Stora rundresan i Sydafrika

En komplett och prisvärd resa med svensktalande guide

Sydafrika, en upplevelse för livet, ett land fyllt av kontraster och underbar natur. Vår rundresa täcker det bästa Sydafrika har att erbjuda. Oförglömliga safariupplevelser, häpnadsväckande natur, vackra stränder, sköna vingårdsupplevelser och avslutning i en av världens vackraste städer – Kapstaden. Under resan gör vi också en natt i kungadömet Swaziland. En komplett rundresa för dig som vill besöka stora delar av landet och inte bara ligga still på ett ställe.

I priset ingår måltider och flygskatterna från 4 500 kr. Resan är på 21 dagar/20 nätter.

Vill ni resa ner innan gruppen alternativt stanna några extra dagar och uppleva något mer så hjälper vi gärna till och bokar detta. 

 

"Efter att ha bott och rest i Sydafrika under många år vet jag att det här är ett land med en enorm spännvidd. Att hinna se och uppleva det under ett besök är inte lätt, men African Tours & Safaris Stora Rundresa lyckas mycket väl med att åstadkomma detta. Resan erbjuder under loppet av tre intensiva veckor ett unikt tvärsnitt av det här fantastiska landet, och ger en inblick i sådant som det tog mig månader att hinna uppleva när jag första gången flyttade hit. Sett till vad man får är det dessutom en fantastiskt prisvärd resa.”
Andreas Karlsson
Journalist, författare och guide för African Tours & Safaris

 

 

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan

Program

Program

Dag 1. Ankomst – Graskop

Vi landar i Johannesburg och välkomnas av vår guide på flygplatsen. Resan genom Sydafrika inleds med att vi tar oss österut i riktning mot Graskop i provinsen Mpumalanga, och vi får redan här en känsla för landets varierade natur och klimat. På vägen stannar vi bland annat i den trevliga lilla byn Dullstrom där vi får tid att promenera runt och äta lunch på egen hand. Vi fortsätter österut till Graskop där vi checkar in på vårt hotell. Under eftermiddagen får vi tid att utforska staden, innan vi på kvällen äter gemensam middag på hotellet.
(Måltider: middag)

Dag 2. Panorama Route – Kruger

Färden går vidare mot Kruger National Park och på vägen färdas vi längs enastående vackra Panorama Route, längs med Blyde River Canyon. Vi gör stopp i bland annat God’s Window, Three Rondavels och Bourke’s Luck Potholes för att se på utsikten och de fantastiska klippformationerna. Vi får tillfälle att äta lunch på egen hand längs vägen. Precis i utkanten av Krugerparken, en av Afrikas mest berömda nationalparker, checkar vi in på vår lodge som vi ska ha som bas under våra safaridagar.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 3. Safari i Kruger

Vi kliver upp i gryningen och hämtas av öppna safarifordon som tar oss med på en heldags-safari i Krugerparken. Det här är klassisk safarimark med en enorm artrikedom när det gäller flora och fauna. Här finns bland annat chans att se ”The Big 5”, det vill säga elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard. Under tidig morgon och sen eftermiddag är chanserna som allra bäst, eftersom många djur – inte minst de stora katterna – är som mest aktiva då.
Vi äter gemensam lunch i Krugerparken under dagen. När vi har återvänt till lodgen på kvällen äter vi gemensam middag medan vi pratar om dagens djur- och naturupplevelser.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 4. Safari i Kruger

Vi fortsätter vår jakt på spännande möten med Afrikas vilda djur under en heldag i Krugerparken. Även denna dag äter vi gemensam lunch och middag på lodgen.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 5. Swaziland

Efter frukost och utcheckning från lodgen beger vi oss mot det lilla kungadömet Swaziland, ett par timmars bussresa söderut. Väl i Swaziland besöker vi bland annat en lokal marknad och Ngwenya glasfabrik för att få en bild av det lokala hantverket. Lunch äter vi på egen hand under dagen.
På eftermiddagen checkar vi in på vårt hotell, strax utanför huvudstaden Mbabane, lummigt inbäddat bland gröna kullar. Vi avslutar dagen med gemensam middag på hotellet.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 6. St Lucia

