Tillbaka

Safari i Tanzania – ett minne för livet


Tanzania är det stora och vidsträckta landet som är på god väg att segla upp i pole position på tio i topplistan över destinationer som lockar till sig äventyrslystna turister, resenärer som är på jakt efter lite mer än bara sol, bad och strandliv på sin semester. Tanzanias trumfkort när det handlar om turism är givetvis de rika möjligheterna till safari som landet kan bjuda sina besökare på. Ingen annanstans i Afrika kan du finna den enorma rikedom av natur och djurliv och samtidigt komma de vilda djuren så pass nära som du kan göra i Tanzania.

Nationalparkerna i de norra delarna av landet är de mest besökta.

Men om du verkligen vill vara med om en safari som garanterat kommer att bli ett minne för livet så ska du bege dig söderut i Tanzania. Passa på att boka in en safari i Tanzania inför din nästa semester. Du kommer absolut inte att ångra dig. Du kan även med fördel toppa din safari i Tanzania med en veckas sol och bad på någon av de paradisiska öarna som ingår i ögruppen Zanzibar. På så sätt får du det allra bästa av två världar. Äventyret väntar på dig.

Tanzania – eller mer officiellt Förenade Republiken Tanzania – hette Tanganyika fram till självständigheten från Storbritannien i början av 1960-talet. Det nuvarande namnet Tanzania är en mix av det gamla namnet Tanganyika och Zanzibar, som är en för många svenskar välkänd ögrupp belägen strax utanför landets kust, i Indiska oceanen. Tanzania är ett land som kan bjuda sina besökare på safari av absolut världsklass.

Om det är safari och mötet med Afrikas vilda djur som lockar dig så är Tanzania ett ganska självklart val. Landets natur är obeskrivligt vacker och i allra högsta grad varierad och djurlivet är mycket rikt med inte mindre än 320 olika djurarter samt minst 1 000 fågelarter. I nationalparkerna och reservaten i landet får du en helt unik möjlighet att personligen möta det vilda Afrika ansikte mot ansikte.

Om du sedan vill toppa din safari med en veckas sol och bad är det bara att lägga till en avstickare till närbelägna Zanzibar på din semesterupplevelse.

Engelska är ett språk som många tanzanier talar. I övrigt är swahili det huvudsakliga språket vid sidan av alla hundratals olika stamspråk. Safari är för övrigt ett ord på swahili som betyder resa. Människorna i Tanzania är trevliga och gästvänliga.

Tänk på att det krävs visum för att komma in i landet. Ditt visum kostar 50 USD per person och det fixar du antingen på flygplatsen vid ankomsten eller i förväg på Tanzanias ambassad i Stockholm. African Tours är specialiserad på resor till Afrika och kan hjälpa dig att komma iväg på ditt livs safariäventyr i Tanzania.

Företaget erbjuder bland annat en mycket förmånlig paketresa som du hittar på hemsidan. Man kan åka på safari i Tanzania året runt men undvik helst regnperioden i april och maj. Regnperioden är annars en möjlighet att komma lite billigare undan eftersom priserna är betydligt lägre då än under övriga månader.

David Lenefors jobbar på African Tours och är expert på allt som har med safari i Tanzania att göra. För att få veta lite mer om detta spännande ämne ringde jag upp Ann för en intervju om just safari i Tanzania. Det märks direkt att detta är något som ligger Ann mycket varmt om hjärtat. Min känsla är att om man vänder sig till David för att få hjälp att boka en safariresa till Tanzania så får man bästa tänkbara hjälp av en person som verkligen kan sitt Tanzania till fullo.

Vad får man göra när man åker på safari i Tanzania?

African Tours & Safaris jeep och en elefant

Då åker man i en fyrhjulsdriven bil av typen Land Rover tillsammans med en guide som också är chaufför. Det är en typ av jeep där man i stillastående läge kan öppna taket så att man kan stå upprätt och fotografera de djur man ser. Guiden finns där för att leta upp de vilda djuren. En duktig guide vet var han ska leta och hittar därför djuren ganska snabbt. Safarin går ut på att man ska komma de vilda djuren så nära som det är möjligt för att man ska kunna fotografera dem.

