Cykla på Zanzibar

Zanzibar med sina vita sandstränder, sol, vajande palmer, vackra palats och havet där man kan bada, snorkla och dyka året runt. Upplev denna fantastiska ö på två hjul. Vi cyklar runt den gröna ön som frodas av grönska och djungel. Vi upplever kryddodlingar och cyklar genom byar och landskap som ger en unik upplevelse av Zanzibar. Ön är väldigt platt och cyklingen sker i lugnt tempo som passar de flesta.

 

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Program

Dag 1. Jambiani

När vi landar möts vi av vår guide Juma som tar oss till våra cyklar som vi provar ut. Vi blir sedan körda till öns sydöstra del och vår lodge, Red Monkey Lodge som ligger på en av de finaste stränderna på Zanzibar. Vi slappnar av och njuter av vår ankomst och kanske får vi sällskap av Red Colobus Monkeys.
(Måltider: Middag)

Dag 2. Unguja Uku

Nu börjar vårt cykeläventyr! Vi börjar med att cykla längs kusten söderut och stannar till vid byn Kizimkazi. Här håller ofta delfinerna till vid grundare vatten för att vila och leka. Vi åker ut i båt för att få se dessa fantastiska djur och får även möjlighet att simma med delfinerna. Att kanske få ögonkontakt med dessa intelligenta djur, är en häftig upplevelse även om det är för en kort sekund. Efter en god lunch så fortsätter vi med cyklarna till en fiskeby som med sina mangroveträd har en annan atmosfär. Vi bor på svenskägda Menai Beach Bungalows som ligger på stranden i byn Unguja Uku. Tillsammans sitter vi sedan på kvällen vid en brasa och ser ut över havet och solnedgången.
Cykelsträcka: 40km
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 3. Stone Town

Vi cyklar till Stone Town på grusvägar. Stone Town osar av magi och mystik och vid solnedgång skapar strimmor av ljus och djupa skuggor en fascinerande värld i de smala gränderna. UNESCO har utsett Stone Town till en av världens mest historiska städer och är nu en skyddad stad. Vi avnjuter middagen på en av stans bästa takterrass, Emerson on Hurumzi. Inatt bor vi på Kholle House, som är ett personligt boutique hotell men flera balkonger och terrasser att avnjuta en kvällsdrink på.
Cykelsträcka: 35km
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 4. Chweni/Bububu

Dagen börjar med en guidad rundtur i denna fascinerande stad med sina smala gränder och fortsätter sedan med att cykla längs västkusten norrut. Vi stannar till vid en kryddfarm där vi får smaka och lukta på alla olika kryddor som odlas här och vad de används till. Efter lunch cyklar vi vidare till vårt slutmål för dagen, Chweni/Bububu där vi checkar in på Mangrove Lodge. Denna eco-lodge är omringad av en tropisk trädgård som består bl.a. av kryddväxter, palmer och mango träd.
Cykelsträcka: 43km
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 5. Nugwi

Cykelresan fortsätter norrut och vi stannar till vid en liten fiskeby som heter Mkokotoni där vi strosar runt på deras lokala fiske- och grönsaksmarknad. Vi fortsätter sedan upp till Zanzibars norra spets och byn Nungwi. Här avnjuter vi en mysig middag på stranden som är väldigt avspänd trots att den är en av de mest populärare stränderna på Zanzibar. Vi sover gott på Flame Tree Cottages som är ett lugnt litet ställe med små hus där ni får frukosten serverad på er privata balkong.
Cykelsträcka: 45km
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 6. Pongwe

Tidig morgon cyklar vi tillbaka till den östra delen av ön och byn Matemwe, som har ett rev ganska nära stranden. Här är det livligt av den lokala befolkningen som använder stranden som transportsträcka för olika varor, som dom fraktar till fots eller med kor eller åsnor. VI äter lunch innan vi fortsätter söderut till den lilla byn Pongwe som har en strand av korallsten. Slappna av och njut av lugnet innan middagen på vår resort för natten, Kae Funk, ett utmärkt ställe för den som vill uppleva den orörda naturen.
Cykelsträcka: 40km
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 7. Jambiani

Idag är vår sista dag på cykel och vi börjar med att cykla till Chawka Bay, där vi åker över bukten med en s.k dow, en mindre segelbåt av trä. Att sitta i denna inhemska båt och höra vågorna klucka mot skrovet kan man nästan känna sig delaktig i handeln med kryddor som skedde på detta viset förr i tiden. När vi kommit över bukten till Michamwi så äter vi lunch innan vi cyklar vidare ner till Jambiani och ”vår” Red Monkey Lodge där vi firar vår cykling som vi har gjort runt hela Zanzibar och njuter av den goda middagen.
Cykelsträcka: 43km
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 8-9. Jambiani

Nu har vi varit ute och cyklat i en vecka och väl värda lite vila! Vi har två dagar där vi bara kan slappa med sol och bad vid Indiska Oceanens kritvita stränder, ta en promenad i den lilla byn Jambiani, följa med bonden Mussa till hans jordbruk, där han odlar frukt och grönt till den egna affären i byn. Missa inte att besöka Jozani Forest, som är ett skyddat naturskyddsområde inte långt ifrån där ni bor. Här kan ni få se flera olika apor, som Sykes Blue Monkey, Red Colobus Monkey och Bush Babies men även många fler djur. Här finns även ett spännande mangroveträsk där det svarta vattnet möter de klargröna växterna.
(Måltider: Frukost)

