Skip to main content

Mat & vin i Sydafrika

Sydafrika - landet med god mat och många fina viner

Vin från Sydafrika blir mer och mer populärt i Sverige. Sydafrika har alla förutsättningar för att göra goda viner. Skörden av druvorna sker i februari – mars. Sydafrika har ett perfekt medelhavsklimat, varierande jordmån, höjd och landskap för vinodling. Blå himmel, böljande rader av vinrankor och vingårdar med höga berg i bakgrunden. Inte undra på att vinturismen i Sydafrika bara växer. Exporten likaså. För Sydafrikas viner uppskattas över hela världen. Sydafrikas vinhistoria började redan på 1600-talet då de förföljda Hugenotterna från Frankrike flydde hit, de hade med sig kunskapen, och började odla vin. Sydafrika har en egen druva som heter Pinotage som ger kraftiga smakrika röda viner. Det är en blandning mellan Pinot Noir och Cinsault. Sydafrika gör också prisvärda röda viner av Cabernet Sauvingon och Merlot i Bordeuxstil. Modernare och fruktigare är vinerna av Shiraz. I Sydafrika tillverkas även en typ av portvin som också är spännande Hos de vita vinerna hittar vi Steen som är ett annat namn för Chenin Blanc. Tack vare höjd och ett svalare klimat blir också Sauvignon Blanc och Chardonnay mycket bra. Paarl och Stellenbosch är två av de bästa vinområden i Sydafrika. En vinresa till Sydafrika är en upplevelse. I Sydafrika kan du finna mat från världens alla hörn. Restaurangutbudet är stort i de stora städerna. I och runt Kapstaden hittar man många riktigt bra restauranger. Du kan hitta restauranger med afrikansk-, amerikansk-, fransk-, tysk-, grekisk-, italiensk-, japansk-, mexikansk-, thai-, spanskmat för att nämna några av de som finns och portionerna är rikliga. I Sydafrika äter man mycket kött och man ordnar ofta barbecue eller som man kallar det i Sydafrika, braai. En populär korv att grilla är boerewors. På gatan och i affärer kan man se smala mörkbruna bitar som kallas för biltong. Biltong är torkat kött som kan vara gjort av olika typer av djur t.ex. kudu eller struts. Detta är snacks för sydafrikanen och är mycket populärt. Det är vanligt att man hittar struts, impala, kudu eller krokodil på menyn. Impala och kudu är olika sorters hjortar som finns i Sydafrika. Det finns många immigranter i Sydafrika och de har tagit med sig en del av sin kultur till det nya landet. Speciellt kring Durban som ligger längs östkusten finns det mycket indier vilket gör det finns många restauranger där man kan hitta indiska specialiteter som indiancurry. I Kapprovinsen hittar man influenser från bla Malaysia som sosaties - grillspett av lamm och eller fläsk, bobotie - en gryta med malet kött, curry och russin. Andra rätter är bredi som är en gryta gjord av lamm och grönsaker.

På nästan alla hotell får man en rejäl engelsk frukost med äggröra, korv och bacon och annan vanlig frukostmat. Fisk och skaldjur finns det gott om framförallt längs kusterna. Musslor, hummer, räkor och ostron finns att få tag på. Om du ser line fish på menyn betyder det att det är färsk fisk.  Huvudstaden för ostron är Knysna som ligger längs Garden Route. Nästan all frukt man kan tänka sig odlas i Sydafrika, så passa på att frossa. Om du har tillgång till bil kan du göra turer i fruktdistrikten kring Kapprovinsen.
Vi skräddarsyr gärna en mat och vinresa åt er eller varför inte följa med på vår guidade rundresa; Kapstaden, mat, vin och safari?


.
 
 
Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.