Hur är det med småbarn? Finns det någon åldersgräns eller kan man ha med sig mindre barn på en safari i Tanzania?

Vi har faktiskt haft barn som varit ett och ett halvt år. Det fungerar väldigt bra med små barn på safari i Tanzania, där man kör med stängda jeepar. Detta till skillnad från Sydafrika, där man använder sig av öppna jeepar och av den anledningen får inte mindre barn åka med där. M

en tack vare de stängda jeeparna i Tanzanias nationalparker och reservat så kan man ha med sig småbarn på safari där. En vanligt förekommande sak i Tanzania är dock att man ofta åker mellan de olika parkerna och dessa transporter kan nog bli ganska tröttande för ett litet barn.

Serengeti har nog de allra flesta hört talas om. Men vilka övriga safariparker finns det i Tanzania?

Det finns väldigt många. Du har ju både reservat och parker. Några av de stora skillnaderna mellan parker och reservat är att i ett reservat är det tillåtet att göra en så kallad walking safari, det vill säga en safari till fots. Man kan även göra en nattlig safari där, vilket man inte får göra i nationalparkerna där det är mycket striktare. Där får man bara åka när det blir ljust, vid sextiden på morgonen, och när solen går ner måste man vara tillbaka vid sitt boende igen.

Parkerna skiljer sig också åt genom sina olika djurbestånd. Vissa parker har fler exemplar av en viss djurart är andra och så vidare. Skillnaden kan även bestå i vilken typ av vegetation man har. I Tanzania åker man ofta runt mellan de olika parkerna och besöker flera parker under sin vistelse där. De mest välkända och mest besökta nationalparkerna i Tanzania är de som ligger i den norra delen av landet; Tarangire, Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara.

Du nämnde Sydafrika. Vad är skillnaden på safari i Tanzania och safari i Sydafrika?

I Sydafrika så bor man på en lodge sedan åker man till den lodge där man ska bo, antingen med transfer eller i en egen hyrbil. Därefter åker man iväg på safarin med lodgens egna fordon. Resan går alltså från lodgen och till parken och tillbaka igen. I Sydafrika åker man alltså inte mellan parkerna, som man gör i Tanzania där man dessutom kan flyga in till parken, besöka den under någon eller några dagar och sedan flyga vidare till nästa park. Ett annat alternativ är att man färdas med samma bil och samma guide till olika parker. Det är den stora skillnaden mellan safari i Sydafrika och safari i Tanzania.

Vilka djur kan man få se under en safari i Tanzania?

Tarangire är känt för sina stora elefanthjordar som håller till runt floden som rinner genom parken. Det är skog, savann, våtmarker och det är en mycket fin park med speciella träd. Lake Manyara är mest känd för sjön som har gett parken dess namn. Det finns inte så många djur där men sjön blir ibland rosa på grund av alla flamingos som håller till där. Ngorongoro är en kollapsad vulkan där man som besökare färdas 600 meter ner till kraterns botten där det finns väldigt mycket djur, blandat av alla sorter.

Det finns dock inga giraffer där eftersom de inte kan ta sig ner till den slocknade vulkanens botten. Serengeti är en savann som har mycket kattdjur.

I Gombe har man många chimpanser. Det var i Gombe som Jane Goodall höll till. Om vi sedan tittar på de mindre kända parkerna i den södra delen av landet så kan man nämna Selous, som är ett reservat vilket bland annat innebär att man får åka på nattsafari och flodsafari. Det finns väldigt mycket djur där i en natur som är orörd. Selous Game Reserve är som det vilda Afrika som det var förr. Turisterna är inte lika många där. Parken är för övrigt Afrikas allra största safaripark.

Här finns även det största beståndet av vildhundar i Afrika. Selous Game Reserve är med andra ord en av få platser där du som besökare har en unik chans att komma dessa vildhundar riktigt nära. I södra Tanzania finns även de två parkerna Mikumi och Ruaha som båda har stora bestånd av vilda djur.

