Upptäcksresa på Madagaskar - Stora Rundresan

En fantastisk rundresa med den engelsktalande guiden Klaus Heimer, som har bott i landet i mer än 12 år som fotograf och journalist. Turen går först till det vulkaniska området kring Ampefy och Analavory, sedan till östra delen av landet, längs Pangalaneskanalen, genom Tamatave och Foulpointe till den vackra ön Sainte Marie. Sedan tillbaka till Tana, genom höglandet till Fianarantsoa, och därifrån med tåg till Manakara vid södra östkusten. Som sista höjdpunkt, besök i Ranomafana Nationalpark. Resan inkluderar besök i två nationalparker och flera små reservat. Möt lokalbefolkningen, njut av kunskapen från guiden och många bra fotomöjligheter. ni kommer också att uppleva några kulinariska höjdpunkter och naturligtvis flera möten med lemurerna som bara finns här.

Resan är på 20 dagar/19 nätter.

Pris från:
26 850 kr
Dagar:20
Del i dubbelrum med frukost, på Sainte Marie med halvpension, transfer, utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, engelsktalande/tysktalande guide. Vi återkopplar senast nästkommande vardag med flygförslag som passar in på resan.
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
25/11-1814/12-18Ingen transportUpptäcksresa på Madagaskar - Stora RundresanFåtal platser26 850 krBoka

Program

Program

Dag 1. Antananarivo

När ni landar på flygplatsen i Antananarivo så väntar en chaufför i ankomsthallen med en skylt med ert namn på. Han tar er till ert hotell Belvedere för övernattning. Huvudstaden på Madagaskar kallas även Tana.

Dag 2. Antananarivo - Ampefy

Efter frukost åker vi västerut mot "det vilda väst" och gör flera stop för att fotografera den vackra naturen som vi passerar. Vi stannar till vid en lemurpark där det finns 9 arter av lemurer som har 5 hektar mark att röra sig fritt på. Vi stannar till i en liten by där vi ser flera som gör små bilar och andra saker av återvunna burkar och andra metallföremål som sedan exporteras världen över. Vi åker via Miarinarivo och gör ett besök på ett elevnhem där vi äter lunch (gäller endast när skolan är öppen) Vårt sista stopp för natten är Amefy, som ligger vid sjön Itasy (betyder rik på fisk), där vi övernattar på Kavitaha. 120km och max 3,5h körtid.
Måltider: Frukost

Dag 3. Ampefy

Idag utforskar vi området runt Ampefy, vattenfallet vid Lily floden, gejsrar och utsiktsplatsen Ilot de la Vierge. I Analavory har dom en marknad som vi besöker. Övernattning på Kavitaha igen. Max 100km körning, några grusvägar.
Måltider: Frukost

Dag 4. Ambefy – Antananarivo - Andasibe

Tidig morgon åker vi tillbaka mot Tana, köper picknick lunch längs vägen och fortsätter sedan österut till Andasibe. På vägen dit stannar vi till vid reptilparken i Marozevo, där vi kan får se kameleonter och andra djur så som fjärilar och grodor på nära håll. Vi checkar in på Andasibe Forest Lodge. På kvällen finns möjlighet att gå på en nattvandring med guide som lyser med ficklampa för att vi förhoppningsvis ska få se den nattaktiva lemuren ”muslemur”, sovande kameleonter, trädgrodor mm. Vandringen sker på en rak, asfalterad väg. Övernattning på Andasibe Forest Lodge. 260km och ca 6,5h körtid.
Måltider: Frukost

Dag 5. Andasibe

Morgonen börjar med en vandring med guide i parken Analamazaotra (först lite uppför sedan mestadels rakt fram) där den största av lemurerna finns, Indri Indri. Den kan bli upp till 80 cm lång och har ett skällande läte som vi förhoppningsvis kommer att få höra. Här finns fler sorters lemurer, olika fåglar och andra djur. På eftermiddagen besöker vi lemurön i Vakona forest Lodge där vi kommer att få se flera olika arter av lemurer (bamboo lemur, brown, black lemur mfl.).  Övernattning på Andasibe Forest Lodge. 40km.
Måltider: Frukost

Dag 6. Andasibe - Akanin´Ny Nofy

Vi avreser tidig morgon till Brickaville och fortsätter sedan på grusväg till Manambato som ligger vid Rasoabe sjön. Vi åker sedan båt längs Pangalanes kanalen till Akanin´Ny Nofy (betyder drömmarnas näste) vid Ampitabe sjön och Palmarium Hotel eller Annexet om ligger vid en lemurpark. Strömmen drivs av generator som stängs av på natten. Vi åker 125km på vanlig väg och sedan 7km grusväg och avslutningsvis 1,5h båtfärd på kanalen.
Måltider: Frukost

Dag 7. Akanin´Ny Nofy

På morgonen vandrar vi i flera timmar i Palmarium Park där vi får se flera olika sorters lemurer, säkerligen några på riktigt nära håll. När mörkret faller åker vi båt till en liten ö där nattlemurern Aye Aye finns. Övernattning på Palmarium Hotel eller Annexet.
Måltider: Frukost

