Skip to main content

Resor till Zambia

Zambia är en förhållandevis ung turistdestination, något som starkt bidrar till en genuin, oförstörd upplevelse, både vad gäller kultur och natur. Det är ett stort land, ungefär där södra Afrika övergår i centrala Afrika, vilket gör att det inom landets gränser finns en fascinerande variation av naturtyper, klimat och djurarter. Zambia är vänligt och välkomnande, och ett lysande exempel på den snabba och spännande utveckling som sker runtom i Afrika. Att safarin är bland den bästa och mest unika på kontinenten är givetvis ingen nackdel

 

 

Zambia & Victoriafallen

Victoriafallen, detta magiska vattenfall, som är ett av de största i världen, ligger beläget i Zambezifloden mellan Zambia och Zimbabwe. Mosi-oa-Tunya – Röken som dundrar på lokalspråk är en naturupplevelse utöver det vanliga. Den vattenfyllda röken från fallen syns på flera kilometers håll och att...

Sydafrika, Rovos Rail, Victoriafallen och Botswana med guldkant

Detta är en mycket exklusiv resa för er som söker det lilla extra och som bjuder på de bästa upplevelserna i dessa tre länder, Sydafrika, Zimbabwe och Botswana, med boende av högsta klass. Ni kommer att möta den vackra internationella Kapstaden och åka på safari i det kända reservatet Mala Mala i Gr...

Botswana & Victoriafallen

Var med om otroliga upplevelser och djur i Botswana på spännande safari där ni bor på 2 härliga lodger. Safarin sker i båt och i jeep i Moremi Game Reserve och Chobe Nationalpark. Förundras över hundratals elefanter längs Chobefloden och bevittna de imponerande Victoriafallen. En resa på 8 dagar/7 n...

Klimat

Klimat

Zambia kan med fördel besökas hela året. Risken för regn är lite större under landets sommarmånader ( huvudsakligen december-mars), men det handlar ofta om korta eftermiddagsskurar. Vildmarken är också mycket vackrare under dessa sommarmånader. Vintern är torr och svalare, men bjuder på klar luft och utmärkta förhållanden för att fotografera vilda djur. Mellan september och november är det varmt och torrt.

Zambia ligger på hög höjd och har under normala år tre säsonger: den torra, relativt svala perioden (april - augusti), den betydligt varmare, men (november-april). Det är värt att komma ihåg att stora regionala skillnader förekommer och att regnperioden ofta innebär korta, intensiva regnskurar under eftermiddagar.

 

 

Visum och vaccinationer

Visum och vaccinationer

Visum kan fås vid gränsen i samband med inresa. Det betalas kontant med US-dollar (f.n. USD50). Det går också att söka visum i förväg via Zambiska ambassaden i Stockholm (http://www.zambiaembassy.se). Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Zambia så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.

Vid inresa till Zambia krävs i dagsläget ett negativt PCR-test.
Observera att det alltid är resenärens yttersta ansvar att hålla sig ajour med vilka regler som gäller vid avresa/inresa samt vilka krav som ställs gällande visum, vaccinationer/pcr-tester och hälsodeklarationer samt krav på försäkringar. Uppdaterad information finns att läsa på hemsidan Sweden Abroad.

Nationalparker och reservat

Nationalparker och reservat

Victoria Falls
En av landets kändaste sevärdheter är Victoria falls/ Mosi-oa-Tunya, ett enormt vattenfall då Zambezi floden forsar ner mellan landsgränsen av Zambia och Zimbabwe. Man kan på flera mils avstånd se sprayen som ligger över fallen. Detta är världens största vattenfall med en bredd på nästan 2 km. Viktoria fallen är som bäst att besöka mars till augusti då det är som mest vatten. Många väljer också att åka över landsgränsen till Zimbabwe över dagen för att få se fallen från en annan vinkel.


Kafue National Park
Kafue National Park ligger i västra delarna av Zambia och är den äldsta och största nationalparken i landet som täcker ett område på 22 400 km2. Trots sin storlek och sitt läge med bara 2 timmars bilfärd från Livingstone är parken fortfarande inte så känd men parken har en stor mångfald av vilda djur. Men är du ute efter att inom 24 h hinna se ”the big five” har du missat hela poängen. Kafue är nämligen hem för flera arter av hovdjur än någon annan park i de södra dalarna av Afrika. Här lever sällsynta antiloparter där listan kan göras lång. Parken är även känd för en av de bästa när det kommer till att hitta leoparder. Ni kan åka ut på nattsafari eller båt längs med Kafue floden då leoparderna under de varmare månaderna brukar komma dit och dricka. Något annat som är unikt för Kafue är att Geparder endast lever i västra delarna av landet och stortrivs i denna park. Ett stort antal afrikanska vildhundar lever också här och många andra vackra djurarter.


Kasanka National Park
Kasanka National Park är en av Zambias minsta nationalparker på bara 450 km2 men är så väl utrustad med sjöar, floder, vårmarker, skogar, ängar, laguner och ett brett och unikt utbud av djur. Detta är ett av landets mest pittoreska park med ett enastående fågelliv. För ca 10 år sedan var nationalparken nära på att bli nerlagd pga. skenande tjuvjakt, men tack vara David Lloyd och en farmare i området så räddades parken och har med åren kunnat växa och djuren blivit fler. Här lever nu djur som elefanter, flodhästar, antiloper, den sällsynta blå apan och många fler.
 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.