Skip to main content

Ngorongorokratern


Ngorongorokratern i norra Tanzania är ett av Afrikas mest kända och även bästa safariresmål. Populärt kallad krater men det är egentligen en kaldera, en kollpsad vulkan, med en diameter på cirka 21 km. Kalderan är den största obrutna i världen. Från botten reser sig väggarna mellan 600 och 700 meter ganska brant uppåt. Nere i kratern finns ett av Afrikas rikaste djurliv med stora mängder stora däggdjur på en ganska liten yta. Ngorongorokratern är bl.a. hem till fem lejonflockar och Tanzanias största bestånd av noshörning. Elefanter är också vanliga i kratern men nere på kraterns botten vandrar mest ensamma hannar och nästan aldrig flockar med yngre elefanter. De gamla elefanthannarna kommer till kratern för att leva sina sista år eftersom det finns högt ghräs som är lätt att beta för gamla elefanter. 

Djur och natur i Ngorongorokratern

Djur och natur i Ngorongorokratern


Ngorongorokratern är en ganska liten park men den är extremt rik på djur. Kratern är upptagen på UNESCO:s världsarvlista för sin unika flora och fauna. Ngorongorokratern är som nämnts tidigare på denna sida strikt menat inte en krater utan en kaldera. En kaldera skapas när en vulkan kollapsar. Ngorongorokratern skapades för cirka 3 miljoner år sedan när en vulkan som tidigare troligtvis var lika hög som Kilimanjaro kollapsade. Ngorongorokratern är världens största, obrutna kaldera med en diameter på cirka 21 kilometer. Kratern har branta väggar men trots detta så sker ganska stora förflyttningar med djur som kommer ner i kratern eller går upp ur kratern.

Nere i Ngorongorokratern finns uppskattnbinsvis 25 000 däggdjur. Bland de vanligt förekommande djuren kan exempelvis nämnas; noshörning, lejon, schakal, gepard, hyena, elefant, buffel, flodhäst, gnu, zebra, eland, Grants gasell, Thomsons gasell, serval.

Lejon i Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är en av de platser i Afrika som har flest lejon per kvadratkilometer. Lejonen i kratern har dock problem med inavel eftersom de sammantaget ändå är få och det sällan kommer lejon in till kratern från omgivande områden.

Elefanter i Ngorongorokratern

Elefanterna i Ngorongorokratern är oftast gamla hannar som lämnat sina flockar på ålderns höst. Många av dessa elefanter har enorma betar eftersom betarna växer hela livet på en elefant.

Noshörningar i Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är ett särskilt skyddsområde för noshörningar. Noshörning är starkt hotad på grund av tjuvjakt men i Ngorongorokratern har noshörningarna skyddats på ett effektivt sätt. Sedan början av 1980-talet har antalet fördubblats. Exakta antal som idag lever i Ngorongorokratern kommuniceras inte, detta är en del i strategin att skydda dem från tjuvjägare.

Natur i Ngorongorokratern

Större delen av Ngorongorokratern består av savann men det finns även en liten skog, Leraiskogen, i den västra delen av kratern och en alkalisk sjö, Lake Magadi. Leraiskogen är hem till ett flertal olika sorters apor och många fågelarter. Magadisjön drar till sig Flamingos och under delar av året kan man se tusentals Flamingos i den grunda sjön. Ngorongorkratern byter skepnad skarpt mellan torrsäsongen (juni till november) och regnsäsongen (korta regnen i december samt de långa regnen i mars t.o.m. maj). Regnen gör gräset högt och kratern grön. Under torrsäsongen är kratern gul och gräset kort. Det är lättare att se t.ex. lejon under den torra säsongen men noshörningar är lättast att se efter regnen när gräset är lite högre.

 

Safari till Ngorongorokratern

Safari till Ngorongorokratern


De allra flesta som gör en safari i norra Tanzania gör en safari i norra Tanzania besöker Ngorongorokratern. Ofta i kombination med någon eller några av dessa parker; Lake Manyara, Tarangire och Serengeti. Ngorongorokratern är ett bra safariresmål dels eftersom det finns stora mängder djur nere i kratern men också för att djuren finns på en ganska liten yta så man får se mycket djur på kort tid. För att en safari i Ngorongorokratern ska bli så bra som möjligt är det viktigt att komma till kratern tidigt eftersom morgon och förmiddag är bästa tiden för safari i kratern. Kratern ligger ganska högt över havet vilket innebär att det kan bli ganska kyligt på nätterna. Om det är vindstilla så faller tung kall luft nere från kraterns kant till botten och skapar en kylig luft även nere på botten. Mitt på dagen och under eftermiddagen är effekten den omvända. Den lilla luftmassan nere i kratern stängs in av de branta väggarna och när solen ligger på blir det väldigt varmt nere i kratern. Detta innebär att en del av djuren är ganska inaktiva under eftermiddagen. 

Ngorongorokratern besöker ni bl.a. på vår resa Tanzaniasafari med Zanzibar

Klimat

Klimat


Ngorongorokratern är en del av det större höglandet Ngorongoro Crater Highlands. Crater Highlands är ett bergsområde med ett flertal bergstoppar över 3 000 meter över havet, däribland Lemagrut 3 135 möh.), Oldeani (3 219 möh.) och Loolmalasin (3 648 möh.) Ngorongoro Crater Highlands är bildat av vulkanisk aktivitet och i området ligger ytterligare två stora kratrar; Olomotikratern och Empakaikratern. Detta stora högland blockerar den dominerande vinden i Tanzania som blåser från Indiska Oceanen i öster. Det är denna vid som tar med sig regn under regnsäsongen och när de fuktiga luftmassorna når Crater Highlands skapas effektivt en regnskugga. Den östra delen av bergsmassivet är täckt av regnskog och får stora mängder regn medan sluttningarna på den västra sidan och slätten väster om Crater Highlands är torrt.

Ngorongorokratern får ganska rikligt med regn och har därför god vattentillgång året om vilket i sin tur är en av anledningarna till att djurlivet är så rikt i kratern.

De torraste månaderna i Ngorongorokratern är juni t.o.m. oktober medan mars t.o.m. maj är regnigast. November till februari är en säsong som inte kan karakteriseras son varken regn- eller torrsäsong. Regn förekommer denna period, ofta i kraftiga men korta skurar men mestadels är vädret soligt.

Pga. att kratern ligger högt över havet är det betydligt kyligare i Ngorongorokratern än i omgivande områden. Framförallt på kraterns kant. Mellan maj och september kan temperaturen på kraterns kant gå ner under 5 grader på nätterna och eftermiddagstemperaturer under 20 grader är vanliga. Under de varmaste månaderna, november till mars) är det ofta varmt även uppe på kraterkanten (över 25 grader) och väsentligt mildare på nätterna (15–20 grader). Under denna tid på året blir det ofta väldigt varmt nere i kratern på eftermiddagarna eftersom den förhållandevis lilla luftmassan i kratern effektivt värms upp av solen.

Genomsnittlig temperatur i Ngorongorokratern

Ngorongorokratern  Jan  Feb  Mar  Apr  Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Max temp (celcius)                    25  25  24  21 21 20 19 19 22 22 23 25
Min temp (celcius) 12 12 12 11 11 10 9 9 11 12 13 13


Genomsnittlig nederbörd i Ngorongorokratern

Ngorongorokratern  Jan  Feb  Mar  Apr  Maj  Jun  Jul  Aug  Sep  Okt  Nov  Dec 
Regnmängd (mm)  110 90 135 215 100 20 19 15 10 55 115 135
Dagar med regn 15 14 18 22 15 6 5 5 4 7 16 17


Siffor i tabellerna är ungefärliga och bygger på sammanvägning av ett flertal olika källor. Variation i temeperatur och regnmängd inom samma månad kan vara ganska stor. 

Safarilodger vid Ngorongorokratern

Safarilodger vid Ngorongorokratern


Hotell och safarilodger på eller alldeles invid kraterns kant

Ngorongoro Serena Lodge
Ngorongoro Serena Lodge har ett bra läge på kraterns sydvästra sida uppe på kraterkanten. Lodgen är byggd í betong och tegel men designad så att den smakfullt smälter in med naturen. Lodgen är ganska stor men för er som vill bo på kraterns kant var Serena Lodge länge, i vår mening, det mest prisvärda alternativet då den erbjuder boende med högre standard än t.ex. Ngorongoro Wildlife Lodge och Ngorongoro Sopa Lodge till endast ett marginellt högre pris. Nu skulel vi dock säga att Ngorongoro Lions paw Lodge (se nedan) är det bästa och mest prisvärda alternativet vid kraterns kant. Lodgens restaurang och bar och samtliga rum har en fantastisk utsikt över Ngorongorokratern. Läs mer om Ngorongoro Serena Lodge.

Ngorongoro Lions Paw Lodge
Ngorongoro Lions Paw Lodge är en ganska ny lodge av hög standard belägen på Ngorongorokraterns östra sida med en fantastisk utsikt över kratern. Lodgen håller en klassisk safaristandard med stora och vackert inredda rum. Ngorongoro Lions Paw Lodge är, i vår mening, den mest prisvärda lodgen vid Ngorongorokraterns kant. Lodgen håller mycket högre standard än t.ex. Ngorongoro Sopa Lodge och Ngorongoro Wildlife Lodge. Läs mer om Ngorongoro Lions Paw Lodge.

Ngorongoro Sopa Lodge
Ngorongoro Sopa Lodge ligger på Ngorongorokraterns östra sida alldeles ovanför den enda vägen som går att köra både ner i och upp ur kratern (de andra två vägarna är "enkelriktade"). Lodgen är ganska stor med stora rum och stora gemensamma ytor men inte så smakfull elle rmysig. Lodgen har en pool med vidunderlig utsikt över kratern men poolen används sällan. Eftersom lodgen ligger högt upp på kraterns kant är det kallt på nätternba nästan hela året och poolen värms inte upp, därav är den kall. När det ofta dessutom är kyligt i luften lockar poolen få badande. 

Ngorongoro Wildlife Lodge
Vi använder sällan Ngorongoro Wildlife Lodge då den under långa perioder, i vår mening och enligt många vi känner, skötts ganska dåligt. Vi har tidigare haft erfarnhet av otrevlig personal och dålig service och vi känner många andra som har samma upplevelse. Detta är synd eftersom lodgen (som var den första att byggas på Ngorongorokraterns kant) har det kanske bästa läget av alla lodger på kraterns södra kant med fantastisk utsikt över hela kratern. Från lodgens restaurang, bar och alla rum är utsikten vidunderlig och man ser både soluppgång och solnedgång över kratern. 

Ngorongoro Crater Lodge 
Ngorongoro Crater Lodge är den absolut lyxigaste lodgen som ligger vid Ngorongorokraterns kant. Lodgen har ett bra läge direkt vid kraterkanten på den sydvästra sidan mellan Serena och Wildlife Lodge. Lodgen erbjuder boende av mycket hög kvalitet. 

Lemala Ngorongoro Tented Camp
Lemala Ngorongoro Tented Camp har ett avskilt läge på Ngorongorokraterns norra sida. Lodgen har inte utsikt över Ngorongorokratern utan ligger precis bortanför kratern. Lemala är en tältcamp av riktigt hög standard och för er som söker efter ett lyxigt boende vid Ngorongorokratern är den ett prisvärt alternativ till Ngorongoro Crater Lodge. Den har inte utsikt över kratern men å andra sidan ett mycket lugnare läge och eftersom den ligger på kraterns norra sida går det utmärkt att med utgångspunkt från Lemala besökla andra delar av Ngorongoro Highlands som t.ex. Olmotikratern. 

Ngorongoro Rhino Lodge 
Ngorongoro Rhino Lodge är liksom Ngorongoro Wildlife Lodge en lodge av mellanklass., Till skillnad från Ngorongoro Wildlife Lodge är Rhino Lodge dock fantastiskt välskött och trevlig med utmärkt service och bra mat. Lodgen ligger precis bortanför kraterns kant på den södra sidan med utsikt över bergstopparna Lemagrut och Oldeani. Läs mer om Ngorongoro Rhino Lodge

Hotell och safarilodger nära Ngorongorokratern

Ngorongoro Forest Tented Lodge
Ngorongoro Forest Tented Lodge är en trevlig och bra tältcamp av bra mellanklass belägen på den östra saidan av Ngorongoro Highlands alldeles på gränsen till Ngorongoro Conservation Area. Läs mer om Ngorongoro Forest Tented Lodge

Octagon Lodge
Octagon Lodge är en trevlig mellanklasslodge belägen utanför Karatu strax öster om Ngorongoro Crater Highlands. Lodgen har trevliga rum i små stugor utspridda på en lummig tomt, en pool, bar och restaurang. Läs mer om Octagon Lodge. På Octagon Lodge bor ni bl.a. på vår resa Tanzaniasafari med Zanzibar.

Ngorongoro Farm House
Ngorongoro Farrm House är en trevlig och bra lodge som ligger i ett vackert jordbruksområde strax öster om Ngorongorokratern. Lodgen är förhållandevis stor med sina 70 rum men rummen är utspridda på ett stort område och hotellet har två poolområden och två restauranger vilket gör att det aldrig känns trångt här. Lodgen har stora rum som är inredda i en rustik kolonial stil. Aall arum har en veranda och ett stort badrum med badkar eller dusch. 

