Natur och trädgårdar i Sydafrikas kapregion

Safarin i Krugerparken

Följ med till växtvärldens sjätte kungarike: pelargonernas, freesiornas och proteornas förlovade land. Kapregionen ståtar med hela 9000 växtarter varav 69 procent inte finns någon annanstans, och vi reser i bästa blomningstid. Självklart besöker vi även, förutom olika naturområden med naturtypen fynbos, även Kirstenbosch – tveklöst en av de mest sevärda botaniska trädgårdarna i världen, och vi missar förstås inte heller chansen att uppleva något av områdets rika kultur- och djurliv.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg), med 3,5 miljoner invånare i storstadskommunen, City of Cape Town Metropolitan Municipality. Staden går även under smeknamnet moder staden (afrikaans: moederstad engelska: mother city). Staden är belägen på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Kapstaden är känt för sin avspända atmosfär och sitt aktiva nattliv. Stadens lokalbefolkning (kallade ”Capetonians”) finner alltid orsaker till att festa och njuta av livet i stort, vilket troligen är huvudorsaken till det rika utbudet på restauranger, barer och nattklubbar. Johannesburg är känt för för sina kostymklädda karriärister. Kapstaden är känt för sina konstnärer, kreatörer, artister, surfare, klättrare och folk i stort som valt denna stad för att maximera sin livskvalitet!

Under er vistelse i Sydafrika kommer ni guidas av den omtalade guiden Steve Bolnick som är en av södra Afrikas bästa och erfarna guider. Han har en djup kärlek till den afrikanska naturen och har tillbringat de senaste 29 åren både guidat och forskat för WWF och Washington University. Under denna resan kommer han ta er igenom följande program.

Med på resan som svenskspråkig botanisk ciceron finns Botaniskas intendent Mats Havström, med mångårig erfarenhet som reseledare, botanist och ekolog.

Denna resa är endast för Botaniska Vänners medlemmar

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Program

Dag 1. 29 oktober, 2017
Kapstaden
Ankomst till Kapstaden där ni får en guidad stadsrundtur och gör att besök på Lions Head för att se proteas och förhoppningsvis de sista tusenskönorna. Välkomstmiddag på kvällen.

Dag 2. 30 oktober, 2017
Kirstenbosch Botanical Garden
Idag gör ni ett besök till Kirstenbosch Botanical Garden som är en av Afrikas vackraste trädgårdar täcker ett område på 528 hektar och man har uppskattat att det finns upp till 20 000 inhemska växter i Sydafrika, 4 700 stycken av dem finns i Kristenbosch. Här kommer Steve att presentera er för fynbos. På eftermiddagen gör ni ett besök upp det mäktiga Taffelberget där förhoppningsvis watsonia borbonica har börjat blomma vars släkte är unikt för Sydafrika och ni har även möjlighet att se fler arter av dess sort.

Dag 3. 31 oktober, 2017
Cape Peninsula
En guidad tur längst vackra Cape Peninsula där nåldyna proteas vid denna tidpunkt på året kommer vara i hög blom. Cape Peninsula är världskänt för sin fauna och flora och Steve kommer guida er igenom detta vackra naturområde. Cape Peninsula är inte bara en historiskt viktig geografisk punkt utan även en mycket naturskön plats med mycket blommor. Godahoppsudden som är en del av halvön, är den enda i världen med en så rik mångfald av djur och unika flora. Här finns mycket av den unika floran ”fynbos”, där växtarter som Protea, Restios och Erica hör hemma. Reservatet som ligger på udden räknas som en blommig skatt, då det hem för mer än 1 000 olika arter. Cape Peninsula har fått internationellt erkännande som en av världens sex "blom-riken".

Dag 4. 1 november, 2017
Hermanus
Idag checkar ni ut från Kapstaden och beger er oss till Hermanus för besök till Harold Porter Nature Reserve som erbjuder en mångfald av växter. Här finner ni de tre fynbos familjerna (proteas, ericas och restios) samt andra familjer som iris, prästkragar och orkidéer. Reservatet innehåller även den röda disa uniflora i dess naturliga livsmiljö samt Sydafrikas nationalblomma, King Protea (Protea cynaroides). Ni gör även ett besök på vingården Bouchard Finlayson för att få en guidad tur i deras trädgård och även smakar på deras viner.

Dag 5. 2 november, 2017
Hermanus
Idag besöker ni Fernkloof Nature Reserve som är en av den mest varierande botaniska trädgård i Cape Floral Kingdom. Reservatet är ganska så liten men kan skryta med att ha upp till 1400 inhemska växter, varav 40 är väldigt sällsynta. Vi vandrar på klipporna för att spana efter valarna då det är val säsong och Hermanus anses vara det bästa stället för att se dessa stora varelser.

Dag 6. 3 november, 2017
Stellenbosch
På väg mot Stellenbosch och vinlandet. Sydafrika är den nionde största vinproducenten i världen. Det finns över 4000 vinproducenter i landet och vingårdarna sträcker sig över gigantiska områden. Den vanligaste gröna druvan är Chenin Blanc och den blå är Cabernet Sauvignon. Ni besöker Theewater Natrure Reserve som är ett vackert reservat beläget mellan de vackra bergen. Därefter gör ni ett besök till Town Gardens i Franschhoek. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7. 4 november, 2016
Stellenbosch
Besök till Jonkershoek Nature Reserve som är ett av de vackraste reservaten i Cape Nature Reserve med bedårande fynbos. Reservatet brann ner för ett år sedan så återväxten är otroligt vacker. Ni besöker Stark Condé vingård, som ligger belägen i Jonkershoek Valley, för besök i deras trädgård tillsammans med vinprovning. Därefter besök till Stellenbosch Botanical Garden. Gemensam avslutningsmiddag på kvällen.

