Skip to main content

Shongololo Express - Sydafrika runt med tåg

Shongololo som betyder tusenfoting på zuluspråket, är ett tåg i safariklass. På denna tågresa upplever ni det mesta och bästa av Sydafrika utan att behöva packa om resväskan en enda gång. Ni utnyttjar dygnets mörka timmar för transporter och dygnets ljusa timmar för att se och uppleva Sydafrika. Detta gör att ni under tågresan hinner se och göra mer än man kanske tror är möjligt. Pretoria, Johannesburg, Panorama Route, Krugerparken, Swaziland, världsnaturarvet Drakensbergs spektakulära vyer, kultur, kåkstäder, Zululand, safari, gyllene stränder, St Lucia, iSimangaliso-parken som är ännu ett världsarv, turkosa hav, vingårdar och Kapstaden med dess sevärdheter, är bara några exempel på vad dessa dagarna kommer att innehålla. Det finns även en del utflykter att välja till; tex en valskådningstur i båt i St Lucia vid Indiska Oceanen beroende på årstid, en tur in i Lesotho, hajdykning i bur, Robben Island, helikoptertur m.m.

Program

Ankomst Johannesburg "dag 0".

Väl framme på Johannesburgs internationella flygplats möts ni upp av representanter på plats och åker till tåget. Denna dag är till er som anländer en dag för tidigt till Johannesburg. Ni kan välja mellan olika dagsaktiviteter som att besöka utställningen ”The Cradle of humankind” på Maropeng och Sterkfontein Caves, Apartheid Museum & The World of Beerc, Lesedi Cultural Village eller East Rand Mall & Emperors Palace. Ni kommer att övernatta på tåget och även äta middag ombord.

Dag 1. Pretoria och Soweto

Ni kommer att spendera morgonen i Pretoria och besöka Union Buildings med sin vackra design där bland annat presidenten har sitt kontor. Ni besöker även Church Square den centrala punkten av staden där statyn av ”Oom Paul Kruger” står. Framme i Soweto besöker ni Hector Petersen Memorial, uppkallat efter en av de första studenterna som dödades i upproren mot apartheid regeringen år 1976. Ni åker tillbaka till Pretoria och vid 15.30 så avgår tåget.

Dag 2. Panorama Route

Den världsberömda Panorama Route ligger i provinsen Mpumalanga, som betyder "Land of the Rising Sun". Det är en provins med en extraordinära natur. Vi kommer idag att besöka byn ” Pilgrim’s Rest”, vilket är ett levande museum och national monument där det under 1800-talet upptäcktes guld. Sedan beger ni er mot Blyde River Canyon, med en klyfta på 26 km och ett djup på 800 m. Härifrån får ni en oförglömlig utsikt.

Dag 3. Krugerparken

Dagen kommer ni att spendera i Krugerparken, en världsberömd nationalpark och Sydafrikas bästa när det kommer till safariupplevelser. Parken som täcker ett område på 2 miljoner hektar har ett fantastiskt djurliv som ni kommer få ta del av under en hel dag.
Tåget fortsätter under natten sin färd genom Kaapmuiden.

Dag 4. Swaziland

Idag befinner ni er i Swaziland, vilket är Afrikas näst minsta land. Ni kommer under dagen att få se en del av landets vardagsliv. Efter att ni passerat landsgränsen fortsätter turen genom Komati River Valley med sin panoramautsikt till de berömda glasbruken i Ngwenya. Sedan vidare genom huvudstaden Mbabane till Swazi National Museum med utställningar av kung Sobhuza följt av lunchstopp vid Mantenga Lodge. På eftermiddagen åker ni genom Ezulwini Valley, passerar Ludzidzini kungliga residens till Manzini där gästerna kommer att uppleva Swazimarknaden. Marknaden är i full aktivitet och visar ett brett utbud av skickligt utformade träsniderier, färgstarka textilier och vackra korgarbeten, vilket Swazis är känt för.
Tåget reser under natten till Golela.

