Skip to main content

Frågor och svar om Kenya

Masai Mara ballongImage: Luftballong över Masai Mara

På denna sida har vi samlat de vanligaste frågorna, och svar, om resor till Kenya.

Allmänt om Kenya

Var ligger Kenya?

Kenya ligger i Östafrika. landet gränsar i söder till Tanzania, i väster till Uganda, i norr till Sydsudan och Etiopien och i nordöst till Somalia. Kenya ligger på ekvatorn, ungefär en tredje del av landet ligger söder om ekvatorn och två tredjedelar norr om ekvatorn. I sydöst har Kenya kust mot Indiska Oceanen.

Varifrån kommer namnet Kenya?

Kenya var under den koloniala eran en brittisk koloni. När landet blev självständigt valdes namnet Kenya efter landets högsta berg. Många tror nog att Mount Kenya är döpt efter landet men det är alltså precis tvärtom. Moutn Kenya kallades av Kikuyufolket för Kirinyaga or Kerenyaga, vilket betyder ungefär det vita berget. Namnet beror naturligtvis på att Mount Kenyas topp ofta är täckt med snö.

När blev Kenya självständigt?

Kenya blev officiellt ett självständigt land 12 december 1963.

Vilket språk talas i Kenya?

I Kenya talas en mängd olika språk. Landet har två officiella språk som talas som gemensamma språk; engelska och swahili. Av dessa två är swahili dominerande som gemensamt språk för Kenyaner. Engelska används mer i officiella sammanhang men är inte det språk ni hör på gatorna i Kenya.Några av de övriga språken i Kenya som har många modersmålstalare är:

 • Kikuyu
 • Kamba
 • Ekeguisii
 • Oluluhyia
 • Dhoulu
 • Kalenjin

En majoritet av språken i Kenya tillhör språkfamiljen bantu (till exempel Swahili, Kikuyu och Kamba) men det talas även en del Nilotiska språk som till exempel Dhoulu, Kalenjin, Maa och Turkana. Som turist klarar ni er bra med engelska. 

Praktisk reseinformation om Kenya

När är bästa tiden på året att resa till Kenya?

Det går att resa till Kenya året runt men under de så kallade långa regnen, mars till maj, kan det regna ofta och kraftigt och den perioden är inte så bra varken för safari eller för att njuta av Kenyas stränder. Den allra bästa tiden på året för safari i Kenya är slutet på den svenska sommaren och början på hösten, augusti till oktober. Då befinner sig den stora migrationen i Masai Mara och även andra safariparker som till exempel Amboseli är som allra bäst denna tid på året. Vädret är också som bäst då med varma, soliga dagar och mycket lite regn. Läs mer om bästa tiden på året att resa till Kenya.

Finns det malaria i Kenya?

Ja det finns malaria i Kenya, olika mycket i olika områden. Mest förekommande är malaria i låglänta och kustnära områden. Höglänta områden som Nairobi och Masai Mara har mycket lite malaria. Vi rekommenderar att ni besöker en vårdcentral innan resa och får råd om malariaprofylax.

Behöver jag ta med en el-adapter till Kenya?

Ja. Kenyas har eluttag av brittisk modell och på många hotell och safarilodger behöver ni därför adapter. Vissa hotell, men inte alla, har även uttag av svensk/europeisk standard.

Vilken valuta används i Kenya?

Valutan i Kenya heter Kenyansk shilling, KES. 1 svensk krona är värd ungefär 12,3 KES (2020-09-09). De allra flesta hotell och restauranger som har turister som kunder accepterar dock också betalning i USD, en del föredrar betalning i USD. Det går att växla till sig KES i Sverige innan avresa.

Behöver jag visum till Kenya?

Svenska medborgare behöver ansöka om visum för att resa till Kenya. Visum ansöks elektroniskt innan avresa http://evisa.go.ke/evisa.html. Det går inte att ansöka om viosum till Kenya vid ankomst.

Vilka vacciner behöver jag för att resa till Kenya?

Det finns i dagsläget inga krav på särskilda vacciner för att komma in i Kenya men vi reserverar oss för att detta kan ändras med kort varsel. Ett undantag finns från denna regel. Om ni reser in i Kenya från ett land där gula febern förekommer behöver ni visa upp ett vaccinationsbevis på att ni är vaccinerad mot gula febern. Detta gäller endast ifall ni vistats minst 12 timmar i landet i fråga. Rådgör med vaccinationsklinik eller vårdcentral i god tid innan ni ska resa så att ni får de vaccinationer ni behöver.

Kan man dricka kranvatten i Kenya?

Nej ni ska inte dricka kranvattnet i Kenya. Ni bör köpa vatten på flaska.

Vilka flygbolag flyger till Kenya?

Ett flertal av de stora flygbolagen från Europa, mellanöstern och Afrika flyger till de internationella flygplatserna i Nairobi och Mombasa. Det går inga direktflyg från Skandinavien utan alla flyg är med byte. De flygbolag som flyger till Kenya med endast ett stopp är bl.a.

 • KLM7Kenya Airways via Amsterdam, från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg
 • Qatar Airways via Doha, från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg
 • Emirates via Dubai, från Köpenhamn och Stockholm
 • Ethiopian Airlines via Addis Abeba, från Stockholm
 • Turkish Airlines via Istanbul, från Köpenhamn och Stockholm
 • British Airways, via London, från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg

Hur stor är tidsskillnaden mellan Sverige och Kenya?

Kenya ligger i tidszonen GMT+3. Sverige ligger i tidszonen GMT+1. Men eftersom Sverige har sommartid och vintertid medan Kenya har samma tid hela året så skiftar tidsskillnaden. Under den period då vi har sommartid (slutet av mars till slutet av oktober) är Kenya en timme före Sverige. Under vår vintertid (slutet av oktober till slutet av mars) är Kenya två timmar före Sverige.

Frågor om safari i Kenya

När kan man se den stora migrationen i Masai Mara?

Gnuernas och zebrornas migration är en ständig vandring där de enorma hjordarna konstant rör sig för att söka efter vatten och grönare gräs. De stora hjordarna kommer till Masai Mara i Kenya från Serengeti i Tanzania någon gång under juli eller början av augusti och beger sig sedan söderut igen någon gång under oktober. Säkraste månaderna att se migrationen i Masai Mara är därför från början av augusti till början av oktober. Läs mer om den stora migrationen här.

Vilken är Kenyas bästa safaripark?

Det är svårt att ge ett objektivt svar på denna fråga men för de allra flesta anser vi att svaret är Masai Mara. Masai Mara är den park i Kenya som har den stora mängden stora djur och den största artrikedomen. Det är också i Masai Mara ni kan se den stora migrationen. Masai Maras stora nackdel är att det också är den mest besökta parken. Om ni vill besöka andra parker med fantastiskt djurliv och vackra vyer kan vi rekommendera Amboseli som är rikt på stora gräsätare och kanske mest känt för de fantastiska vyerna över Kilimanjaro, eller Lake Nakuru som är den bästa parken i Kenya om ni vill se noshörning samt även hem till den sällsynta Rothschild Giraffen. Om ni vill till parker med stora vidder, mycket djur men få turister är Tsavo och Samburu fantastiska platser att besöka.


Vy över Kilimanjaro från Amboseli

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.