Skip to main content

Resor till Zanzibar

segelbåt i Jambiani BeachImage: segelbåt i Jambiani Beach

Idylliska Zanzibar ligger cirka 40 kilometer från Tanzanians kust och består av Zanzibar och Pemba samt många mindre öar. Zanzibar kännetecknas av sitt tropiska klimat, sina utsökta vita sandstränder som kantas av palmer och turkosfärgat vatten samt av sina korallrev med ett överflöd av exotiskt marint liv. Detta undervattensparadis är ett mecka för vattensportsentusiaster då det är perfekt för dykning, snorkling, djuphavsfiske, kajakpaddling, kite-surfing och segling på traditionella dhows. 

Öns gamla stad, Stone Town, är som en labyrint av smala gränder och kantas av butiker, barer, restauranger, livliga basarer, moskéer och utsmyckade arabiska hus. Stone Town är väl värt sitt besök.

 

nakupenda island zanzibar

Romantiska Zanzibar

Romantiska Zanzibar är den perfekta resan för er vuxna som reser tillsammans och vill uppleva Zanzibars vackraste stränder, mest romantiska restauranger och finaste korallrev. Resplanen är noga utvald för att ni ska få uppleva allt det bästa av Zanzibar, från middag på en takterrass i Stone Town til...

Zanzibar barn på stranden

Familjens Zanzibar

Familjens Zanzibar är en perfekt resa för er som reser med barn eller ungdomar och vill uppleva Indiska Oceanens pärla, Zanzibar. Ni bor på familjevänliga hotell i stora rum/lägenheter med gott om plats för hela familjen. Upplev den gamla staden Stone Town, besök Nakupenda Island, snorkla på de fant...

Chumbe Island och Mafia Island

Zanzibar, Indiska Oceanens pärla, är inte en ö utan flera. På denna resa får ni uppleva huvudön Unguja (oftast kallad Zanzibar) med den fascinerande gamla arabiska staden Stone Town, den lilla korallön Chumbe Island där hela ön och vattnet runt den är ett marint reservat, samt Mafia Island en bit sö...

Zanzibar med safari i Selous Game Reserve

Upplev sol och bad på Zanzibar samt safari i Selous Game Reserve från 18 170 kr per person i 10 dagar/9 nätter. Se även vårt utökade program för 12 dagar/11 nätter. Detta är för er som vill uppleva det riktiga Afrika! Höjdpunkter: Sol och bad på Zanzibar och safari (båt, jeep och vandring) i Selou...

Klimat

Klimat

Den huvudsakliga regnperioden, de så kallade ”långa regnen” infaller under perioden mars-maj, vanligtvis med regn i form av åskskurar på eftermiddagarna. En kortare regnperiod infaller i november-december. Man skall dock komma ihåg att det finns stora regionala skillnader där bland annat kusten är generellt sett varmare och fuktigare.

Den långa torrperioden varar juni till oktober och det är under denna perioden ovanligt med nederbörd. Temperaturen varierar beroende på vart man befinner sig men överlag är det oftast fina klara dagar med soligt väder — vilket gör det till en bra tid att besöka Tanzania.

December–mars och juni–oktober är alltså  torrperioder, då framkomligheten ute i bushen och förutsättningarna för att åka på safari är som bäst med sin temperatur runt 25-30 grader om dagarna, det kan vara något varmare än så i december-mars och lite svalare i juni och början av juli. Åk då så att du får mesta möjliga utbyte av safarin. Så under de svenska loven (förutom påsklovet) är det bra tillfällen att besöka Tanzania.

Visum och vaccinationer

Visum behövs för nordiska medborgare. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick. Tanzania har nyligen ändrat sina rutiner för att söka visum vid ankomst, vilket innebär att det kan ta mycket längre tid att få ett visum än tidigare. Det kan därför vara en god idé att ansöka redan hemifrån för att spara tid vid ankomst.

Information om att söka visum till Tanzania

Tanzania har nyligen ändrat sina rutiner för att söka visum vid ankomst, vilket innebär att det kan ta mycket längre tid att få ett visum än tidigare. Det kan därför vara en god idé att ansöka redan hemifrån för att spara tid vid ankomst. 

Det finns i dagsläget två alternativ att välja på, när det gäller att söka visum till Tanzania:

  1. Elektroniskt visa sk. E-visa ansöker man om på här: E-visa. Om ni ansöker elektroniskt är kostnaden för visum 50 USD. Observera att det finns liknande hemsidor som utlovar E-visa, men att dessa ej är i samarbete med ambassaden. Viktigt att använda ovan korrekta länk.
     
  2. Ansökan vid ankomst till Tanzania. Visum till Tanzania (USD50) går att köpa på flygplatsen med kontanter. Dock kan väntetiden vara längre än tidigare. För att påskynda processen på plats, rekommenderar vi att ni i förväg fyller i formuläret ”Entry/Arrival declaration form”.


För mer information, vänligen se information på Tanzanias Ambassads hemsida

Tanzanias Ambassad i Stockholm
Näsby allé 6
183 55 Täby
Telefon: 08-732243031
E-mail: mailbox@tanemb.se
www.tanemb.se

När det gäller vaccinationer så behöver man malaria samt hepatit A. Gula febern-vaccinationen krävs om du anländer från vissa länder i Afrika. För mer information, kontakta en vaccinationscentral. Inför varje resa uppmanar vi varje resenär att själva kontakta sin närmaste vaccinationscentral för att få korrekt och uppdaterad information om vilka vaccinationer som behövs!

Vid inresa till Zanzibar krävs inget PCR-test om man är fullvaccinerad (3 doser). Man måste dock ta med ett giltigt vaccinationsbevis. Är man inte fullvaccinerad krävs ett negativt PCR-test. Observera att det alltid är resenärens yttersta ansvar att hålla sig ajour med vilka regler som gäller vid avresa/inresa samt vilka krav som ställs gällande visum, vaccinationer/pcr-tester och hälsodeklarationer samt krav på försäkringar. Uppdaterad information finns att läsa på hemsidan Sweden Abroad.

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.