Dag 5. Hluhluwe - Umfolozi Game Reserve

En tidig avresa till Hluhluwe - Umfolozi Game Reserve kommer att ta oss in i parken för att uppleva djurlivets magi. Parken ligger i hjärtat av Zululand där gamla stigar leder genom taggbuskar och längs med mäktiga floder av Afrikas äldsta etablerade vildmarksområde. Efter att en gång varit den exklusiva och kungliga jaktmarken av King Shaka, har platsen nu en spännande natur-och kulturhistoria. Parken är en skattkista av djurarter inklusive lejon, leopard, elefant, buffel, gnu, zebra, giraff, Kudu, Bushbuck, gepard, hyena och många andra. Över 300 fågelarter har registrerats. Safariturerna kommer att genomföras i safari fordon.

Dag 6. Isimangaliso Wetland Park 

Ni besöker iSimangaliso våtmarksparken i St Lucia som är med i Unescos världsarvlista. Här har ni möjlighet att hitta krokodiler och flodhästar och många andra djur. På eftermiddagen åker ni på guidad tur till Zulu Cultural Village för att få ta del av stammarnas vardag.

Dag 7. Durban

Idag vaknar ni upp i Sydafrikas tredje största stad Durban och kan välja mellan 3 olika dagsutflykter:

Durban stadsrundtur
Ni kommer att få se en härlig mix av det nya och gamla av staden. Ni kommer att färdas längs med ”Golden Mile”, promenera i ett område med fullt av bra hotell och restauranger. Ni kommer även under morgonen att besöka Viktoria Market. Ni väljer sedan om ni vill åka till den botaniska trädgården eller till uShaka Marin World, Afrikas största marinpark. Där kan ni äta lunch och spendera er eftermiddag.

Durbans spirituella tur
Ni börjar i Mariannhill för att få er en guidad tur genom klostret följt av ett kort besök till Hari Krishna ”Temple of Understanding” och lunch. Det bär efter lunch av mot Phoenix Settlement, skapat av Mahatma Gandhi och sedan vidare till Hindu, Sufi och muslimska tempel. Ni kommer bland annat att se Juma Musjid, Sydafrikas största moske.

Umhlanga Rocks stranddag
Ni kan också välja mellan att spendera hela dagen på stranden med sol och bad för att sedan om så önskas åka på lite shopping i Gateway Shopping Centre innan ni återvänder till tåget.

Dag 8. Drakensbergen

Tåget har idag tagit er fram till Drakenbergen och ni kan idag välja mellan 4 olika dagsturer:

Slagfält
Ni kommer idag att följa spåren av Anglo Boerkriget genom att besöka Siege Museet och andra platser som är berömda för strider, så som Spioenkop. Andra höjdpunkter är Wagon Hill. Ni kommer även att få mer kunskap om Winston Churchill och Gandhi.

Midlands Meander
Den berömda Midlands Meander i KwaZulu-Natal är en unik blandning av mer än 160 platser att äta, dricka, sova, shoppa, spela och ha allmänt roligt. Det började för många år sedan som en frivillig samling av konsthantverkare, som undrade om de kunde locka besökare att lämna den upptrampade stigen och utforska deras ateljéer och gallerier. Midlands Meander har nu vuxit till en fascinerande blandning av konst och hantverk, restauranger i världsklass och hemtrevliga bekvämligheter. Det erbjuds ett brett utbud av sport-, miljö-och historiska sysselsättningar. Bland era stopp blir ett besök på Howick Falls och ölprovning (Inlagd Pig, Pie Eyed Possum, Whistling Weasel) i Nottingham Road Brewing Company ett mikrobryggeri.

Southern Drakenbergen Birding Trail
Ni färdas in i foten av Drakenbergen och ni kommer att få ta del av guidad promenad in i ”Pursers Bush” En inhemsk skog som domineras av träsorten Yellowwood. Detta är en livsmiljö för den sällsynta Cap Parrot (350 av 800 kvar i världen bor här) och många andra olika fågelarter, till exempel Sakabula, Bald Ibis och Grey Crown Crane.

