Skip to main content

Taffelberget

Kapstaden vy från luftenImage: Kapstaden vy från luften

Taffelberget, också kallat vid sitt engelska namn Table Mountain, är det ikoniska platta berget som reser sig majestätiskt bakom centrala Kapstaden. Världsberömt från mängder av bilder. Taffelberget är en av de mest igenkända platserna i världen och förmodligen, kanske tillsammans med Kilimanjaro, Afrikas mest kända berg.

Taffelbergets högsta topp är 1 086 meter över havet. Berget har fått sitt namn efter sin platta topp.

Toppen är en cirka 3 km lång platå, som nästan delas i två av en djup ravin i mitten. Den populäraste stigen upp till bergets topp, Platteklipp Gorge, går den sista biten upp genom ravinen och ut på den platta toppen.

Berget som är världsberömt och syns på mängder av fotografier från Kapstaden är dock ofta helt eller delvis dolt i molnslöjor, framförallt under den Sydafrikanska vintern (juni t.o.m. augusti).

De allra flesta bilder av Taffelberget är tagna från norr, med vyn över centrala Kapstaden och berget i bakgrunden. På dessa bilder syns ofta tydligt en bergstopp till höger om (väster om) och en till vänster om (öster om) Taffelberget. Bergstoppen väster om Taffelberget heter Lion’s Head och toppen till öster om Taffelberget heter Devil’s Peak.

Det går att ta sig till toppen av alla dessa tre berg, men bara Taffelberget har linbana. Om ni vill till toppen av Lion’s Head eller Devil’s Peak är det vandring som gäller.


På toppen av Taffelberget med Lion's Head och Atlanten i bakgrunden

Till toppen av Taffelberget

Många som besöker Kapstaden vill ta sig upp till toppen av Taffelberget. Om ni vill upp till den platta toppen och beundra utsikten finns två alternativ; linbana eller vandring.

Linbanan går från cirka 300 meter över havet på den västra sidan av berget. Till linbanan tar ni er enkelt med buss eller taxi. Linbanan upp tar bara ett par minuter men köerna kan vara långa, framförallt gäller detta under högsäsong, oktober till mars, då det kan vara en eller flera timmars väntetid. 

Om ni vill vandra upp till toppen finns det ett antal markerade stigar. Den populäraste stigen heter Platteklipp Gorge och startar några hundra meter öster om linbanan. Stigen är väl markerad men vi rekommenderar att ni inte vandrar ensam och tar tar på er kläder anpassat efter väder samt tar med er vatten. Stigen är endast cirka 2 km men höjdskillnanden är cirka 750 meter så det är brant uppför. 

För vandraren som söker en lite äventyrligare stig finns det andra markerade stigar uppför berget. Vi rekommenderar att ni inte vandrar utanför de markerade stigarna.

India Venster – stigen startar precis vid linbanan och till stora delar går den under linbanan. Denna stig är känd för vackra vyer men den är bitvis mycket brant och är inte att rekommendera för att vandra ner igen.

Skeleton Gorge Trail – en längre och mindre brant stig som går uppför bergets södra sida. Denna stig har vackra stigar, skogar och djupa raviner. Nackdelen är att ni inte får vyerna över havet och Kapstaden förrän ni är uppe på toppen.

12 Apostles Trail – också en lite längre stig (6 km) som går via bergsryggen 12 Apostles som löper från Taffelberget sydväst förbi bland annat den rika förorten Camps Bay. Även denna rutt har fantastisk natur och vackra vyer över havet men liksom Skeleton Gorge Trail så får ni inga vyer över staden förrän ni är uppe på toppen.

Uppe på toppen finns kikare och utsiktsplatser samt ett café och souveniraffär.


Vy över Taffelberget från hamnområdet Waterfront

Taffelbergets unika natur

Taffelberget och Table Mountain National Park, som även inkluderar delar av Kaphalvön, är en viktig del i den helt unika Kaps Floraregion som är hem för den endemiska Fynbos vegetationen. Kaps Floraregion har en enorm biodiversitet (artrikedom). Table Mountain national Park har över 2200 olika arter, vilket är fler är hela Storbritannien. Läs mer om Kaps Floraregion och Fynbos här

Vanliga frågor om Taffelberget

Hur högt är Taffelberget?

1 086 meter över havet. Taffelbergets högsta punkt är Maclear's Beacon som ligger längst österut på den platta toppen, enkelt uttryckt på motsatt sida av den platta toppen jämfört med linbanan. Linbanan går dock upp till 1 067 meter över havet så skillnaden i höjd jämfört med Maclear's Beacon är mycket liten. 

Vad heter Taffelbergets högsta punkt?

Högsta punkten på Taffelberget är Maclean's Beacon, 1 086 meter över havet, som ligger på den östra sidan av berget. 

Är det kallt på Taffelberget?

Oftast är det inte kallt på Taffelberget, men normlat sett är det 3-7 grader kallare än nere vid havet i Kapstaden. Snö förekommer, även om det är mycket sällan, men den snö som faller smälter snabbt. 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.