Vi fortsätter söderut genom Swaziland och kör tillbaka in i Sydafrika mot dagens mål, St Lucia. Vi äter lunch på egen hand längs vägen.
I St Lucia ska vi under två dagar njuta i detta lilla samhälle, som ligger nära den varma Indiska Oceanen. St Lucia ligger i Isimangaliso Wetland National Park, som är utsedd till världsnaturarv av UNESCO bland annat för sitt stora och varierade djurliv. Vi gör en båttur i nationalparken och får utmärkta tillfällen till fågelskådning och chans att se såväl flodhästar som krokodiler.
Efter flodturen checkar vi in på ett mysigt hotell i St Lucia och kvällen är fri för egna strövtåg och middag på egen hand. Se bara upp för flodhästarna efter mörkrets inbrott.
(Måltider: frukost)

Dag 7. St Lucia

Efter frukost är dagen fri för egna aktiviteter och måltider. I utbudet finns en safaritur till vildmarksreservatet Hluhluwe och strand- och snorklingsutflykt till Cape Vidal norr om St Lucia. Beroende på säsong finns det också möjlighet att åka och se på när jättesköldpaddorna kommer upp ur havet för att lägga ägg i sanden, alternativt en båttur för att titta på valar. (Dessa utflykter är inte inkluderade i priset).
(Måltider: frukost)

Dag 8. Drakensbergen

Vi äter frukost på hotellet och reser sedan vidare mot det mäktiga naturreservatet och bergskedjan Drakensbergen. Här når flera toppar över 3000 meter över havet. Längs vägen stannar vi för lunch på egen hand och under sen eftermiddag checkar vi in på ett trevligt hotell i det natursköna området. Under kvällen avnjuter vi en gemensam middag på hotellet.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 9. Drakensbergen

Efter frukost beger vi oss ut för att till fots uppleva naturen i Drakensbergen. Tillsammans med en vandringsguide vandrar vi längs slingrande stigar, i vackra dalar och över grönskande ängar. För de som föredrar lite enklare promenader finns vackra och lite mindre strapatsrika vandringsstråk att upptäcka, men med samma fantastiska naturupplevelser. Den som vill kan också välja att tillbringa dagen vid hotellets fina poolområde. Vi äter både lunch och middag gemensamt på hotellet.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 10. Port Elizabeth/Knysna

Efter frukost lämnar vi hotellet och fortsätter söderut till Durban, varifrån vi flyger till Port Elizabeth. Lättare lunch serveras ombord och den som vill kan komplettera med lunch på egen hand på flygplatsen. Från Port Elizabeth fortsätter vi med buss längst med den berömda Garden Route. Under eftermiddagen anländer vi till natursköna Knysna och här checkar vi in på vårt hotell som ligger alldeles vid hamnen. Hotellet är beläget med promenadavstånd till mängder av butiker och restauranger i Waterfront. På kvällen äter ni middag på egen hand..
(Måltider: frukost)

Dag 11. Knysna

Efter frukost gör vi en utfärd till det vackra naturreservatet Featherbed Nature Reserve. Turen inleds med en båtresa över Knysna-lagunen och sedan väntar ett litet "tåg" med engelsktalande specialguide som tar oss upp till toppen av reservatet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över lagunens dramatiska mynning och de som vill kan vandra tillbaka ner genom skogen tillsammans med guiden, en promenad på 2,2 km, som bjuder på fler vyer och ett spännande växt- och djurliv. Väl tillbaka vid utgångspunkten bjuds vi på en härlig lunchbuffé innan båtfärden går tillbaka över lagunen igen. Eftermiddagen är fri till egna upptäcktsfärder och på kvällen samlas vi igen för en gemensam middag.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 12. Knysna

Frukost serveras på hotellet och sedan har vi en utflykt till Brenton-on-Sea strand som ligger med cirka 20 minuters bussresa från hotellet.  Brenton-on-Sea har en vacker strand som sträcker sig flera kilometer efter kustlinjen. Här njuter vi av strandliv och långa promenader, och det finns även chans att få syn på valar och lekande delfiner i bukten. Transfer tillbaka till hotellet och kvällen är ledig för att upptäcka stadskärnan på egen hand.

