Skip to main content

Ekoturism

African Tours & Safaris hade nyligen ett långt och engagerat samtal med Mark Rutherfoord på Gondwana Game Reserve, en av de safarilodger som vi haft ett långt samarbete med. Mark är också grundare av Gondwana Conservation Foundation.

”Idag är vi människor mycket mer medvetna om vårt personliga CO2-avtryck, vårt utnyttjande av engångsprodukter och hur mycket vatten vi använder. Många anstränger sig hårt för att se till att vi minskar konsumtionen och därmed efterfrågan. Som en ivrig naturvårdare ger detta mig enormt hopp om att rätta till några av våra största miljöutmaningar som jag inte trodde jag skulle få uppleva under min livstid”, säger Mark.

Mark har varit involverad i ekoturism och bevarandet av natur och djur i södra Afrika de senaste 21 åren. Under denna period har han sett vikten av utländska besökare som kommer till regionen. Det direkta resultatet av turister är möjligheten för stora mängder mark och djur att bevaras och för tusentals jobb att skapas. Utan turism skulle unika områden exploateras, flera djur skulle vara utrotade och fler människor skulle hamna i hopplös fattigdom.  
”Det har alltid varit viktigt för mig att se till att människor är fullt medvetna om att de är direkt ansvariga för att påverka detta.

Många tror att skyddade områden skulle förbli skyddade även om turister inte besökte dem. Detta är inte sant, utan besökare skulle 90% av de skyddade områdena inte existera och tusentals jobb skulle försvinna. Jag tror att de negativa konsekvenserna av turister som inte reser till södra Afrika skulle vara betydligt större än de negativa koldioxidavtrycken av dem som kommer dit. Utöver detta skulle den ekologiska mångfalden påverkas kraftigt om turismen minskade kraftig”, berättar Mark.

Hur gör vi då för att förhålla oss så att vi minimerar vårt CO2-avtryck och samtidigt bidrar till ekologisk mångfald och att fattigare länder, områden och människor får del av våra semesterinvesteringar? Att välja destination och reseupplägg med omsorg tar oss lång väg. En mer ansvarsfullt resande helt enkelt.

Som konsument har du möjlighet att välja vart du vill åka. Därför behöver vi framöver vara mer noggranna när vi väljer vart vi ska åka, hur reseupplägget ser ut och hur ansvarfull researrangören är. Att välja rätt resa gör det inte bara möjligt att se till att du håller ett lågt CO2-avtryck under resan men också sätter press på andra aktörer att anpassa sig till att bli mer hållbara för att förbli konkurrenskraftiga. Det här ger direkt effekt och är i längden mer hållbart än att skambelägga vilket lätt bara skapar motreaktioner. I förlängningen genererar det här fler miljömässigt och hållbara produkter samtidigt som vi säkerställer viktiga naturområden, både till land och sjöss. Och vi fördelar vårt välstånd så att det kommer både utsatta djur och människor tillgodo.

African Tours & Safaris samarbete med engagerade leverantörer som Mark Rutherfoord bidrar till att våra gästers resor blir en del i djur- och naturvården samtidigt som vi hela tiden försöker ta bort onödiga CO2-utsläpp. Den CO2 som genereras av våra gäster klimatkompenserar vi alltid till 100%. Och vår klimatkompensering sker i projekt som skapar långsiktigt hållbara sätt att generera förnyelsebar energi.  

 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.