Drakenbergens vandringsled
Vandringen börjar i Cobham regionen, igenom Mcheche skogen för att se det vackra växtlivet och djurlivet. Vidare mot Boundary Rocky där kapten Allen Gardiner och Wagon Master Dick King var tvungen att överge sitt uppdrag, att hitta en direkt väg genom bergen från Durban till Kapstaden. Här har du möjlighet att se hällristningar och bada i poolerna. På hemvägen stannar vi till vid en verkstad och ”Allans Shelter”. Vandringen är på 8.5 km.
Om ni vill finns även möjlighet att boka en dagstur till Lesotho. (ej inkluderat i priset)

Dag 9. Bloemfontein

Idag vaknar ni upp i Bloemfontein och kan välja mellan 3 olika dagsutflykter;

Bloemfontein stadsrundtur och åka till Kimberley
Efter frukost beger ni er med buss till Bloemfontein och besöker ”Women’s Memorial” på Anglo-Boers krigsmuseum. Detta monument är till minne av de 27 000 kvinnor och barn som dog i koncentrationsläger. Lunch äter ni vid ”Loch Logan Waterfront”. Efter lunch kör vi mot Kimberley.

Åka till Kimberley för stadsrundtur
Efter frukost beger ni er med buss till Kimberley och besöker ”Big Hole Diamond Mina Museum”. Efter lunch på en av restaurangerna i staden så besöker vi ”William Humphrey Art Gallery” och ”Macgregor House Museum”. Sedan tillbaka till tåget.

Tåg till Kimberley för stadsrundtur under eftermiddagen
Efter frukost åker ni med tåg till Kimberley för att i staden äta lunch på restaurang och ta er vidare till ”The Big Hole Diamond Mine Museum”.
Under natten åker ni mot Worcester.

Dag 10. Vingårdar eller Hermanus

Idag kan ni välja mellan 2 olika dagsturer;

Historiska hjärtan av vingårdar
Dagen börjar med att åka till Franschhoek via Villiersdorp och erbjuder en fantastisk utsikt över vingårdar och plantage. Ni besöker ”Huguenot Memorial’”. Ni fortsätter er färd över Hellshoogte Pass genom ett landskap av fruktodlingar, Cape holländska hus och vingårdar. I Stellenbosch, den näst äldsta staden i landet, som ligger i hjärtat av Winelands, kan ni njuta av lunchrast. På eftermiddagen kör ni till Paarl, uppkallad efter den stora granitkupoler av berg med utsikt över staden. En vinprovning är inkluderad i denna utflykt.

Natursköna bergspass och Hermanus
Ni reser över natursköna bergspass såsom Rooihoogte och Floorshoogte Pass och via Overberg, städerna Villiersdorp och Botrivier till Hermanus, en gång en berömd fiskmarknad och valfångststation. Under valsäsongen (ungefär från juli till november varje år) kan valar ses från så nära som 5 meter bort från klipporna. WWF omfattar Hermanus i sin lista över 12 bästa valskådnings platser i världen. På eftermiddagen åker ni på kustvägen förbi Bettys Bay och på Clarence Drive mot Mother City för att möta tåget. En vinprovning är inkluderad i denna utflykt.
Om så önskas kan ni boka att åka ut med båt för valskådning under valsäsongen. (ej inkluderat i priset)

Dag 11 & 12. Kapstaden

Ni kommer under dessa dagar att befinna er i Kapstaden och kan välja mellan 2 olika dagsturer.

Kirstenbosch och Cape Peninsula
Ni kommer att besöka Kirstenbosch botaniska trädgårdar, som är världsberömd för skönheten och mångfalden, en gård på 528 hektar. Vidare mot Hout Bay och dess charmiga och färgglada båtar och sedan Simons Town, en mysig liten kuststad. Ni kommer besöka Boulders Penguins Colony, vilket är den enda plats i världen där man faktiskt kan simma bland pingviner. Dagen blir inte komplett om ni inte besöker Godahoppsuddens naturreservat med tusentals inhemska växtarter och babianer och antiloper.

Stadsrundtur i Kapstaden
Dagen börjar med att åka linbana upp för Table Mountains (ej inkluderat i priset). Ni fortsätter med statsrunda och promenerar genom Company Garden följt av ett besök på ”Bo – Kapp Museum”. På väg till Victoria & Alfred Waterfront kommer ni att stanna vid Diamonds Works, där ni får se mer av smyckestillverkning och diamantslipning. Ni kommer under eftermiddagen att besöka ”Distrikt 6”. Ni avslutar er statstur med att besöka ”Castle of Good Hope” den äldsta bevarade byggnaden i landet.

Ni kan även boka in extra aktiviteter om så önskas. Det finns bland annat helikopterflygning över Victoria och Alfred Waterfront, dyka ner bland vithajar i Gansbaai, åka linbana upp för Table Mountain, besöka Robben Island. (ej inkluderat i priset)

Dag 13. Hemresa

Idag blir nu körda från tåget till antingen ert hotell eller till flygplatsen.

 

Pris

Priset varierar beroende på i vilken klass ni vill bo. Läs mer under resfakta

Gold = från 56 250 SEK per person
Emerald = från 71 250 SEK per person
Kontakta oss för avgångar under 2021-2022 samt mer utförligt pris

Detta ingår i priset:

 • Transfer mellan flygplats och tåg t/r.
 • Boende ombord på tåget under resan.
 • Frukost och middagar under resan.
 • Ett fritt val av inkluderade utflykter och aktiviteter enligt programmet.


Detta ingår ej i priset:

 • Internationellt flyg mellan Sverige och Johannesburg, från ca 8 500 kr per person
 • Luncher
 • Dryck till måltider
 • Tvätt
 • Extra utflykter och aktiviteter
 • Dricks
 • Övernattning 1 natt extra i Johannesburg
 • Avbeställning eller reseförsäkring som kan tecknas av oss genom Gouda


Vi reserverar oss för ändringar i programmet utanför vår kontroll samt för eventuella valutaförändringar.

Resfakta

Resan är under 15 dagar/14 nätter.

Sydafrika runt med tåg med guidade turer i minibuss. Good Hope – Från Johannesburg till Kapstaden eller omvänt. Engelskspråkiga guider följer med oss på tåget och guidar oss på alla utflykter som ingår i Sydafrikaresan. Med på tåget finns också luftkonditionerade minibussar som vi använder på utflykterna.

Kupéer: I tåget finns dubbelkupéer i klasserna Gold och Emerald samt några enstaka enkelkupéer, restaurangvagn och barvagn. Totalt innehåller tåget tio vagnar. Varje kupévagn har 6 dubbelkupéer och två enkelkupéer. Gold och Emerald har privat dusch/wc och luftkonditionering i kupén. Det som skiljer dessa kupéer åt är främst storleken. Alla kupéer har kassaskåp/låsbara förvaringsboxar. Tåget är inget lyxtåg.

Måltider: Frukost och middag serveras i den luftkonditionerade restaurangvagnen. På menyn finns traditionella, lokala maträtter. Tåget har även en lounge/barvagn med plats för 60 personer.

Flyg: Vi hjälper er att boka flyg. På flyget ingår frukost och middag.

Betalning: Speciella betalningsregler: 40% av totalsumman ska betalas vid bokning och återbetalas inte vid eventuell avbokning. Resterande, som återbetalas vid eventuell avbokning, ska betalas 2 månader före avresan.

Reseledning: Professionella guider följer med på tåget och talar engelska.

Transporter: Utflyktsfordonen medföljer tåget. Samtliga bussar har luftkonditionering.

Kreditkort/betalning: En deposition, som återbetalas, efterfrågas vid ombordstigning. Betalningen ombord på tåget kan göras med Rand, resecheckar eller kreditkort. Allt som köps ombord betalas vid resans slut.

El: 220V, adapter krävs

Dricks: Om man är nöjd med resan och servicen rekommenderar vi cirka 500 Rand per vuxen gäst för hela resan. Denna läggs i en pott och delas lika bland personalen.

Försäkring: Kontrollera med din hemförsäkring om vilket rese och avbeställningsskydd du har.

Pass/Visum: Giltigt pass i minst 6 månader. Två tomma sidor för stämplar i passet krävs.

Vaccinationer: Vi hänvisar till närmsta vaccinationscentral för information om vad som krävs för just din resa.

Klimat: Mycket beroende på vilken tid på året du väljer att resa till Sydafrika. Det är vinter där när vi har sommar i Sverige.

Utrustning/Klädsel: Ledig klädsel på tåget. Oömma kläder typ khakibyxor, jeans eller liknande. Sandaler/gymnastikskor. Klädsel beror på årstid, medtag varma kläder juni-augusti. KwaZulu-Natal är varmt året runt.
 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.