Förslag på några aktiviteter i och omkring Knysna:
(extra kostnad för aktiviteter kan tillkomma)

 * Åk på en fisketur i lagunen
 * Shoppa loss i Knysnas egna Waterfront
 * Gör ett besök på de lokala konstgallerierna
 * Spela golf på de 2 populära golfbanorna; Pezula och Simola Estate
 * Titta på delfinerna och valarna som leker längs kustlinjen.
 * Besök en geopardfarm, Knysnas “Elephant Park” eller titta på sjöhästarna i Knysnas lagun. 
 * Besök “The Railway Museum” och lär dig om historien bakom Sydafrikas järnväg.
(Måltider: Frukost)

Dag 13. Oudtshoorn

Efter frukost reser vi vidare västerut mot dagens mål: Oudtshoorn, huvudort i halvökenområdet Klein Karoo. I Oudtshoorn är strutsuppfödning den dominerande näringen och staden kallas ibland för världens fjäderhuvudstad. Vi besöker en strutsfarm och får lära oss mer om dessa märkliga fåglar. För den som vill – och inte väger mer än 75 kg – kommer det även att finnas möjlighet att rida på en struts.
Vi äter gemensam lunch på strutsfarmen innan vi fortsätter till de spektakulära och världsberömda grottorna Cango Caves, strax utanför Oudtshoorn. Här får vi en guidad tur i grottorna och får se de fantastiska droppstensformationerna djupt inne i berget.
Under sen eftermiddag checkar vi in på ett charmigt och anrikt hotell och har kvällen fri till middag på egen hand.
(Måltider: frukost och lunch)

Dag 14. Stellenbosch

Vi kör vidare västerut och ansluter till den kända vinvägen Route 62 som snirklar sig genom dramatiska bergsmassiv och dalar. Området betraktas delvis som halvöken, men tack vare Olifants River är jorden bördig och lämpar sig på många platser utmärkt för vinodling. Ju närmare Stellenbosch vi kommer desto mer breder vingårdarna ut sig och vi kommer att stanna för vinprovning och gemensam lunch på ett bra ställe längs vägen. I Stellenbosch checkar vi in på vårt hotell där vi ska bo under våra dagar i vindistriken. På kvällen äter vi gemensam middag inne i Stellenbosch.
(Måltider: frukost, lunch och middag)

Dag 15. Stellenbosch

Efter en stadig frukost på hotellet beger vi oss ut på upptäcktsfärd i vinlandet. Vi gör en guidad rundtur i universitetsstaden Stellenbosch, Sydafrikas näst äldsta stad, och efteråt provar vi vin på några av områdets många fantastiska vingårdar. Under dagen besöker vi också Franschhoek, där franska flyktingar på 1600-talet lade grunden till det som skulle bli den sydafrikanska vinindustrin. Vi avnjuter en gemensam lunch på en vackert belägen vingård.  På eftermiddagen och kvällen finns tid att koppla av vid hotellets poolområde eller att gör egna upptäcktsfärder och äta middag på egen hand.
(Måltider: frukost, lunch)

Dag 16. Kapstaden

Vi checkar ut och kör den sista biten mot Kapstaden, ”The Mother City”, en av världens vackrast belägna städer. Längs vägen stannar vi till och gör ett kort besök i kåkstäderna. Efter många starka intryck fyllda med glädje och värme äter vi en gemensam lunch hos Sheila och dottern Monica som driver den populära restaurangen Lelapa i sitt hem. Där får vi prova traditionella rätter och spännande smakkombinationer. Därefter åker vi in till Kapstadens centrum och åker, om vädret tillåter, upp på Taffelberget för att få en överblick över staden. Därefter checkar vi in på vårt hotell som ligger centralt med närhet till havet. På kvällen är det middag på egen hand i Kapstaden.
(Måltider: frukost och lunch)

Dag 17. Kapstaden

Efter frukost på hotellet beger vi oss på en guidad heldagstur runt Kaphalvön, med besök på legendariska Godahoppsudden. Vi följer kustvägarna söderut mot udden och kör bland annat via Chapman’s Peak Drive, som ofta sägs vara en av världens vackraste vägsträckor. Godahoppsudden ligger i ett naturreservat, där den unika floran bjuder på en svårslagen artrikedom. Här finns också chans att börja stifta bekantskap med en del av Sydafrikas spännande fauna. Det var Godahoppsudden som Bartolomeo Dias och senare Vasco da Gama rundade i slutet av 1400-talet i sin jakt på att finna en sjöväg till Asien. Här ute på havet, vid samma udde, myntades legenden om spökskeppet Den Flygande Holländaren. På vägen tillbaka mot Kapstaden besöker vi kolonin med afrikanska pingviner som håller till vid Boulder’s Beach strax utanför Simon’s Town. Här har stora ansträngningar gjorts för att rädda de hotade pingvinerna, något som nu har börjat ge resultat. Under dagen äter vi gemensam lunch längs vägen. Efter återkomsten till hotellet är kvällen fri för egna upptäcktsfärder i Kapstaden och middag på egen hand.
(Måltider: frukost och lunch)

