaviruset är men också hur stor risk det är att landet eller regionen i fråga med kort framförhållning inför nya och hårdare restriktioner som kan försvåra för svenska medborgare att resa hem. Den som reser till ett land eller en region som UD avråder från resor till är inte garanterad konsulär hjälp från UD om problem uppstår. De allra flesta försäkringar och reseförsäkringar är också ogiltiga om en avrådan från UD gäller vid tiden för resan.

Inrese-restriktioner till destinationslandet 

Det är inte bara UD:s eventuella avrådan som påverkar möjligheterna att resa till ett visst land eller en viss region. Länder har olika restriktioner gällande inresa i landet. Många länder har haft sina gränser stängda och en del har dem fortfarande stänga (mars 2021). Vissa länder har öppnat sina gränser men tillåter endast inresa under vissa förutsättningar som till exempel att ni måste sitta i karantän vid ankomst, att ni måste uppvisa ett negativt COVID-19 test vid avresa eller att ni måste testas vid ankomst och sedan uppehålla er på ett speciellt anvisat hotell tills har fått ett resultat på ert test. Vid negativt test får ni i så fall röra er fritt i landet, vid ett positivt test sätts ni i karantän. Vi på African Tours & Safaris håller koll på regler och restriktioner i olika länder men dessa kan ändras med kort varsel. 

PCR-test

Många av de länder som öppnat sina gränser för turister har krav på att ni ska kunna uppvisa ett negativt COVID-19 test, ett så kallat PCR test, som får vara max 72 timmar gammalt vid avresa. Vi på African Tours & Safaris kan erbjuda dig att genomföra detta med vår samarbetspartner Vaccina som har en rikstäckande testningsförmåga med PCR-tester. Vid bokning med oss erbjuder vi dig som kund en rabatterad kostnad av PCR-testet till 1 395 SEK (ordinarie pris hos Vaccina 1 495 SEK). Testet kan antingen genomförs på utvalda apotek i Apoteksgruppen eller att du får ett test hemskickat till dig som du genomför och skickar till deras labb i Stockholm. Vaccina garanterar ett svar inom 24 timmar från testtillfället ifall du genomför testet i Stockholm och 72 timmar utanför Stockholm. Då får man också ett reseintyg av Vaccina som är godkänt av en läkare ifall svaret är negativt på testet. 

Reseförsäkring

Om du väljer att genomföra en resa till ett land eller region trots att UD avråder så är det viktigt att se över ditt försäkringsskydd. De allra flesta försäkringar, reseförsäkringar och resetillägg gäller inte vid resa trots en UD avrådan.

Vi på African Tours & Safaris kan erbjuda en reseförsäkring genom vår samarbetspartner Gouda som täcker om du skulle insjukna med Covid-19 på samma sätt som andra sjukdomar. Försäkringen är heltäckande med ersättning för sjukvård, hemtransport om man blir allvarligt sjuk, ersättning för förlorade semesterdagar (max tak finns), samt ersättningsresa om mer än halva semesterresan går förlorad. Ifall du vill ha mer information eller prisförfrågan om denna försäkring så är du välkommen att höra av dig till oss.

Avbeställningsskydd

Om det skulle uppstå en situation eller händelse som gör att du inte kan genomföra din bokade resa, som till exempel om du få ett positivt COVID-19 test, är det viktigt att du har en avbeställningsförsäkring som gäller även en resa till ett land eller en region som UD avråder från resor till. Vi på African Tours & Safaris kan erbjuda en avbeställningsförsäkring som täcker exempelvis ett positivt COVID-19 test, enligt exemplet ovan. Du kan naturligtvis även avboka resan och få ersättning ifall en annan sjukdom går det omöjligt för dig att genomföra resan. Läkarintyg krävs dock. Avbeställningsförsäkringen kostar 6% av resans pris.

Paketreselagen

För dig som bokar en resa och vet om att UD avråder under tilltänkta resedatumen vid bokningstillfället, gäller att du inte kan avboka resan med hänvisningen till paketreselagen. Men i det fall destinationslandet väljer att stänga landet för inresande turister, efter att du bokat din resa men innan du genomfört den, kan du hänvisa till paketreselagen och få möjlighet att boka om resan till andra datum eller kräva pengarna tillbaka. För dig som bokar en resa utanför UD:s avrådan så gäller paketreselagen.

Att resa under en pandemi ...

Det går alltså att resa under en pandemi, det går också att resa till länder eller regioner som UD avråder från, men det är mycket viktigt att du har all information innan du tar ett sådant beslut. Det är också viktigt att du i så fall löpande håller dig informerad om situationen i det land eller den region du ska resa till.

 

 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.