Skip to main content

Resor till Seychellerna

Det lilla öriket Seychellerna ligger utslängt mitt i det varma Stilla havet, mellan Afrika och Asien och är känt för romantiska semestrar, äventyrsmöjligheter och en hisnande vacker natur. Denna exceptionellt pittoreska skärgård består av 115 korall- och granitöar. Här har engelsmän och fransmän satt sin prägel genom århundradena och här njuter man idag det ljuva livet på paradisstränder och i små turistorter. Det isolerade läget långt ute i havet gör Seychellerna till en unik, exklusiv semesterpärla för den som vill sätta lite guldkant på sin resa.

Här finns ett rikligt djurliv med bland annat gigantiska Aldabra-sköldpaddor och häckande havssköldpaddor, ett rikt växtliv och en mängd tropiska fåglar. Missa inte chansen att besöka The Vallee de Mai Nature Reserve samt Aldabra Atoll som båda finns med på UNESCO: s världsarvslista.

Seychellerna har en brokig kolonialhistoria och många länder har genom historien gjort anspråk på ön. Det märks idag bland annat på att både engelska och franska är vanligt förekommande, med franska och ett franskinspirerat kreolspråk som huvudsakliga språk. Engelska är gångbart i de flesta sammanhang.

Seychellerna är Afrikas minsta land. Det har drygt 95 000 invånare (2019), utspridda över ett 90-tal öar med en sammanlagd yta ungefär en tredjedel så stor som Öland.

Aktiviteter

Skulle ni av någon förmodan tröttna på att sola och bada i det turkosa havet kan ni både surfa, dyka, snorkla och segla. I Victoria, Seychellernas huvudstad som ligger på ön Mahé så hittar ni det naturhistoriska museet, botaniska trädgården och hantverksmarknaden som visar stadens vänliga charm. På Mahe finns även ett romdistellri som är väl värt ett besök. På ön Praslin finns en nationalpark med samma namn som ön med en spektakulär palmskog vid namn Vallée de Mai. Praslin har också en 18-håls golfbana, ett gammalt men enligt dykare älskvärt korallrev utanför sin kust. Från Praslin kan man även ta en utflykt till Coco De Mer, där världends största nöt växer. Andra öar som är väl värt ett besök är Curieuse med sina jättesköldpaddor och Cousin som är känt för sitt rika fågelliv. Ön La Digue som är den minsta av bebodda öar, beskrivs av många resenärer som att kliva rakt in i en målning med fantastiska stränder, särskilt Grand Anse och Anse Source d'Argent, som är full av rosa granitklippor. Här tar man sig bäst runt med cykel och några få taxibilar finns.

Klimat

Seychellerna har ett tropiskt klimat och har, jämfört med öarna Mauritius och Réunion, fördelen att med sitt lite nordligare läge ha ett mer stabilt klimat även under den regniga perioden mellan november och april. Mellan maj och oktober påverkas landet av återkommande starka vindar, men det är generellt sett mycket solsäkert under en stor del av året. Merparten av nederbörden faller under december och januari.

Visum och Vaccinationer

Det krävs inget visum för svenska besökare till Seychellerna. Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor samt. Du kan också behöva visa upp din biljett för hemresan när du reser in i landet.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Tropiska sjukdomar som malaria och gula febern förekommer inte i Seychellerna, men om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du i sällsynta fall behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt och rådfråga för säkerhets skull din läkare angående vaccinationer.

Inför varje resa uppmanar vi varje resenär att själva kontakta sin närmaste vaccinationscentral för att få korrekt och uppdaterad information om vilka vaccinationer som behövs!
 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.