Skip to main content

Kilimanjaro

Kilimanjaro från MoshiImage: Kilimanjaro sett från Moshi vid bergets fot

Drömmer ni om att bestiga Kilimanjaro? Afrikas högsta berg med den världsberömda vita toppen är världens högsta fristående berg och ett av de högsta bergen i världen som säkert kan bestigas utan teknisk utrustning och av alla från erfarna bebrgsbestigare till nybörjare. 

Kilimanjaro Uhuru Peak

Kilimanjaro Coca Cola rutten

Marangurutten går gradvis och aldrig brant uppför Kilimanjaro på bergets östra sida. Rutten var den första som öppnades för bestigning och fick efter att tag smeknamnet Coca cola-rutten. Detta smeknamn fick den efter att Machamerutten på sydöstra Kilimanjaro öppnast som den andra rutten på Kilimanja...

Kilimanjaro Machame och safari

På denna resa kombinerar ni Kilimanjarobestigning längs den berömda Machamerutten, populärt kallad Whiskeyrutten, med två dagars safari till Lake Manyara och Ngorongorokratern. Ni vandrar till Afrikas högsta punkt och tillika toppen av det högsta fristående berget i världen; Uhuru Peak, och beger er...

Kilimanjaro tält

Kilimanjaro Machame och Zanzibar

Bestig Kilimanjaro längs den kända Whiskeyrutten. Utmana er själva och får ert livs belöning när ni står på Uhuru Peak, Kilimanjaros vita topp. Njut därefter av lugn på en korallvit strand på Zanzibar.

Kilimanjaro Uhuru Peak

Kilimanjaro Machamerutten

Machamerutten, också kallad Whiskeyrutten, går uppför Kilimanjaro på den sydvästra sidan av berget. Rutten är ganska tuff i början med en del branta partier och hela vägen går det både uppför och nerför. Rutten ger bra acklimatisering och de tuffa första dagarna innebär faktiskt att toppbestigningen...

Kilimanjaro med African Tours & Safaris

Kilimanjaro Uhuru Peak

När ni bestiger Kilimanjaro med African Tours & Safaris kan ni vara säkra på att det är en Kilimanjarobestigning med toppkvalitet hela vägen. De allra flesta bestiger bara Kilimanjaro en gång i livet och vi arbetar noggrant och medvetet för att ge var och en av er som bestiger med oss den allra bästa chansen att nå Uhuru Peak. 

Vi är mycket noga med allt från mat och utrustning till er säkerhet. För oss är det en självklarhet att alla som bestiger Kilimanjaro med oss har en extra försäkring via Flying Doctors som inkluderar helikopterevakuering vid allvarlig skada eller sjukdom på berget. Framgång med Kilimanjarobestigningar är inte en slump utan ett resultat av mycket noggranna förberedelser samt kunskap och erfarenhet vid genomförande av expeditionen.

Olika rutter

Kilimanjaro från Moshi

Det går att bestiga Kilimanjaro längs ett flertal olika rutter. En del av dessa rutter går delvis ihop (t.ex. Machamerutten och Lemoshorutten) och ett flertal använder en gemensam rutt nerför berget, exempelvis går Machamerutten, Lemoshorutten och Northern Circuit alla nerför Mwekarutten. Alla rutter är öppna för bestigare med undantag för den så kallade "Western Breach" som endast får vandras med speciellt tillstånd som måste ansökas i förväg. Western Breach är en väg till toppen från väster som används främst för vandrare längs Shirarutten. Rutten är brant och kräver viss klättring och den är inte öppen för alla pga. risk för ras. Umbwerutten som går uppför Kilimanjaro på den södra sidan är den kortaste (men också brantaste) vägen till toppen men denna rutt rekommenderas pga. risken för höjdsjuka endast för mycket erfarna bestigare.

Marangurutten

Den första rutten som öppnades på Kilimanjaro var Marangurutten. Marangurutten kallas ofta också Coca Cola-rutten. Namnet fick den för att den anses lite lättare och ”snällare” än den mer dramatiska Machamerutten som var den andra rutten som öppnades. Läs mer om Marangurutten.

Machamerutten

Machamerutten är den andra rutten som öppnades på Kilimanjaro. Machamerutten startar vid Machame Gate på sydvästra Kilimanjaro och går först brant uppför berget men planar sedan ut. Rutten är längre och inledningsvis jobbigare än Marangurutten, och kallas därför för Whiskeyrutten men den ger bättre förutsättningar för acklimatisering och därmed bättre chans att klara sig hela vägen till toppen. Läs mer om Machamerutten.

Rongairutten

Rongairutten startar på nordöstra Kilimanjaro, nära den Kenyanska gränsen. Rutten går gradvis uppför berget och nerför Marangurutten. Rongairutten går uppför Kilimanjaro från den norra sidan där klimatet är torrare pga. regnskugga och rutten används av ganska få bestigare så det är en trevlig rutt. Den stora nackdelen är att rutten, liksom Marangurutten (också kallad Ccoa Cola-rutten) går gradvis uppför hela vägen. Ni sover alltid på dagens högst punkt vilket inte är optimalt för acklimatisering. Det går att förlänga bestigningen med en extra dag för att ge kroppen bättre möjlighet att acklimatisera sig.

Lemoshorutten

Lemoshorutten är en av de nyare rutterna på Kilimanjaro och en av de minst vandrade. Rutten är den längsta uppför berget och startar på Kilimanjaros östra sluttning. Rutten går ganska brant uppför i början men sedan uppför och nerför med ganska få höjdmeters stigning under dagarna vilket ger bra acklimatisering. Efter tre dagar går rutten ihop med Machamerutten. Läs mer om Lemoshorutten.

Northern Circuit

Northern Circuit är den allra nyaste rutten uppför Kilimanjaro. Det är den längsta rutten men enligt många också den vackraste rutten. Northern Circuit är identisk med Lemosho under de första dagarna men istället för att fortsätta längs med Lemosho- och Machamerutten på den södra sidan av Kibo, den vita toppen svänger rutten av norrut och går längs den norra sidan av Kilimanjaros topp.

Shirarutten

Shirarutten används inte så ofta eftersom den startar på 3 600 meters höjd på Shiraplatån på västra Kilimanjaro och därför inte är lämpad för annat än väldigt erfarna bergsbestigare. Det går att köra bil upp till 3 600 meters höjd på Shiraplatån och därför går det där att starta så högt. Förutom den första dagen så är Shirarutten indentisk med Lemoshorutten. Lemoshorutten skapades som en utökning av Shirarutten för att skapa en rutt med start på lägre höjd på västra Kilimanjaro

Mwekarutten

Mwekarutten används endast för att gå nerför Kilimanjaro. Mwekarutten går snabbt nerför Kilimanjaro på bergets södra sida. Rutten används för att ta sig nerför berget efter bestigning längs Machamerutten, Lemoshorutten, Shirarutten och Northern Circuit.

 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.