Information om höjdsjuka på Kilimanjaro

Höjdsjuka kallas kroppens reaktion på tunn, det vill säga syrefattig, luft på hög höjd. Många av kroppens reaktioner på hög höjd är inte farliga men om höjdsjuka ignoreras kan det leda till alvarliga symptom. Det är därför viktigt att ni bestiger Kilimanjaro med kunniga och erfarna guider som kan läsa tecknen och se till att ni vänder om det föreligger risk för allvarlig höjdsjuka.

 

Med detta sagt så vill vi tillägga att de allra flesta får någon form av reaktion på den höga höjden på Kilimanjaro, men ytterst få blir allvarligt sjuka. Symptom som huvudvärk, trötthet och viss yrsel kan vara tecken på lätt höjdsjuka.

 

Höjdsjuka undviker ni enklast genom att ge er själva tid. Att bestiga Kilimanjaro på den kortaste tiden är inte att rekommendera. Till exempel Machamerutten kan bestigas på 6 dagar men vi rekommenderar att ni istället gör det på 7 dagar. Den extra dagen acklimatisering ökar era chanser att nå toppen, och att må bra, avsevärt.

 

Ett annat bra sätt att undvika höjdsjuka är att inte sova på den högsta punkten ni når under en dag. Därför är rutter som går upp och ner och där campingplatserna ligger en bit nedanför varje enskild dags högsta punkt bättre för acklimatisering. Exempel på sådana rutter är Machamerutten, Lemoshorutten och Northern Circuit.

 

Våra Kilimanjarobestigningar leds av mycket erfarna och kunniga guider som är duktiga på att läsa signalerna på höjdsjuka. De kommer att stoppa er från att fortsätta om det skulle innebära en risk för er hälsa. Ni som bestiger med oss är också försäkrade med Flying Doctors Tanzania. Om ni skulle bli allvarliga sjuka eller skadade på berget blir ni evakuerade med helikopter och flugna till sjukhus i Nairobi. 

Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev