Skip to main content

Resor till Malawi

Malawi kallas för ’The warm heart of Africa’ vilket är ett passande namn tack vare dess underbara natur, fascinerande nationalparker, kristallklara vatten och de mest vänliga människorna i Afrika. Det lilla landet omgärdas av den stora Malawisjön där man upplever tropisk värme, turkosa laguner och de stim av ciclider som man vanligtvis bara kan se i våra akvarium. Det finns ingen annan sötvattensjö någon annan stans på jorden som har så många fiskarter och sjön erbjuder ett av världens bästa dykuppleveler i sötvatten. Malawisjön har mycket som lockar men trots det är det få turister som hittar hit. Malawi har ett unikt landskap som kännetecknas av lapptäcken av små byar med uppodlade markbitar, orörda naturreservat och höga berg, det högsta, Mulanje med toppar på 3000 meter. Det finns totalt åtta parker och naturreservat som bjuder in till safari till fots, i båt och i jeep. Landskapen i reservaten varierar, så också djurlivet.

Zambia och Malawisjön

Malawi och Zambia, en fantastisk kombination med toppensafari i Zambia för att sedan njuta av den vackra Malawisjön som erbjuder bra snorkling i vackert sötvatten, sköna bad, lättare vandring och trevliga kajakturer. Denna resa på 12 dagar/11 nätter sker i mindre grupp med engelsktalande guide och boendet är i mellanklass och man kan resa till Zambia och Malawi året runt men januari till mars är det regnsäsong så då får man vara beredd på regnskurar. Resan passar för den som vill uppleva fantast...

Klimat

Malawi har ett tropiskt klimat. De flesta reser hit i april/maj-oktober/november då det är lagom varmt (ca 22-25 grader på dagen), växtligheten är inte så tät och det är ganska torrt, vilket gör att det är lättare att se djuren. Den varmaste månaden är november och det är lite kyligare maj-augusti, men sällan under 15 grader på dagen. Dock kan det bli kallt på nätterna i de högre delarna av landet (Zomba, Nyika och Viphya).  De mesta regnet brukar komma december-mars och då är det otroligt vackert och grönt!

Visum och vaccinationer

Visum till Malawi behövs för svenska medborgare och detta löser man på flygplatsen när man landar. Det kostar i dagsläget USD75 per person och inga foton behövs.

Malaria profylax behövs när man skall resa till Malawi. Det behövs även gula febern vaccin när man kommer från ett afrikanskt land till Malawi, även om man bara varit i transit där gula febern existerar. Vaccinet skall i så fall tas minst 10 dagar innan avresan. Då vill de se ett intyg som det "Gula kortet" vid gränsen. Det rekommenderas även att vaccinera sig mot Hepatit A och B.

Vid inresa till Malawi krävs i dagsläget ett negativt PCR-test.
Observera att det alltid är resenärens yttersta ansvar att hålla sig ajour med vilka regler som gäller vid avresa/inresa samt vilka krav som ställs gällande visum, vaccinationer/pcr-tester och hälsodeklarationer samt krav på försäkringar. Uppdaterad information finns att läsa på hemsidan Sweden Abroad.

Nationalparker och reservat

Malawis parker och reservat

Malawi har haft det tufft när det gäller djurlivet sedan så sent som 1990-talet då det nästan inte fanns några djur kvar alls. Men de senaste 15 åren har man arbetat hårt för att återinföra djurlivet i landet och nya djur introduceras hela tiden med lyckade resultat! 

Majete Reserve

Majete Reserve ligger i sydvästra delen av Malawi och är det enda reservatet som i dagsläget erbjuder chans att få se alla Big Five, det vill säga, elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard.

Svarta noshörningar togs tillbaka 2003 och elefanter följde 2006, lejon under 2012, liksom en mängd andra vilda djur med nu mer än 12.200 djur som trivs inom sin omkrets och senast 2018 introducerades två nya lejonhonor och två nya lejonahnnar från Sydafrika i reservatet. Turismen har ökat med 14 procent från förra året, med över 9 000 besökare, varav hälften var malawiska medborgare.

Majete är en berättelse om en park som stiger från askan -  ett levande bevis på hur en park går från att vara en ödemark och som kan återupplivas och återställas och fungera som en livskälla för vilda djur och människor.

Liwonde National Park

Liwonde National Park utsattes för stora förluster av djur på grund av tjuvjakt och konflikten mellan djuren och lokalbefolkningen och 2015 satte man igång på allvar att stoppa tjuvskyttet. Man letade upp alla snaror för att avlägsna dessa och man satte upp elektriskt staket runt parken för att hålla djuren kvar och hålla människorna borta. Bara ett år senare kunde man från Liwonde, flytta totalt 336 elefanter till Nkhotakota Wildlife Reserve i Malawi för att hjälpa till att återställa det reservatet. Förflyttningen av så många elefanter bidrog till en bättre balans bland djuren och även för människorna och i dagsläget är tjuvjakten under kontroll och lokalbefolkningen låter djuren vara.

Efter att ha återställt säkerheten till parken började man återupprätta Liwondes rovdjurspopulation. Geparden återinfördes 2017, vilket tar arten tillbaka till parken efter 100 år. Man återintroduceraden även 10 lejon från Majete Wildlife Reserve och Sydafrika 2018. Vildmarkspopulationerna är på väg uppåt, och det är också antalet personer som kommer till parken för att uppleva safari. Antalet turister har ökat med 25 procent och intäkterna har ökat med 70 procent sedan 2016. På bara två korta år har Liwonde fått en ny chans och det återställs och omvandlas till förmån för vilda djur och för folket som bor här.

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.