Bobotie – Sydafrikansk köttfärspaj

Bobotie är en traditionell sydafrikansk köttfärspaj med underbara smaker av mandel, russin och curry. Denna paj mättar gott, och är enkel att förbereda! Ett annorlunda, men mycket gott, inslag till påskmiddagen.

 

Recept (4 personer)

  • 1 st bröd, vitt, tjock, dagsgammal
  • 7 st lagerblad
  • svartpeppar, grovmalen
  • salt
  • 2 msk mango chutney, eller annan chutney
  • 2 msk mandel, flagad
  • 1,2 dl sultanrussin
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk curry
  • 800 gram köttfärs
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 st vitlöksklyfta(or), krossad
  • 2 st gul lök(ar), stora
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk örtkryddor, torkade
  • 2 st ägg, uppvispade

 

Tillagning

1. Börja med att blötlägga brödet i vattnet.
2. Skala, finhacka och fräs lök och vitlök i olja tills det blir genomskinligt. Blanda i köttfärsen. Pressa vattnet ur brödet och blanda i också detta. Tillsätt kryddor, chutney, russin och mandel.
3. Fördela köttfärsblandningen jämnt i en liten ugnssäker form. Placera lagerbladen jämnt över blandningen. Grädda i 22 minuter i 180 graders ugnsvärme.
4. Vispa upp äggen lätt och blanda dem med mjölken. Häll detta över Bobotien. Låt grädda ytterligare cirka 15 minuter tills äggstanningen stelnat. Ta bort lagerbladen. Servera med ris och chutney.

 

Receptet är lånat av tasteline.com 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev