Skip to main content

Rovos Rail - Sydafrika till Namibia

En otrolig resa på 9 dagar/8 nätter, där man färdas 3 400 kilometer från savannerna i Highveld till Atlanten i väst.

Vi börjar i Pretoria och har vårt första stopp i Kimberley, centrum för en världskända diamant rush, där det finns möjlighet att återuppleva 1870-talets känsla av gruvbyn och arbetet här. Tåget korsar den norra kapdelen till Fish River Canyon, den största kanjon i världen efter Grand Canyon, och Garas Park med sin Quivert Tree Forest och Giant's Playground. Vi åker sen vidare genom vackra Kalahariöknen till Namibias huvudstad, Windhoek, där vi gör en stadsvandring. Härifrån åker vi på en kort flygtur till Sossusvlei där vi stannar en natt och åker på djurrik safari i Etosha National Park. Tågresan avslutas vid Atlanten i mysiga Swakopmund och Walvis Bay – ett oförglömligt slut på en minnesvärd resa.

Program

Program

Dag 1. Rovos Rail

Idag landar ni i Johannesburg och blir mötta på flygplatsen av en privatchaufför som tar er till ”världens lyxigaste tåg”, Rovos Rail i Pretoria. Färden tar er på nio dagar från savannen i Highveld, Sydafrika till Atlantens blåa hav på Namibias västkust. Ni möts på stationen av en mässingsorkester och ett glas champagne med snacks. En bärare tar hand om ert bagage och tar det till er kupé, Pullman Suite. I dessa renoverade vagnar från kolonialtiden saknas ingenting. De är inredda i mahogny och mässing och allting är väldigt elegant. Här bor ni med helpension och alla drycker ingår. Maten är utsökt och likadant med vinerna. Tåget har även service 24 timmar per dygn. Man klär om till elegantare kläder till middagen, minst kavaj och slips och för damerna gärna en elegantare klänning, under tiden som tåget tar er söderut mot guldfälten i Witwatersrand.

Dag 2. Kimberly

På morgonen kommer ni att anlända till Kimberly, centrum för en av världens mest kända ”diamintrush” efter upptäckten av diamanter under slutet av 1860-talet. Här märker man fortfarande av atmosfären från det gamla gruvsamhället, i en stad där de än idag gräver efter diamanter. Ert första stopp på morgonen är stadens ”Diamond Museum” följt av the Big Hole. The Big Hole är ett dagbrott och en underjordisk diamantgruva som sägs vara det största hålet som har grävts för hand. Idag är hålet cirka 215 meter djupt inklusive cirka 40 meter djupt vatten på botten.  Den underjordiska gruvan har nyligen stängt ner som arbetsplats och istället gjorts om till turistattraktion. Efter lunch fortsätter färden mot Sydafrikas varmaste stad, Upington, genom Karoos halvökenområde.

Dag 3. Upington och Namibia

På morgonen finns det möjlighet att göra en 2-timmars tur i Upington innan ni fortsätter färden mot Holoog med stopp i Nakop för gränsformaliteter. Ni är framme runt 23.00 på kvällen.

Dag 4. Fish River Canyon, Kalahariöknen

Efter frukost åker ni med en transfer en timme bort för att besöka Fish River Canyon. Detta är Afrikas största kanjon (näst störst i världen efter Grand Canyon) på cirka 100 km med floden Fish River som flyter stötvis genom den under större delen av året och bildar små sjöar för att svämmas över under sensommaren. Sedan åker ni vidare till Keetmanshoop samtidigt som ni korsar den gigantiska Kalahariöknen som med sina 100 miljoner hektar sträcker sig över flera afrikanska länder. På eftermiddagen kommer ni besöka Garas Park, känt för sin stora skog med de vackra kogerträden som växer på och mellan stora stenblock. I samma område finns ”The Giant’s Playground”, stenformationer som har bildats av den magmatiska bergarten diabas. Garas betyder just kogerträd på det inhemska språket Nama.

Dag 5. Windhoek - Sossusvlei

Ni fortsätter genom Kalahariöknens vilda och otämjda skönhet för att anlända i Namibias huvudstad Windhoek. I Windhoek, som är en sprudlande, kosmopolitisk stad  med tyska inslag och influenser, kommer ni gå på en stadsvandring. Efter det hoppar ni på ett mindre flyg för en kort flygtur till Sossusvlei i Namibias öknen (som är världens äldsta), vilket betyder ungefär ”Platsen utan återvändo”. Här kommer ni äta lunch innan ni åker ut på en ökentur genom magnifika, röda sanddynor som sträcker sig flera hundra meter upp i luften. Ni kommer att övernatta och äta middag på Sossusvlei Lodge. 

Dag 6. Windhoek - Etosha Nationalpark

På morgonen åker ni ut till en uttorkad saltsjö och äter frukost i ett annorlunda landskap för att senare flyga tillbaka till Windhoek. Färden fortsätter mot djurrika Etosha National Park. 

Dag 7. Etosha Nationalpark

På morgonen kommer er transfer att ta er till lodgen i Etosha National Park där ni ska övernatta. Ni börjar med att äta lunch för att på eftermiddagen åka på safari. Etosha National Park sägs vara det bästa stället i Namibia för att se vilda djur och har hundratals arter av såväl däggdjur som fåglar och reptiler. Bland annat har ni chans att få se den utrotningshotade svarta noshörningen. Kommer ni på sommaren kan ni få se hur delar av den spruckna saltmarken fylls med vatten och lockar till sig mängder med flamingos och pelikaner.    

Dag 8. Etosha National Park

Ni börjar morgonen tidigt med safari innan ni äter frukost och checker ut från lodgen. Lagom till lunch är ni tillbaka på tåget och fortsätter färden mot Atlanten.

Dag 9. Swakopmund och Walvis Bay

Avnjut er frukost medan ni åker genom Namiböknen till den perfekt bevarade Hansastaden Swakopmund och vidare till Walvis Bay. Swakopmund är en badort med ökensafari och fiske som största attraktioner medan Walvis Bay är en härlig hamnstad som är känd för sin surfing. Ni anländer Walvis Bay vid 12.30 och här slutar ert äventyr med Rovos Rail. Vi hjälper er med boende eller transfer tillbaka till Windhoek och vidare flyg hemåt.

Resfakta Pris

Pris per person 2021 (del i dubbelkupé):
Pullman suite, från 48 900 kr
Deluxe suite, från 72 000 kr
Royal suite, från 97 200 kr

Avgångar 2021:

Avresa från Pretoria, Sydafrika till Walvis Bay, Namibia 
8-16 april
29 april - 7 maj
6-14 maj

Avresa från Walvis Bay, Namibia till Pretoria, Sydafrika
18-26 april 
9-17 maj
16-24 maj

Pris per person 2022 (del i dubbelkupé):
Pullman suite, från 69 600 kr
Deluxe suite, från 93 000 kr
Royal suite, från 118 800 kr

Avgångar 2022:

Avresa från Pretoria, Sydafrika till Walvis Bay, Namibia 
5-14 april
27 april - 7 maj
4-14 maj

Avresa från Walvis Bay, Namibia till Pretoria, Sydafrika
16-25 april 
8-17 maj
15-24 maj

Observera att priset är baserat på valutakursen i december 2020.
Avresorna för 2022 har + 1 natt i sitt program dvs 10 dagar/9 nätter, kontakta oss för utförlig program för 2022.
Vi reserverar oss mot justeringar i priset eftersom kursen kan ändras. Ovan avgångsdatum är preliminära.
Största skillnaden mellan olika suiterna är storleken.
 

I priset ingår:

  • Allt boende i vald hyttkategori
  • All mat, frukost,lunch och middag samt afternoon tea på tåget.
  • Alla alkoholhaltiga och andra drycker
  • 24 timmars full room service
  • Begränsad tvätt ombord på tåget
  • Alla utflykter med kvalificerad engelsktalande guide
  • Vatten på flaska och ett begränsat antal vinsorter till era måltider under de dagar ni bor/äter på lodge
  • Endast mat ingår vid middagen på Jungle Junction på Victoria Falls Hotel (dryck tillkommer)
  • Vår trygghetsgaranti
  • Klimatkompensering, läs mer här  


Maten som serveras på tåget är mycket bra och till middagen klär man om till elegantare kläder. Herrar minst kavaj och slips. Dagtid kan man klä sig mer ledigt.

För information kring visum för Zimbabwe, Zambia och Tanzania, klicka här: Visum & Vaccinationer

Vissa av länderna har malaria och då bör profylax intas. Gula febernvaccin krävs av vissa länder. Är man över 60 år bör detta vaccin inte tas och då får man ett intyg på engelska av sin vaccinationscentral

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.