Skip to main content

Serengeti

Geparder i SerengetiImage: Två unga geparder i södra Serengeti


Serengeti är Tanzanias mest kända nationalpark och hem till gnuernas migration. Två miljoner gnuer och zebror som vandrar över till synes ändlösa slätter i ständig jakt på gröna betesmarker tillsammans med fler stora rovdjur än någon annan park i Afrika, har gjort Serengeti till drömmen för många safariresenärer. Serengeti är på många sätt sinnebilden för en safari. Serengeti är hem till en enorm variation med djur och bland de djur ni kan komma riktigt när på en safari Serengeti kan exempelvis nämnas; lejon, leopard, gepard, hyena, schakal, gnu, zebra, elefant, giraff, flodhäst, krokodil, babian, vattenbock, eland, buffel, klippspringare, impala, Grants gasell, Thomsons gasell och koantilop.

Serengetis ekosystem

Serengetis ekosystem


Serengeti National Park i norra Tanzania är ett av Afrikas och världens mest kända naturreservat och enligt de allra flesta den allra bästa safariparken i Afrika. Serengeti upptar en stor del av det ekosystem som ofta brukar kallas Greater Serengeti (eller Serengeti-Masai Mara-Ngorongoro). Detta naturområde är ett av världens äldsta ekosystem. Här har natur, växter och djur utvecklats under miljontals år vilket lett till att området har flest stora däggdjur av alla naturområden i världen. Greater Serengeti sträcker sig över två länder; Tanzania och Kenya, och innefattar förutom Serengeti National Park Ngorongoro Conservation Area (sydöst om Serengeti NP), Maswa Game Reserve (söder om Serengeti NP), Grumeti Reserve och Ikorongo Reserve (väster om Serengeti NP) och Loliondo Game controlled area öster om Serengeti NP samt Masai Mara i Kenya. Masai Mara i sin tur kan delas in i två områden; det nationella resevatet Masai Mara National Reserve och ett antal private reservat norr om och öster om det nationella reservatet.

Södra Serengeti/Ndutu
Södra Serengeti består av öppen savann med endast ett fåtal träd, mestadels platta akacier, och stora granitklippor som skjuter upp ur gräset. De södra delarna av Serengetis ekosystem sträcker sig över Serengeti National Park, Maswa game Reserve och Ngorongoro Conservation Area (Ngorongoro Conservvation Area är det reservat där Ngorongorokratern ligger). I området finns också sjöarna Lake Masek och Lake Ndutu samt ett våtmarksområde i närheten av sjöarna. Sjöarna och våtmarken skapar förutsättningar för ett rikt djurliv året om men stora delar av savannen i Ndutu ligger i regnskugga av Ngorongoros högland och är därför väldigt torrt. Framförallt under torrsäsong blir savannen ganska tom på djur så gnuer och zebror vandrar västerut och sedan norrut och gaseller vandrar in mot centrala Serengeti där det finns mer vatten året.

Detta gör att djurlivet i Ndutu varierar ganska mycket mellan olika delar av året. Mellan december och april är slätten full av live men mellan maj och november är det ganska lite djur i området med undantag för området runt sjöarna och våtmarken. Längre österut i de södra delarna av Serengeti är det mindre torrt och det finns mer djur året om. Pga. Att djurlivet variera mellan olika delar av året finns det endast ett fåtal fasta lodger i södra Serengeti. Under den djurrikaste perioden (december – april) flyttar ett flertal mobila tältcamps till området.

Ndutu är det bästa området i Serengeti att se migrationen. Gnuerna och zebrorna vandrar in i Ndutu i november eller december och stannar fram till slutet av regnsäsongen i april. Under denna period finn softa enormt stora hjordar (inte sällan på flera hundra tusen djur) i området. Eftersom landskapet i Ndutu är öppet innebär det att det finns goda chanser att se hjordarna. Ndutu är också platsen där gnuerna kalvar. Detta sker normalt sett i februari.

Under perioden då migrationen är i södra Serengeti är också rovdjuren i området extremt aktiva och chanserna att se lejon som är aktiva mitt på dagen är goda. Även hyenor och geparder är lätta att se.

Klimat

Klimat


Serengeti ligger nära ekvatorn och har ett klimat som är varmt året om. Med en höjd över havet på mellan 1100 och 2000 meter är dock Serengeti klart svalare än mer låglänta områden i Östafrika. Temperaturen varierar också en del mellan olika delar av Serengeti. T.ex är de lite mer låglänta områdena i södra Serengeti varmare. Tabellen nedan visar genomsnittstemperaturer för centrala Serengeti.

Serengetis kan sägas ha tre årstider eller fyra beroende hur man definierar årstiderna. Om årstiderna definieras efter nederbörd så har Serengeti tre säsonger. Från mitten av maj till mitten av november är det torrsäsong. Från början av mars till mitten av maj är det regnsäsong. Från mitten av november till mitten av mars är det en mellansäsong som inte kan kallas varken regn- eller torrsäsong. Om vi dessutom använder temperatur för att definiera årstiderna är det enklare att säga att det finns fyra årstider.

Från mitten av maj t.o.m. juli är det torrt och svalt. Från början augusti till mitten av november är det torrt och varmt. Från mitten av november till början av mars är det varmt med inslag av regn. Från början av mars till mitten av maj är det varmt och regnigt.

Safarilodger i Serengeti

kati Kati tented Camp i Serengeti

Serengeti är ett enormt naturområde som täcker en yta större än Hälsingland och naturligtvis finns det en mängd safarilodger, hotell och tältcamps i detta område. På denna sida har vi inte information om alla dessa lodger och tältcamps utan om de vi känner till väl och som vi använder oss av.

En del av de safarilodger som beskrivs här ligger de facto inte i Serengeti national park utan i Ngorongoro Conservation Area. Slätten i södra Serengeti delas mellan Serengeti National Park, Ngorongoro Conservation Area och Maswa Game Reserve. Den största koncentrationen av djur är under december – mars i den del som ligger i Ngorongoro Conservation Area, Ndutu.

TANZANIA BUSH CAMP

Tanzania Bush Camps driver två safarilodger i Serengeti, en permanent tältcamp i centrala Serengeti och en som de flyttar mellan norra och södra Serengeti beroende på migrationens rörelser. Tanzania Bush Camp är en av våra absoluta favoriter, rustika tältcamps med stora och bekväma tält, fantastiska lägen, bra mat och underbar personal. Läs mer om Tanzania Bush Camp

SERENGETI SAVANNAH CAMP

Mycket bra semipermanent tältlodge som under perioden december t.o.m. maj befinner sig i Ndutu i sydöstra Serengeti och under perioden juni t.o.m. oktober i centrala Serengeti. Lodgen har stora tält med ståhöjd som samtliga har riktiga sängar och egen toalett och dusch. Ett mycket naturnära boende som ger en äkta safari upplevelse. Läs mer om Serengeti Savannah Camp.

NDUTU SAFARI LODGE

Ndutu safari Lodge är klassisk safarimark. Lodgen var länge ensam på södra Serengetis vidsträckta savann. Idag är den en av endast tre permanenta lodger i Serengeti. Lodgen är trevlig och bra och håller mellanklass. Läs mer om Ndutu Safari Lodge.

KATI KATI TENTED CAMP

Tältcamp av bra mellanklass med bra läge i Seronera Valley i centrala Serengeti. Läs mer om Kati Kati Tented Camp

KUBU KUBU TENTED CAMP

Kubu Kubu Tented Camp tillhör samma ägare som Kati Kati men är en betydligt lyxigare lodge belägen på en kulle med vidsträckt utsikt över centrala Serengetis savann. Läs mer om Kubu Kubu Tented Camp.

SERENGETI SERENA LODGE

Serengeti Serena Lodge är ett safarihotell mer än en safarilodge. Hotellet har 70 rum som ligger i små runda hus med fyra rum i varje. Hotellet ligger mitt inne i centrala Serengeti och är ett perfekt val för er som vill ha bekvämligheter som riktiga väggar, duschar och en pool. Läs mer om Serengeti Serena Lodge.

LAKE MASEK TENTED CAMP

Lake Masek Tented Camp är en permanent töltlodge av hög standard belägen intill Maseksjön i södra Serengeti. Läs mer om Lake Masek Tented Camp

 

 

 

Olika områden i Serengeti

Geparder i Serengeti

Serengetis natur växlar mellan olika delar av parken. Nedan ger vi er kort en beskrivning av Serengetis olika naturområden från söder till norr.

Ndutu

Ndutu i södra Serengeti ligger rent faktiskt till stora delar i Ngorongoro Conservation Area. Ndutu täcker en stor yta som består av öppen savann med endast ett fåtal träd. Ndutu sträcker sig över sydöstra Serengeti national Park och nordvästra Ngorongoro Conservation Area ända ner i Maswa Game Reserve sydöst om Serengeti. Ndutu ligger i regnskugga av det stora bergsområdet Ngorongoro Highlands vilket gör att området är torrare än resten av Serengeti med en mycket tydlig torrsäsong mellan mitten av maj och början av november. Under denna period är regn mycket ovanligt. Ndutus djurliv varierar mycket mellan torrsäsongen och regnsäsongen. Under torrsäsongen är djuren färre och de djur som stannar i området koncentreras kring sjöarna Lake Masek och Lake Ndutu samt det stora våtmarksområdet i närheten av sjöarna. Den största delen av Ndutu, den öppna grässavannen är i det närmaste tom på djur denna tid på året. Allt detta förändras när de korta regnen startar i november och de enorma hjordarna med gnuer och zebror i migrationen vandrar in på slätten. Även Thomsons gaseller vandrar i stora hjordar ner till Ndutu från centrala Serengeti denna tid på året.