Dag 8. Akanin´Ny Nofy – Tamatave - Foulpointe

Vi åker motorbåt till fastlandet och Tamatave som är den största hamnstaden på Madagaskar och fortsätter sedan till Foulpointe. Här kan vi beskåda ett gammalt fort, njuta av havet, maten och promenera längs stranden. Övernattning på Manda Beach Hotel. 60km körning och ca 2h i båt.
Måltider: Frukost

Dag 9. Foulpointe - Soanierana-Ivongo – Sainte Marie

Vi åker till den östra kusten och Soanierana-Ivongo där vi på kvällen vid 18-tiden tar färjan över till den vackra ön Sainte Marie som är en gammal piratö. Vi bor på Lakana Hotel som ligger på stranden mellan flygplatsen och staden Ambodifotatra. SKulle det vara för mycket vågor och färjan är inställd, kommer vi att ändra lite i programmet och sover ännu en natt på Manda Beach Hotel i Foulpointe. 100km bilfärd och ca 1,5-2h färja.
Måltider: Frukost och middag

Dag 10. Sainte Marie

Här har vi en ledig dag där vi kan upptäcka södra delen av ön med Ile aux Nattes eller den norra eller östra delen av ön till cykel eller till fots. För de som vill kan man ägna sig åt vattenaktiviteter eller bara slappa på stranden. Passa på att se piratkyrkogården vid lågvatten och njut av den vackra solnedgången. Juli-september så kan ni boka en valtur direkt med hotellet. Övernattning på Lakana Hotel. Om båten till Sainte Marie blev inställd pga fär höga vågor, börjar vi åka tillbaka mot Tana och övernattar i Andasibe eller Moramanga, beroende på tillgänglighet.
Måltider: Frukost och middag

Dag 11. Sainte Marie – Antanananrivo

Vi flyger upp (eller åker upp om vi inte kom till Sainte Marie) till Tana och eftermiddagen är fri. Övernattning på Belvedere Hotel.
Måltider: Frukost

Dag 12. Antanananrivo – Antsirabe

Vi börjar dagen med ett besök i utkanten av Tana för att besöka gatubarn som ingår i ett projekt "Liters of Light" vilket innebär att dom har lärt sig hur vatten kan ge ström. Vi fortsätter sedan söderut och stannar i staden Ambatolampy där de gör kastruller av återvunnet aluminium. Just idag (torsdag) är det även en lokal marknad som vi besöker innan vi fortsätter till Antsirabe som är känt för sina ädelstenar och s.k. riskshaws. Vi checkar in på Flower Palace Hotel och har lite tid på egen hand innan läggdags. 170km och 3,5h körtid.
Måltider: Frukost

Dag 13. Antsirabe - Ambositra – Fianarantsoa

Vår resa fortsätter nu söderut genom vackra landskap ner till Fianarantsoa. Vi besöker en utsiktsplats som ger oss en vacker vy över staden Ambalavao. Övernattning på Villa Sylvestre. 240km och 5h körtid.
Måltider: Frukost

Dag 14. Fianarantsoa – Manakara

Idag ska vi åka ”Jungle Express Train”. Tåget avgår vid 7-tiden på morgonen och vi kommer att åka över 67 broar och genom 48 tunnlar och genom tropisk skog till Manakara som ligger på östra kusten av Madagaskar. Vid varje station tåget stannar till vid säljs det färsk frukt, fisk och kakor. Tågresan tar i bästa fall 8h men oftast tar den längre tid, ca 10-12h. Innan vi kommer fram till Manakara så kommer tåget åka över landningsbanan och detta finns bara i 3 städer i hela världen. Väl framme i Manakara checkar vi in på vårt hotell Partenay Club.

Om tåget inte skulle gå av någon anledning så kommer vi att besöka den historiska delen av Fianarantsoa och sedan åka till Ambalavao för att övernatta på Bougainvillées Hotel. 163km, 8-13h med djungeltåget.
​​​​​​​Måltider: Frukost

Dag 15. Manakara – Ranomafana

Morgonen är fri för egna aktiviteter. Vi kan gå ner och se när fiskarna kommer tillbaka med sin fångst eller göra en kanottur på Pangalanes kanalen. Sedan åker vi tillsammans vidare upp till Ranomafana. Längs vägen passerar vi palmträd, kryddplantage mm. Vi gör en nattpromenad längs vägen för att försöka få se muslemuren, kameleonter och andra nattaktiva djur. Övernattning på Lodge Chez Gaspard. 200km

Om vi inte har kunnat åka tåg så kommer vi att besöka Anja reservatet som ligger ca 12km söder om Ambalavao, där vi har stor chans att se familjer av den s.k. kattalemuren. Vi åker sedan till Ranomafana och övernattar.
​​​​​​​Måltider: Frukost