Farm House Valley
Farm House Valley är Ngorongoro Farm House systerlodge. Lodgen ligger i samma område men inte direkt bredvid och är byggd i samma stil som Ngorongoro Farm House med stora rum med egen veranda och toalett/badrum. 

Gibbs Farm
Gibbs Farm är på många sätt en av Tanzanias allra bästa safarilodger. Lodgen ligger inte direkt vid Ngorongorokraterns och det finns inte mycket djurliv alldeles invid lodgen men i allt annat är Gibbs Farm outstanding. Lodgen har en egen ekologisk farm som odlar 90 % av allt som serveras i restaurangen. Maten på lodgen är fantastisk, bland det bästa ni kan äta i Tanzania. Lodgen är inte att rekommendera för er som bara behöver ett ställe att sova en natt. Om ni kommer på kvällen och åker på morgonen blir det bara ett dyrt stopp på vägen. Om ni bor på Gibbs Farm bör ni stanna minst två nätter för att ta del av lodgens unika utbud av kulturella aktiviteter som bl.a. innefattar guidade promenader och cykelturer till de omgivande byarna, kaffeprovning, guidad tur i det ekologiska jordbruket, löpning på fantastiska stigar i höglandet, olika naturutflykter till vattenfall, för att skåda fåglar eller för den våghalsige en tuff promenad genom skogen hela vägen till Ngorongorokraterns kant. 

Vanliga frågor om Ngorongorokratern

lejon vid jeepar


Vilken är bästa tiden på året att resa till Ngorongorokratern?

Ngorongorokratern är bra året om men den allra bästa tiden att besöka kratern är juni, november och första halvan av december. Detta eftersom det är betydligt färre safarijeepar i kratern då. Eftersom Ngorongorokratern är liten syns safarijeepar lätt. Juli-oktober och mitten av december-mitten av mars är också bra. Djurmässigt varierar kratern ganska lite över året. Från mitten av mars till slutet av maj kan det ibland regna kraftigt vilket gör att vägarna blir leriga och svårfamkomliga. 

Vilka djur kan man se i Ngorongorokratern?

Ngorongorokratern är den bästa platsen i Tanzania att se noshörning. Ngorongorokratern är en särskild skyddsplats för noshörningar som tyvärr är starkt hotade på grund av tjuvjakt. Ngorongorokratern är så pass liten att det är förhållandevis lätt att skydda dem där och de har stadigt ökat i antal de senaste decennierna. I Ngorongorokratern kan ni även se, exempelvis, lejon, hyena, buffel, zebra, gnu, elefant (oftast ensamma hannar, sällan stora flockar), flodhäst, babian, impala och en mängd olika sorters fåglar.

Trots de branta väggarna så vandrar en hel del djur in och ut ur kratern, exempelvis zebror och gnuer. De vandrar ut på slätterna i Ngorongoro Conservation Area och en del vandrar så långt som till och från Serengeti.

Kan man se The Big Five i Ngorongorokratern?

The Big Five, lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning, går att se i Ngorongorokratern. Lejon, buffel och elefant är vanliga och ses i princip dagligen nere i kratern. Noshörning är också ganska vanliga och Ngorongorokratern är den bästa platsen i Tanzania att se noshörning. Men eftersom noshörning helst äter blad på buskar, och inte gräs, så är noshörningarna ofta inne i den lilla skogen i den västra delen av kratern. Bäst chans att se dem ute på öppen savann är efter regn, eftersom de gillar att beta det höga gräs som kommer efter regnen.

Leopard är svår att se nere i kratern. Leopard finns det ganska gott om men de allra flesta håller till uppe kring kraterns kant, eftersom de gillaratt vara i närheten av träd. Till och från se dock leopard även nere på kraterns botten.

Bästa tiden på året att resa till Ngorongorokratern

Noshörning i Ngorongorokratern

Djurlivet i Ngorongorokratern varierar nästan inte alls över året. Ngorongorokratern blir dock svårframkomliga vid kraftiga regn, vilket är vanligt mellan mars och maj. Bästa tiden på året att resa till Ngorongorokratern är därför enkelt uttryckt mellan juni och februari. I juni och juli kan det på molniga dagar vara förvånansvärt kallt i kratern, framför allt på kraterns kant på morgnar och kvällar. Under de varmaste månaderna däremot kan kraterns botten på vindstilla dagar bli mycket varm på eftermiddagarna eftersom den ganska lilla luftmassan värms upp kraftigt av solen.

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.