I Ndutu finns endast ett fåtal permanenta safarilodger som Ndutu Safari Lodge, Ndutu Luxury Tented Lodge och Lake Masek Tented Camp. Under perioden när migrationen befinner sig i området finns det även ett flertal mobila tältcamps i området så som t.ex. Serengeti Savannah Camp och Olakira Camp. Läs mer om Ndutu här.

Kusini

Söder om Ndutu ligger Kusini. Kusini ligger allra längst söderut i Serengeti National Park. Det är ett område som sällan besöks av turister och det finns endast ett fåtal safarilodger i området, Kusini Lodge är den bästa. Kusini är ett område som gränsar till Ndutu en har en mer varierad natur än Ndutu med Kopjes (granitkullar), grässavann och glesa akaciaskogar. Kusini har ett rikt djurliv året om men inte lika stora hjordar med gräsätare som Ndutu. Kusini är en del av Serengeti som är värd att besöka för er som vill uppskattar känslan av att vara ensam på savannen och kan låta det ta lite längre tid att hitta djuren.

Moru Kopjes

Mitt emellan Ndutu (södra Serengeti) och Seronera (centrala Serengeti) ligger Moru Kopjes. Moru Kopjes är ett område som består av ett flertal stora grupper med granitklippor (kopjes) som sticker upp ur savannen som ö-grupper. Mellan klipporna är landskapet mestadels öppet med grässavann. Området har ett rikt djurliv året om och är framförallt känt som ett av de bästa områdena i Serengeti att se lejon och leopard. Både lejon och leoparder gilla att ligga på klipporna som erbjuder skydd och även en plats att få utsikt över omgivningen. Liksom Ndutu är Moru Kopjes också ett bra område att se gepard. Moru Kopjes är inte ett stort område och det finns endast ett fåtal lodger här däribland de exklusiva Dunia Camp och Asanja Africa. Även Ngorongoro Sopa Loge ligger nära Moru Kopjes.

Seronera

Seronera är hjärtat i Serengeti. Seronera ligger direkt norr om Moru Kopjes och kan enkelt uttryckt sägas utgöra centrala Serengeti mellan Ndutu, Moru Kopjes i söder, Västra Korridoren och Grumeti i väster och Lobo i norr. Seronera består av mer träd än Nutu och Moru Kopjes och är tack vare detta rikare på djur som t.ex. elefant, impala, giraff och leopard då dessa djur är beroende av träd. Seroneras landskap är ganska flackt med en del kopjes som sticker upp ur savannen. Många av dessa klippor är helt eller delvis bevuxna med snår och buskar och är favorittillhåll för lejon och leopard. Ju längre norrut i Seronera man färdas desto fler träd växer och längs med floderna växer glesa skogar. Tack vare ett flertal floder och vattenhål som har vatten året om så är djurlivet här rikt såväl under torrsäsong som regnsäsong och varierar inte över säsongen så mycket som t.ex. Ndutu. Seronera är ett av de allra bästa områdena i Serengeti och i hela Afrika att se stora däggdjur och framförallt för att se stora rovdjur som lejon, leopard och hyena. Gepard är också vanlig men den ses oftast i de södra delarna där landskapet är mer öppet. Seronera har ett flertal lite större safarilodger som t.ex. Serengeti Serena Lodge, Serengeti Sopa Lodge och Seronera Wildlife Lodge. I Seronera finns också ett flertal tältcamps både permanenta som t.ex. Kati Kati Tented Camp, Angani Serengeti, Osupuko Tented Camp och Kubu Kubu Tented Camp och mobila tältcamps som t.ex. Serengeti Savannah Camp. Mobilas tältcamps befinner sig normalt sett i Seronera mellan juni och november för att i december flytta ner till Ndutu då migrationen kommer dit. Läs mer om Seronera här.