Dag 10. Hemresa

Vi hinner bada en stund efter frukost och slappa lite innan vi blir hämtade och körda till Zanzibars flygplats och vår resa hemåt igen. Med oss efter en härlig cykelresa har vi många fina minnen och upplevelser!
(Måltider: Frukost)

Resfakta Pris

Pris: 24 995kr per person del i dubbelrum inkl. flyg
Enkelrumstillägg: 1 995kr

Datum: 9/11 2018 
 

Zanzibar

Zanzibar ligger utanför Tanzanias kust och utgör en del av de historiska Kryddöarna. Ögruppen består av Unguja (även kallad Zanzibar), Pemba och några småöar. De en lång historia som handelsnation i Indiska Oceanen och utgjorde ett viktigt stopp längs kryddhandelsvägen som gick mellan Indien, Afrika och arabländerna i förkoloniala tider. Det är ett av de få ställen där saffran fortfarande odlas. Befolkningen består huvudsakligen av afrikaner och arabiska och persiska ättlingar. Resultatet är en spännande blandkultur. 97 % är muslimer. Zanzibar har tillhört Oman och sedan Storbritannien, innan självständigheten 1963. Året efter ingick man en union med Tanganyika och landet Tanzania bildades. Ekonomin baseras på handel, kryddor, fiske och turism. Det finns mycken unik flora och fauna på ön, med ursprung från istiden då ön var förbunden med fastlandet. De största djuren är apor, vildsvin, antiloper, mungo och möjligen en typ av leopard (som kan vara utrotad).

Från 1 juli 2015 tillkommer en turiskatt, 1 USD samt skatt för infrastruktur, 2 USD på Zanzibar, för närvarande totalt 3 USD/person/natt för boendet på Zanizbar som man betalar på plats

Klimat: tropiskt, räkna med 30 grader och torrperiod under våra resor.

Land: autonom del av Tanzania.

Språk: Swahili, de som jobbar inom turismen talar hygglig engelska.

Tidsskillnad från Sverige: +1 timme

Valuta: Shilling. 300 000 Shilling motsvarar ca 1200 kr.

Prisläge och betalningssätt: turismekonomin har europeiska priser, medan den lokala ekonomin har mycket låga priser. En öl ute kostar 15-20 kr, en lunch 60-80 kr (eller en tia på gatan). Kontant betalning. Bankomat finns bara på flygplatsen och i Stone Town. Ta ut Shilling vid ankomst och/eller växla in US-dollar.

Dricks: valfritt men förväntas i viss mån.

Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej

Visum för svenska medborgare: ja, köps vid inresa för ca 50 USD i kontanter. Ev. avreseskatt kan också tas ut vid hemresa.

Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej

El adapter: krävs

Övrigt: vaccination mot gula febern krävs för att få resa in i landet.

Cykla på Zanzibar

 

Cykelresan genomförs med vår lokala guide Juma. Han är passionerad cyklist och kan varenda väg på ön. Vår svenska samarbetspartner på ön finns också tillgänglig vid behov. Juma leder cykelturerna och vi har följebil med vatten, verktyg, reservdelar och vår goda picknick. Bagaget transporteras mellan hotellen och saker du behöver under cyklingen kan läggas i följebilen eller bäras med i en liten ryggsäck. Zanzibar är platt och lätt cyklat. Underlaget är blandat: asfalt, grus- och sandvägar samt några släta stigar. Cyklingen går i lugnt tempo med så många vätskestopp och pauser vi vill.

Cyklarna

Typ: mountainbike

Växlar: ca 10 växlar

Bromsar: handbromsar

Sadel: vanlig, egen går att montera

Pedaler: vanliga, egna går att montera

Bagage: pakethållare och väskor finns ej

Kartficka: nej

Flaskhållare: nej

Färddator/GPS: nej

Lås: nej

Reparationsset: verktyg finns i följebilen

Hjälm: ingår ej

Övrigt: framfjädring, hard tail

Utrustningstips för cykling
• Cykelhjälm.

• Cykelbyxor med sittinlägg.

• Cykelhandskar med mjuka inlägg på handflatan. Handskar förebygger skavsår och spända muskler.

• En vanlig tröja i funktionsmaterial fungerar bra, men riktiga cykeltröjor fladdrar inte och har praktiska fickor på baksidan.

• Vind-/regnjacka.

• Speciella cykelskor är inte nödvändiga.

• Solglasögon mot både sol och fartvind.

• En liten ryggsäck.

Övriga utrustnings- och packtips
• Vardagskläder och –skor samt en omgång underkläder per dag.

• Solglasögon.

• Solkräm.

• Vattenflaska på minst 1 liter.

• Termos om du vill ha varm dryck.

• Sittunderlag.

• Badkläder och handduk (hotellhandduken får inte tas med ut).

• Kamera.

• Penna och anteckningsblock.

• Mobiltelefon och laddare.

• Skavsårsplåster eller sporttejp (guiden bär med sig grundläggande första förband).

• Eventuella mediciner och kontaktlinser.

• Pass (generellt giltigt till minst sex månader efter hemkomstdatum).

• Försäkringshandlingar.

• Kontanter i lokal valuta samt betalkort.

• Biljetter.

• Öronproppar.

Vi rekommenderar att du packar det viktigaste i handbagaget: pass, pengar, biljetter, försäkringshandlingar, eventuella mediciner och kontaktlinser, ett ombyte samt cykelkläderna.

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan