Skip to main content

Frågor och svar om Kilimanjaro

Kilimanjaro MaranguruttenImage: Kilimanjarobestigning via Marangurutten

Vilken är bästa tiden på året att bestiga Kilimanjaro?

Den bästa tiden på året att bestiga Kilimanjaro är slutet av juni till början av november. Detta är den torraste tiden på året och risken för kraftiga regn är som minst. Detta gäller framförallt första, andra och sista dagen på er bestigning då ni befinner er under de låga molnen. Läs mer om bästa tiden att bestiga Kilimanjaro här.

Hur stor är risken för höjdsjuka på Kilimanjaro?

Nästan alla som bestiger Kilimanjaro kommer att känna av den tunna (dvs. syrefattiga luften) men ganska få blir så pass påverkade, höjdsjuka, att de inte kan fullfölja bestigningen. Om ni ger er gott om tid till bestigningen minskar risken för höjdsjuka kraftigt. Läs mer om risken för höjdsjuka här.

Hur vältränad måste jag vara för att bestiga Kilimanjaro?

För att bestiga Kilimanjaro behöver du vara i god fysisk form men du behöver inte nödvändigtvis vara maratonlöpare eller Vasaloppsåkare. Det viktigaste för att klara av en Kilimanjarobestigning är hur du kan hantera den syrefattiga luften på hög höjd. I Skandinavien finns inga berg höga nog för att träna på den förmågan så där handlar det helt enkelt om genetiska förutsättningar. Det du kan träna på är din kondition. Den bör du träna upp så specifikt som möjligt. Löpning/joggning är bra men den bästa träningen är att ta på sig en ryggsäck med cirka 5 kg packning och gå upp och nerför olika branta backar. Gärna i ur och skur och i varmt väder såväl som kallt.

Det är viktigt att du inte ger dig på att bestiga Kilimanjaro om du inte är fullt frisk. Framförallt bör du konsultera en läkare ifall du vet eller misstänker att du har problem med hjärtat och eller leder. Det är påfrestande för exempelvis knäna att bestiga Kilimanjaro, framförallt på vägen ner, så knäproblem bör du inte ha.

Med detta sagt så klarar de allra flesta av att bestiga Kilimanjaro. Det viktigaste är att man lägger in en extra dags acklimatisering och att du lyssnar på din guide och går ”pole pole” (långsamt). 


Uhuru Peak, 5 895 m.ö.h. Kilimanjaros högsta punkt

Vilken rutt ska jag välja?

Det finns ett antal rutter uppför Kilimanjaro. Machamerutten, också känd som Whiskeyrutten, är den populäraste. Marangurutten, också kallad Coca Colarutten, är den enda som har stugor att sova i. Vilken rutt du ska välja beror på flera faktorer. Läs mer om att välja rutt på Kilimanjaro här.

Hur högt är Kilimanjaro?

Kilimanjaro är 5 895 meter högt. Den högsta punkten på Kilimanjaro, Uhuru Peak, når 5 895 meter över havet. Detta är den platta, vita toppen Kilimanjaro är känt för. Uhuru är swahili och betyder frihet. Toppen fick sitt namn av att militärer när Tanzania fick sin frihet vandrade upp till toppen och tände väldigt eldar i oljefat för att lysa för landets frihet.

Kilimanjaros andra topp, den taggiga toppen till väster, Mawenzi, når 5 149 meter över havet och är Afrikas fjärde högsta topp, efter Batian och Nelion på Mount Kenya. 

Är Kilimanjaro en vulkan?

Ja Kilimanjaro är en vulkan. Kilimanjaro är, om man ska vara exakt, tre vulkaner; Kibo (den vita toppen), Mawenzi (den taggiga toppen) och den mindre Shira. Mawenzi och Shira är slocknade vulkaner medan Kibo är vilande och teoretiskt kan den få utbrott igen.

Vad betyder Kilimanjaro?

Vad exakt namnet/ordet Kilimanjaro betyder är debatterat och det finns ingen säker sanning. En teori är att Kilimanjaro är ett sammansatt ord av Swahili-ordet för kulle eller berg; Kilima och Chagga-ordet Njaaro som betyder ungefär vit eller vithet. En annan teori är att Kilimanjaro är helt från Chagga språket från början sammansatt av orden; Kilelema, som betyder svårt eller omöjligt, Njaare, som betyder fågel. Kilimanjaro skulle alltså betyda något i stil med ”omöjligt för en fågel”.

Denna förklaring kan dock ses som ganska osannolik eftersom Chagga inte har ett ord för Kilimanjaro. Däremot kommer namnen på Kilimanjaros två toppar med allra största sannolikhet från Chagga. Chaggafolket såg dem som två berg och Kibo kommer från ordet för snö; kipoo, och Mawenzi från Chagga ordet Kimawenzi som betyder ungefär ”Det som har  en söndrig (eller taggig) topp”.

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.