Dag 18. Kapstaden

Dagen är fri för egna aktiviteter och måltider.
Förslag på aktiviteter i Kapstaden:

 * Halvdagstur till Robben Island där Nelson Mandela satt fängslad under många år.
 * Besök på marknaden vid Green Market Square med bland annat afrikanskt hantverk.
 * Strandliv på Clifton Beach, Camps Bay Beach eller någon av de många stränderna längs med False Bay-kusten
 * Utflykt till Hout Bay, med besök på World of Birds eller en båttur till sälkolonin i bukten.

På kvällen samlas vi på hotellet för gemensam avskedsmiddag på Gold Restaurant, där de afrikanska smakerna står i centrum. Kulinariska specialiteter från hela kontinenten, tillsammans med häftig underhållning, fullbordar vårt afrikanska äventyr.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 19. Kapstaden

Frukost på hotellet följt av utcheckning (senast kl 11.00 och bagaget kan förvaras säkert i receptionen under dagen medan vi avnjuter en sista dag av Sydafrika). På eftermiddagen tar bussen oss ut till flygplatsen för flyg tillbaka mot Sverige.

Våra guider

Någon av dessa tre guider kommer ni att träffa på resan. 

Görrel Espelund

Görrel Espelund är Afrikakorrespondenten som sadlade om och blev guide. Som journalist har hon haft särskilt fokus på Afrika i över 20 år och mellan 1997 och 2004 var hon stationerad i Kapstaden som korrespondent för Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Hennes bevakningsområde var Afrika, söder om Sahara.
I Sverige är Görrel en flitigt anlitad föredragshållare och moderator. Genom åren har hon även skrivit ett flertal böcker, den senaste, ”Kap till Kairo – anteckningar längs vägen”, tillsammans med Andreas Karlsson. Sedan några år tillbaka har hon återvänt till sitt andra hemland Sydafrika och är nu utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

Andreas Karlsson

Andreas Karlsson är utbildad safariguide/ranger med lång erfarenhet från den afrikanska vildmarken. Han har en bakgrund som journalist och fotograf och har rest i och bevakat Afrika i över ett decennium. Han är föredragshållare och prisbelönt naturfotograf, och han har skrivit ett flertal böcker om Afrika, bland annat ”Kap till Kairo” (tillsammans med Görrel Espelund) och guideboken ”Mitt Kapstaden”. Andreas håller för närvarande på att avsluta en bok om Sydafrikas historia som kommer att komma ut i Sverige under 2016. Andreas är ackrediterad av Field Guides Association South Africa (FGASA). Han är även utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

 

Lotta Kullman

Åländska Lotta har bott i Sydafrika sedan 2008. Hon har alltid jobbat inom resor och turism och efter att först ha jobbat på resebyrå i Kapstaden så övergick hon till att bli guide gör 5 år sedan. Hon är otroligt fascinerad av landets historia, kultur, traditioner, djurliv och dess fantastiska landskap och älskar att dela med sig av allt hon känner till! Som gäst är ni det viktiga för henne och hon ser till att ni alla har en underbar resa och får uppleva det maximala av vad Sydafrika har att erbjuda!
 

Karta

 

 

 

Kommentarer

Stora Rundresan i Sydafrika under oktober 2014 - januari 2015:

* Det blev ju mycket åkande, men i gengäld fick vi ju uppleva så otroligt mycket! Alla vackra platser, jag skulle nog inte vilja ändra på någonting!
* Fick se och uppleva mycket. Bra mat. Bra service o vänlig personal på hotellen.
* Intressant och lärorik
* Lotta K som var vår guide hela resan skall ni ta väl hand om
* Resan innehöll något för alla intressen utan att något intresse tog överhanden.
* UTMÄRKT. VI KOMMER GÄRNA TILLBAKA
* Vår guide, Klaas var mycket bra och förmedlade sina kunskaper om Sydafrika, inkl politik, samhälle och ekonomi.

Stora Rundresan i Sydafrika oktober 2013

Kom hem från Stora rundresan i Sydafrika för en vecka sedan. Det var en fantastisk resa och vi är helt överens om att det är den bästa resa vi gjort. Stort Tack till Lotta Kullman, vår duktiga, engagerade och jättetrevliga guide. Duktiga chaufförer och trevligt ressällskap förgyllde också resan.
Rune och Eva-Britt Persson

Rundresa i Sydafrika februari 2012
Hej Susanne.
Vi vill bara tacka för en mycket händelserik och fantastisk rundresa i Sydafrika febr/mars 2012.
Vi är helnöjda med båda guiderna (Bryan och Lotta) och totalarrangemanget. Den lilla bussen som tog oss runt var perfekt med tanke på smidigheten vid av- och påstigning samt bra utsikt från alla platser i bussen.
Bonus var också vår safaritur i Krügerparken där vi fick se det mesta (förrutom leoparden). Plus i kanten!
Tack än en gång och lycka till med den lilla nya familjemedlemmen.
Gunilla Ohrlander/Rolf Sjödahl


Stora rundresan i Sydafrika november 2011
Hej!
Nyss hemkommen från Stora rundresan i Sydafrika. Helt fantastisk resa, bra planerad, trevliga hotell, fina upplevelser, vacker natur. Vi är mycket nöjda. Sydafrika är ett fantastiskt land. Måste även framhålla vår proffsiga guide, Daniel (Danne) Byrmo. En mycket duktig, trevlig och engagerad person. Han delgav oss sina stora kunskaper om Sydafrika på ett kunnigt, personligt och inspirerande sätt, vilket gjorde resan ännu mer intressant.
Hälsningar Eva och Bengt Zetterberg, Norrköping.
 

Stora Rundresan i Sydafrika januari 2011
Glenn Erlingsson var MYCKET, MYCKET nöjd med sin resa. Helt fantastiskt. Detta var den bästa resa han någonsin gjort!!!
Han tog ca 1.300 bilder/kort under resan och han kommer inom kort att ha en förevisning för personal vid Kalmar Airport om sin resa.
Med vänlig hälsning Claes, Svenska Resebolaget i Kalmar AB


Stora Rundresan i Sydafrika 2010
Vi kom hem i torsdags efter 19 dagar på Er rundtur från Johannesburg till Kapstaden.Vi var 26 resenärer som alla trivdes väldigt bra tillsammans. Fina hotell. Så många upplevelser. Vilket land! Tack till våra guider: Kjersti, Ola och Helena för fin guidning. Vi vill hälsa till våra trevliga medresenärer att adresslistan vi satt i hop är snart på väg.
Yvonne och Wolmar

Pris Resfakta

Pris Resfakta

Pris från 38 985 kr per person med flygskatter
Enkelrumstillägg: 333 kr per natt (5 985kr), December: 360kr per natt (6 485 kr)
Barnpris från 29 985 kr för barn under 12 år som delar rum med 2 vuxna (35 98 5kr i december)

Detta ingår i priset:  

 • Alla flygresor med flygskatter (med reservation för prisändringar)
 • Svensktalande guide under resan och engelsktalande guide vid speciella utflykter
 • Allt boende enligt program del i dubbelrum
 • Transport i luftkonditionerad buss
 • Alla utflykter, entréer och avgifter enligt program
 • Måltider enligt program (frukost alla dagar, 9 luncher och 10 middagar)
 • Dricks till porters på flygplats och hotell


Detta ingår inte i priset:

 • Frivilliga utflykter
 • Måltider som ej anges i programmet
 • Måltidsdrycker
 • Dricks till guider

Priset baserar sig på ett minimumantal på 10 personer och det krävs minst 10 personer för att resan skall bli av, max 30.
Vi reserverar oss för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyget, boendet samt valuta- och skatteförändringar
. Flygskatterna kan behöva korrigeras pga skatteändringar från flygbolagen. Förändringar i programmet kan inträffa utanför vår kontroll.

Enkelrumstillägget avser de boenden som inte har enkelrum och som därför måste ta betalt för ett dubbelrum, även om det bara bor en gäst i rummet. Ett billigare enkelrum kommer däremot alltid att bokas i de fall det finns tillgängligt (rummen kan då skilja sig något gentemot ordinarie dubbelrum).

Skicka en förfrågan så lovar vi dig ett riktigt bra förslag inom kort.

Skicka förfrågan
Skicka förfrågan