Skip to main content

Frågor och svar om Sydafrika

Garden route SydafrikaImage: Fantastiska vyer längs Sydafrikas Garden Route

Praktisk reseinformation om Sydafrika

När är bästa tiden på året att resa till Sydafrika?

Det går att resa till Sydafrika året runt. Stora delar av landet är varmt hela året men sydligaste delarna av landet, Kapstaden och Garden Route, är ganska svalt och kan vara regnigt under svensk sommar, juni till augusti. För safari i norra Sydafrika är torrsäsongen juni till oktober bäst. Läs mer om bästa tiden på året att resa till Sydafrika.

Behöver jag visum till Sydafrika? 

Om du som reser är svensk medborgare och ska besöka Sydafrika som turist i max 90 dagar behöver du inte ansöka om visum till Sydafrika. Vid ankomst till Sydafrika kommer du automatiskt få en visering i ditt pass som gäller för 90 dagar. 

Behöver jag vaccinera mig för att resa till Sydafrika?

Det finns inga krav på specifika vaccin för att få resa in i Sydafrika (Gäller per 2020-08-20, reservation för att detta kan ändras). I norra delarna av Sydafrika finns malaria så malariaprofylax kan vara bra att ta. Vi rekommenderar att ni innan ni åker tar kontakt med er lokala vaccinationsklinik för professionell rådgivning kring vaccinering.

När är bästa tiden på året att resa till Kapstaden?

Den bästa tiden på året at resa till Kapstaden är oktober till april. Denna tid är det varmt och soligt i Kapstaden, regn är ovanligt men förekommer. Oftast är det behaglig temperatur 25–30 grader men det kan bli en bit över 30 grader under sommarmånaderna (november-mars). September och maj är också bra månader men det kan vara svalt, molnigt och lite blåsigt. Under vintern (juni-augusti) är det svalt och ganska ofta regnigt i Kapstaden. Läs mer om bästa tiden att resa till Kapstaden.  


Skymning i Kapstaden, vy över Taffelberget från Waterfront

Vilken valuta används i Sydafrika?

Sydafrikas valuta heter Rand, den förkortas ZAR. Rand kan ni växla till er på växlingskontor i Sverige. Den Sydafrikanska randen står per 2020-08-19 i ungefär 0,50 ZAR/SEK. Det finns ett antal olika sidor på internet där ni kan följa växelkurser, Sydafrikansk Rands utveckling mot svenska krona kan bland annat följa här.

Behöver jag ta med en el-adapter?

Ja, Sydafrika har en egen standard för vägguttag. Det går att köpa adapter till dessa både i Sverige och på plats i Sydafrika. En del hotell har även eluttag av västeuropeisk typ (som i Sverige) men inte alla. Ett bra tips är att ta med en adapter och en grenkontakt så kan ni ladda flera apparater med bara en adapter. En eladapter till Sydafrikanska uttag går bland att köpa här

Hur stor är tidsskillnaden mellan Sverige och Sydafrika?

Sydafrika ligger en timme före Sverige. Men eftersom Sydafrika inte har sommar och vintertid, utan samma tid året om så ligger Sydafrika de facto på samma tid som Sverige från sista helgen i mars till sista helgen i oktober. 

Allmänt om Sydafrika

Vad heter Sydafrikas huvudstad?

Sydafrika har inte en utan tre huvudstäder. Pretoria är regeringens säte, Kapstaden är säte för parlamentet och Bloemfontein är säte för högsta domstolen. 

När avskaffades Apartheid?

Sydafrikas apartheid system som var lagar som avskilde vira, svarta och färgade människor och gav dem olika rättigheter och skyldigheter, avskaffades 1994.

Vilka språk talas i Sydafrika?

I Sydafrika talas mer än 30 språk. Landet har 11 officiella språk; Ndebele, Pedi, Sotho, Swati, Tsonga, Tswana, Venḓa, Xhosa, Zulu, Afrikaans och Engelska. De största språken, sett till hur många sydafrikaner som har dem som modersmål är: 

  1. Zulu (talas som modersmål av 23 % av befolkningen)
  2. Xhosa (16 %) 
  3. Afrikaans (13,5 %)
  4. Engelska (10%)

Engelska talas dock som gemensamt språk av många sydafrikaner. 

Hur stor är Sydafrikas befolkning?

Sydafrikas befolkning är officiellt cirka 58 miljoner (2019) 

Vad är Garden Route?

Garden Route är en 200 km lång kuststräcka i södra Sydafrika, i regionerna Western Cape och Eastern Cape. Officiellt sträcker sig Garden Route från Mossel Bay i väster till Storms River i öster. Denna kuststräcka har ett speciellt klimat med mer regn och mindre skillnader i temperatur mellan sommar och vinter än de inre delarna av landet. Detta beror på närheten till havet och de bergskedjor som löper längs med kusten som skapar med nederbörd längs kusten och regnskugga bakom bergen. Garden Route är därför känt för sitt gröna vackra landskap, dramatiska kustlinje och vackra stränder.

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.