Kan man få se The Big Five på safari i Tanzania?

Ja, det kan man. The Big Five är lejon, elefant, buffel, noshörning och leopard. Noshörningen är starkt hotad men antalet har växt i Ngorongorokratern och där ses de ganska ofta. Det finns också en del noshörningar i Serengeti men där är de svåra att se. De andra fyra av The Big Five är lätta att se.

lejonhona i Serengeti

Vad kostar det att åka på safari i Tanzania?

Safari har aldrig varit billigt och kommer nog aldrig att bli det, heller. Priset för en safari baseras på USD och just nu står dollarn väldigt högt i kurs. För två år sedan betalade man kanske två tredjedelar av vad man får betala idag. Allt beror givetvis på vilken standard man väljer, men man måste nog räkna med 2 500 till 4 000 SEK per person och natt.

Då ingår safaribilen, den sträcka man kör, chauffören och guiden samt boendet. En ganska stor kostnad som man måste tänka på är själva inträdet till parkerna. Men även om det kostar en ganska stor slant så är det sedan ett mycket härligt minne som man sedan har med sig resten av livet. Safari är verkligen ett minne för livet.

Sedan får vi inte glömma Kilimanjaro, det 5 895 meter höga berget som är världsberömt. Det är väldigt populärt att följa en vandringsled upp till toppen av berget. Man kan välja mellan sex eller sju olika vägar för att ta sig upp dit. Det krävs att man är i någorlunda bra form för att klara vandringen. Uppe på toppen är det minusgrader och snö. Några av rutterna uppför berget har små övernattningshyddor men annars är det tält som gäller. Det finns bärare som hjälper till med att bära packningen man har med sig uppför berget.

Hur nära de vilda djuren får man komma under en safari i Tanzania?

Hur nära som helst. Guiden vet hur djuren reagerar så han kan avgöra avståndet mellan bilen och djuren på ett exakt och professionellt sätt. Om det skulle uppstå en situation där något av djuren känner sig hotat så ser han till att backa undan direkt. Själv har jag varit knappt en och en halv meter från en gepardhona med två ungar. Djuren är vana vid att bilarna kommer rullande och vet att fordonen inte utgör något hot mot dem. De ligger mest och tittar bara.

Vilka risker finns det med safari i Tanzania?

Det finns nog inga egentliga risker. Inte det minsta. Man får ju absolut inte gå ut ur bilen. Safarilodgerna är nästan aldrig inhägnade och det betyder att man kan ligga på natten och höra ljuden från de vilda djuren – en hyena, ett lejon eller en flodhäst – som stryker förbi strax utanför de relativt tunna väggarna. Det är faktiskt ganska läckert att uppleva. Man får eskort av massajer till och från byggnaden där matsalen är inredd.

hyena med ett byte i ngorongorokratern tanzania

Vilka vaccineringar behöver man ta för en safari i Tanzania?

Man behöver egentligen bara grundskyddet, Hepatit A och B. Sedan bör man ha med sig tabletter mot malaria, som man sedan intar. Man ska enbart dricka vatten på flaska. Det finns ingen ebola eller andra allvarliga sjukdomar i Tanzania.

Är det något mer man bör tänka på innan man ger sig iväg på en safari i Tanzania?

Man bör tänka på att solen är väldigt varm. Även om man sitter i en bil med tak så händer det att man går ut ur den ibland. En mössa är därför bra att ha för att skydda huvudet mot den starka solen. En pannlampa är också bra att ha med sig. De flesta lodgerna har ingen egen generator, vilket betyder att elen inte alltid funkar.

Om det skulle bli strömavbrott så blir det genast kolsvart på natten och då kan det vara mycket bra att ha med sig en pannlampa. Bekväma skor på fötterna är något vi rekommenderar, om man inte ska ge sig på Kilimanjaro för då krävs det rejäla vandringskängor. Undvik vita eller svarta kläder på grund av dammet när man är ute på vägarna. Neutrala färger är att föredra.

Image Map


Vill du har mer inspiration, nyheter och restips kring våra spännande resor och upplevelser?

Prenumerera på Nyhetsbrev