Dag 16.  Ranomfana – Sahambavy

Idag besöker vi den ca 40 000 ha stora nationalparken Ranomfana som ligger vid Namorona floden. Här finns bl.a. gyllene bambu lemurer, bruna lemurer och Sifakan (släkt med silkeslemuren).  På eftermiddagen fortsätter vi till Fianarantsoa och härifrån åker vi med ett gammalt tåg till sjön Sahambavy (om tåget fungerar och det är minst 4 personer är med på turen). Annars åker vi bil dit och övernattar på Lac Hotel som ligger precis vid sjön. Ca 65km körning.
​​​​​​​Måltider: Frukost

Dag 17. Sahambavy – Ambositra

Vi är nu på väg norrut igen och åker till Ambositra. Vi besöker Zafimaniry som är en verkstad där folk arbetar med  träsnideri. Övernattning på Hotel Violette. Ca 150km körning.
​​​​​​​Måltider: Frukost

Dag 18. Ambositra – Antsirabe

Vi fortsätter norrut på ”riksväg” 7 till Antsirabe där vi besöker Andraikiba sjön och eventuellt även en liten verkstad där de gör olika miniatyrer av återvunnet material (om tiden tillåter detta). Övernattning på Flower Palace Hotel. 90km körning
​​​​​​​Måltider: Frukost

Dag 19. Antsirabe – Antananarivo

Vår resa börjar närma sig sitt slut och vi åker mot Tana. Lite beroende på när vi kommer till Tana finns eventuellt tid att besöka en marknad där vi kan inhandla de sista souvenirerna för den som har plats kvar i bagaget. Beroende på när ni flyger hem så åker ni antingen ut till flygplatsen eller övernattar nära flygplatsen. (Övernattningen tillkommer). 170km körning.
​​​​​​​​​​​​​​Måltider: Frukost

Pris resfakta

Pris resfakta

Pris: 26 985 kr per person del i dubbelrum exkl. flyg  
Enkelrumstillägg: 4 725 kr

Gruppen består av minst 2 personer och max 15 personer.
Datum 2018: 29/4-18/5, 10-29/6, 2-21/9, 14/10-2/11, 4-23/11, 25/11-14/11.

Detta ingår i priset:

 • All transfer enligt programmet
 • Boende på hotell som anges i programmet eller likvärdiga hotell med frukost. På Sainte Marie med halvpension (frukost och middag)
 • Entréer samt lokala guider till parker eller reservat 
 • Bil, minibuss eller buss med chaufför beroende på storleken på gruppen
 • En flaska vatten per person och dag
 • Tågbiljett Fianarantsoa – Manakara
 • Motorbåt Manambato-Akanin ´ny Nofy - Tamatave
 • Turistkskatt
   

Detta ingår inte i priset:

 • Flyg till och från Madagaskar, från ca 10 000 kr per person
 • Inrikesflyg Sainte Marie - Tana, från ca 2 750 kr per person
 • Visum EUR35 per person. Betalas på plats
 • Säkerhetsskatt på flygplatsen, ca 100 kr per person
 • Övriga utflykter på Sainte Marie som bokas på plats
 • Avbeställningsskydd som tecknas innan första inbetalningen
 • Reseförsäkring, går att köpa och även som komplement till hemförsäkringen
 • Nödvändiga vaccinationer, kontakta er lokala vaccinationsklinik för rådgivning
   

Vi reserverar oss för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyg, boende samt valuta- och skatteförändringar

Kommentarer

Juli 2015: Har just återkommit från en underbar resa till Madagaskar, en resa vi verkligen kan rekommendera. Naturen var storslagen och omväxlande .hotellen var mestadels av bungalowtyp mycket mysiga och framförallt rena med fina badrum. Trevliga restauranger    hittade vår mycket duktiga guide Klaus Heimer överallt. Han var väldigt duktig omtänksam och ville verkligen vårt bästa,dessutom behärskade han många språk även madakaskiska. I de underbara nationalparkerna fick vi många tillfällen att möta lemurer. En verklig pangsemester. Mvh Birgitta o Hans Nilsson

Juni 2014: Jag kan bara svara för mig själv, detta var mitt livs resa! Efter första veckan var jag klar över att jag skulle vilja flytta till Madagaskar när jag blir pensionär. Bosätta mig nära ett naturreservat och odla grönsaker: Varsågod och kom och festa, Lemurer! Hihi! Drömma kan man ju.

De första två veckorna åkte vi omkring på egen hand med Taxi-Brousse. det var en upplevelse! De tre veckorna med Klaus och den tysk/schweiziska gruppen var också trevlig. Där fick vi se mycket som vi skulle missat på egen hand.

Sista två veckorna hyrde vi bil (med chaufför/guide) och tog oss till litet mer svåråtkomliga ställen. / Ami W

 

Pris från:
26 850 kr
Dagar:20
Del i dubbelrum med frukost, på Sainte Marie med halvpension, transfer, utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, engelsktalande/tysktalande guide. Vi återkopplar senast nästkommande vardag med flygförslag som passar in på resan.
Transportsätt:Ingen transport
Boka resa
Boka resa