Västra Korridoren

Från Seronera västerut sträcker sig Serengeti som en korridor mot Victoriasjön. Den västra Korridorens norra gräns utgörs till stora delar av Grumetifloden som är en permanent flod. Grumetifloden bidrar till att göra området rikt på djur året om även det är ganska stora skillnader i koncentration under regnsäsong och torrsäsong. Undre torrsäsongen koncentreras djuren mer kring Grumetifloden och de få permanenta vattenhålen medan de sprids ut mer i området under regnsäsongen. Västra korridoren har mer buskage och träd än södra och centrala Serengeti. Området är hem till stora mängder av djur året om bland annat många olika sorters antiloper, elefant, giraff, lejon, leopard, hyena m.fl. Gepard är inte lika vanlig i västra Serengeti eftersom det finns mindre öppen grässavann. Västra Serengeti har ett flertal lodger som de allra flesta ligger nära Grumetifloden, exempelvis Serengeti Simba lodge, Kirawira och Mbalageti Serengeti.

Grumeti och Ikorongo

Norr om Grumetifloden ligger reservaten Grumeti Game Reserve och Ikorongo Game Reserve. Dessa områden besöks mindre ofta av turister (framförallt Ikorongo) men är rika på djur. Framförallt Grumeti Reserve strax norr om Grumetifloden är rikt på djur och erbjuder möjligheter till bush walk (safari till fots) och nattsafari vilket inte är tillåtet inne i Serengeti National Park. Migrationen passerar genom Grumeti under maj-juni och om vattennivån i Grumetifloden är hög kan flodkorsningarna här vara lika dramatiska som de mer kända i Masia Mara och norra Serengeti. Från Grumeti kör man in i Serengeti National Park via Ikoma Gate och i området alldeles intill Ikoma Gate ligger ett flertal safarilodger (mestadels permanenta tältcamps) som t.ex. Ikoma Tented Camp, Robanda Tented Camp och Grumeti Migration Camp.

Lobo

Norr om Seronera ligger Lobo. Ett område som på många sätt påminner om Seronera med blandad vegetation, öppen svann och glesa akaciaskogar. Lobo är mer kuperat med höga kopjes (granitklippor) och böljande kullar. Lobos djurliv är rikt året om med mycket växt- och gräsätare som olika sorters antiloper, elefant, giraff, buffel och mycket lejon. Det är inte riktigt lika lätt att se leopard och gepard i Lobo som i Seronera. Lobo är populärt men eftersom det är lite längre hit än till centrala Serengeti är det oftast färre safarijeepar i Lobo. I Lobo finns inte så många lodger, det finns betydligt fler allra längst norrut i Kogatende och i Seronera. Lobo är normalt sett som allra bäst i juli och november när migrationen passerar. Exakt vilken tid på året och hur länge de stannar i Lobo varierar dock ganska mycket från år till år.

Kogatende/Mara

Allra längst norrut i Serengeti ligger Kogatende och Mara. Mara är rent geografiskt närmast en del av Masai Mara på den Kenyanska sidan eftersom området ligger norr om Marafloden. Kogatende och Mara har ett rikt djurliv året om men är mest populärt att besöka mellan juli och oktober då migrationen befinner sig i området. Detta innebär att det i området finns ganska få fasta lodger men ett flertal mobila tältcamps som sätts upp i början av juli och sen flyttas igen i november. Dessa flyttar i november oftast söderut till Ndutu. Lodgerna i Kogatende/Mara är mestadels lyxiga och ganska dyra lodger. De allra flesta safariresenärer som kommer hit kommer med flyg eftersom det är långt att köra genom hela Serengeti till Kogatende.

Frågor och svar om Serengeti

Var ligger Serengeti?

Serengeti ligger i norra Tanzania. Parken är belägen väster om Ngorongorokratern och Ngorongoro Highlands och öster om Lake Victoria. 

Hur stort är Serengeti?

Serengeti National Park är 14 750 kvadratkilometer, eller nästa exakt lika stort som Hälsingland. Serengeti gränsar till ett flertal reservat; Loliondo Game Controlled Area och Ngorongoro Conservation Area i öster, Grumeti Game Reserve och Ikorongo Game Reserve i väster samt Maswa game Reserve i söder. Tillsammans utgör Serengeti National Park och de intilliggande reservaten det som brukar kallas Greater Serengeti eller Serengetis ekosystem som täcker en yta på 0 000 kvadratkilometer, något större än Dalarna.  

När kan man se migrationen i Serengeti?

Migrationen kan man se i Serengeti nästa året om. Under den period då de befinner sig allra längst norrut i ekosystemet (augusti till oktober) så kan ibland nästan alla gnuer vara norr om gränsen till Masai Mara i Kenya, men oftast befinner sig delar av hjoradran även i norra Serengeti. Från november till juli kan man sedan se dem i olika delar av Serengeti, allra bästa chanserna att se riktigt stora hjordar är mellan december och april i Ndutu i södra Serengeti. 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.