Dag 8. 5 november, 2017
Hemfärd
Förmiddagen fria för egna aktiviteter. Lunch på egen hand. På eftermiddagen blir ni upphämtade för transfer till flygplatsen för incheckning på flyget hem mot Europa och Sverige. Med er i bagaget har ni kunskap och upplevelser ni sent kommer att glömma. Alternativt så har ni en transfer till Stellenbosch för 3 nätter med vinprovningar eller transfer till flygplatsen för att flyga vidare mot Krugerparken för boende i 4 nätter med safari. Läs mer under tillvalen,

Vi reservarar oss för eventuella ändringar i programmet

Resfakta Pris

Pris: 27 485 kr per person, del i dubbel inkl. flyg
Enkelrumstillägg: 1 385 kr

I priset ingår:
* Internationella flyg; Göteborg – Kapstaden/Kapstaden - Göteborg
* 3 nätter på City Lodge inkl. frukost
* 2 nätter på Windsor Hotel inkl. frukost
* 2 nätter på Auberge Rozendal inkl. frukost
* 3 middagar samt 6 luncher
* Steve Bolnick som guide
* Aktiviteter och transfers enligt program inkl. entréer
* Färdhandlingar, bagagetag mm

I priset ingår ej:
* Dryck
* Måltider som inte är med i programmet
* Dricks till guider och övrig personal
* Avbeställningsskydd som tecknas innan första inbetalningen (5% av resans pris)
* Reseförsäkring går att köpa och även som komplement till hemförsäkringen

Priset är baserat på 22 deltagare. Vi reserverar oss för prisändringar pga. valuta- och skatteförändringar samt flygskatter.

Safari i Krugerparken

Safari i Krugerparken

Dag 8. 5 november
La Kruger Lodge
Efter frukost har ni en transfer till Kapstadens flygplats i tid för ert flyg vidare till Nelspruit. Här möts ni av en chaufför som tar er ca 1h till er lodge för nästkommande 3 nätter. La Kruger Lodge ligger i Marloth Park som angränsar till södra delen av Krugerparken. Lodgen är inte så stor och har bara 9 rum, en mysig pool och ger även en chans att se djur precis runt knuten. Efter middagen åker ni in till Krugerparken för en nattsafari där ni spanar efter nattaktiva djur med strålkastare så som flodhästar, ugglor, leopard mm.

Dag 9. 6 november
Safar
i Idag väntar en heldags safari i Krugerparken. Ni åker tidig morgon då främst kattdjuren är som mest aktiva. Ni åker i öppna jeepar och spanar efter djur. Er ranger är otroligt duktig och berättar om de djur och växter som ni stöter på. Efter en spännande dag inne i Krugerparken åker ni tillbaka till lodgen för lite vila innan middagen. 

Dag 10. 7 november
Safari
Ni börjar tidig morgon med lite snacks på rummet innan n åker till Krugerparken för en spännande vandringssafari i Krugerparken. Nu kommer ni ännu närmare naturen och känner spänningen när ni spanar efter spår och djur till fots tillsammans med er ranger. Ni åker sedan tillbaka till lodgen för frukost och sedan på eftermiddagen åker ni tillbaka in till Krugerparken för en kvällssafari i solnedgången. 

Dag 11. 8 november
Hemresa
Efter frukost körs ni tillbaka till flygplatsen i Nelspruit för att flyga hem igen.

Pris: 9 925 kr per person, del i dubbelrum
Pris: 10 540 kr per person, enkelrum

I priset ingår:
•    3 nätter på La Kruger Lodge med helpension och alkoholfria drycker
•    Transfer mellan Nelspruit flygplats och La Kruger Lodge tur och retur
•    1 nattsafari i Krugerparken inkl. entré
•    1 heldags safari i Krugerparken inkl. entré
•    1 vandringssafari (morgon)
•    1 safari i Krugerparken i solnedgången inkl. entré

I priset ingår ej;
•    Alkoholhaltiga drycker på La Kruger Lodge
•    Dricks till guider och övrig personal
•    Inrikesflyget till och från Nelspruit, från ca 2 500 kr per person
•    Eventuell prisskillnad på långflyget pga. ändrad hemresa

Vi reserverar oss för prisändringar pga. valuta- och skatteförändringar samt flygskatter.

Viner i Stellenbosch

Viner i Stellenbosch

Dag 8. 5 november
Stellenbosch
Strax innan lunchtid så blir ni hämtade av en chaufför som tar er till Stellenbosch, som anses vara Sydafrikas högborg när det gäller vin. Här bor ni centralt på River Manor i 3 nätter.

Dag 9. 6 november
Vinprovning
Idag skall ni åka på en privat vinprovartur i vinlandet! Ni åker med en väldigt duktig guide som tar er runt på olika vingårdar beroende på vilka viner ni tycker om. NI får prova viner, ost om ni pratar med guiden om detta och troligtvis även choklad. Ni hämtas och lämnas på hotellet.

Dag 10. 7 november
Stellenbosch
Dagen är fri för egna strövtåg i Stellenbosch. Kanske spela en runda golf på någon närliggande bana? Besök gärna den botaniska trädgården.

Dag 11. 8 november
Hemresa
Efter frukost och utcheckning körs ni tillbaka till Kapstadens flygplats för att flyga hem igen.

Pris: 5 245 kr per person, del i dubbelrum
Pris: 8 260 kr per person, enkelrum

I priset ingår:
•    3 nätter i classic rum på River Manor med frukost
•    Transfer från Auberge Rozendal till Stellenbosch 
•    1 guidad vinprovartur exkl. lunch
•    Transfer från River Manor till Kapstadens flygplats

I priset ingår ej;
•    Luncher och middagar
•    Dricks till guider och övrig personal

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan