Safari i Tanzania

Tanzania är ett land i Afrika som betraktas som det främsta safarilandet tillsammans med Kenya och med rätta. Här har djuren varit fredade i många år och som turist blir man väl mottagen av dessa vänliga människor. När man är på safarin, som är swahili för resa,  åker man i bilar typ Land Rover. De har fyrhjulsdrift och körs av guiden. Dessa bilar har tak och fönster. Man kan lyfta taket, sk pop op roof,  för att få bättre foto och för  att kunna se djuren bättre. Fönstren går att skjuta åt sidan. Safari görs olika i olika länder; i Kenya åker man ofta i minibussar med pop op roof, i Sydafrika i öppna jeepar, detta beror på att man åker till och från lodgen för safarin och inte mellan olika reservat eller parker, i Botswana flyger man ofta mellan de olika lodgerna/reservaten och har sedan safari i öppna jeepar och i Tanzania åker man i Toyota Landcruisers eller Landrovers med fyrhjulsdrift.  I Kenya och Tanzania förflyttar man sig oftast mellan de olika reservaten och parkerna, därav bilarna. Man besöker olika nationalparker i en slags runda för att kunna uppleva olika sorters djur och olika  landskap.  I Tanzania och Kenya  finns också möjligheten att flyga mellan parkerna i små plan. Detta gör det möjligt att bara stanna 1 - 3 nätter, eller fler,  på en lodge i en park och flyga till o från en stad om man inte vill åka safarifordon mellan parker eller har mindre tid. Vägarna mellan parkerna/reservaten är av sand/grus och är skumpiga, något man måste ha i minne. De mest kända parkerna i Tanzania är de som ligger norrut; Tarangire National Park, Serengeti National Park, Ngorongoro Conservation Area och Lake Manyara National Park. Där åker de flesta på safari som en rundtur mellan parkerna. Vi kan annars rekommendera parkerna i syd för deras avskildhet och deras få turister. Här kan man nästan ensam få uppleva det vilda Afrika som det var förr. Selous Reserve, Selous reservatet, är det största reservatet i Afrika och är mycket djurrikt, Ruaha och Udzungwa räknas som de bästa södra parkerna.

När är det bäst att åka? Det går att åka året runt men det finns regnperiod här som i alla delar av Afrika. I november och december kommer de korta regnen, det kommer skurar då och då. Den riktiga regnperioden kommer i slutet av mars tom början av juni.  Detta innebär inte  att det öser ner hela tiden men när det kommer regn så kommer det i massor. Det finns en del parker man skall undvika då men Serengeti är helt ok . Fördelen är att då är det riktigt billigt att resa till Tanzania!! Den dyraste tiden att resa är juni tom mars. Speiellt över jul och nyår , januari  o februari samt juni tom oktober.
Om man vill se den fantastiska migrationen så rör sig djuren enligt ett ganska givet schema, beroende på hur regnen har kommit genom åren. Man kan säga att de rör sig från Masai Mari i Kenya i oktober till östra Serengeti där de sedan hamnar i södra Serengeti, Ndutu area, i november/december. De stannar sedan där i några månader för att föda/få sina barn och detta beror på att gräset är grönt och väldigt näringsrikt pga den vulkaniska jorden som finns här. De börjar sedan röra sig västerut, western corridor i april/maj. De når sedan Masai Mara på Kenyasidan i juli. Serengeti och Masai Mara är egentligen samma park men med olika länder som delar gränsen.  Floden de passerar här heter Grumeti River, som setts på TV sedan kommer migrationen att gå till Masai Mara som är en mycket mindre park än Serengeti. När de når Masai Mara så korsar de en del kända floder som Mara River. Allt handlar om regnen och det gröna näringsrika gräset. Vi kan aldrig garantera att ni får se migrationen, men när ni beställer en safariresa i Kenya eller Tanzania, så försöker vi alltid se till att ni bor nära där migrationen varit genom åren.

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan