Skip to main content

Tarangire

Elefant vid jeep i tarangireImage: Elefanter komme rofta nära jeepar i Tarangire


Tarangire National Park ligger på savannen strax söder om Lake Manyara i norra Tanzania. Parken är mindre känd än Serengeti och Ngorongorokratern men liksom dessa parker en fantastisk naturupplevelse och en park väl värd ett besök, speciellt under de torraste månaderna juli till november. Tarangire är en med Tanzinska mått mätt ganska liten park men med sina 2 600 kvadratkilometer täcker den ändå en yta stor som nästan hela Blekinge.

Tarangire består av savann som är ganska torr och stora våtmarker. På grund av att parken skyddar hjärtat av ett betydligt större ekosystem befinner sig mycket djur under delar av året utanför parken. Men under sommar och höst (svenska årstider) när det blir allt torrare samlas de i enorma hjordar kring våtmarkerna och de allt färre floderna och vattenhålen.

Djur och natur i Tarangire

Impala flock i Tarangire


Tarangire National Park är hjärtat i ett vidsträckt ekosystem som sträcker sig över en yta mycket större än nationalparken. Nationalparken skyddar stora områden med savann men också för djuren helt avgörande områden med vattenhål, floder (framförallt den stora Tarangirefloden) och våtmarker. Eftersom området är torrt och varmt så är skillnaderna mellan regnsäsong och torrsäsong stora. Under torrsäsongen, maj-november, koncentreras djuren i hjärtat av ekosystemet runt Tarangirefloden, vattenhålen och våtmarken eftersom mindre vattendrag och vattenhål torkat ut. Undre regnsäsongen (december-april) sprider djuren ut sig på större områden då tillgången till vatten och bete blir större. En del djur vandra då ut från nationalparken bland annat norrut i riktning mot Lake Manyara. Mellan Tarangire och Lake Manyara har en migrationskorridor skapats (ett så kallat Wildlife management area) för att djuren ska kunna röra sig mellan parkerna.

Tarangire har ett rikt djurliv med mängder av stora djur som impala, Thomsons gasell, zebra, gnu, buffel, leopard, lejon, vårtsvin med flera Framförallt är Tarangire känd som en av Afrikas bästa safariparker för att se elefanter. Elefanterna sprider liksom många andar gräsätare ut sig under regnsäsongen men under torrsäsongen samlas stora mängder elefanter kring Tarangirefloden och de stora våtmarkerna i östra Tarangire.

Tarangire har en ganska stor population med lejon med många flockar spridda över hela parken. Dessa lejon är dock mer skygga än lejonen i till exempel Serengeti. De är skygga på grund av att deras revir ofta sträcker sig utanför parken, för att följa bytesdjuren under regnsäsongen och de stöter då med jämna mellanrum på människor. Många av människorna runt Tarangire är jordbrukare och djurhållare och de jagar bort lejon som kommer nära deras tamboskap och lejonen lär sig därför att hålla avstånd till människor. Därför är det i Tarangire mer ovanligt än i exempelvis Serengeti och Ngorongorokratern att se lejon på riktigt nära håll.

Baobabträd

tarangire baobabträd


Tarangire är känt för sina många, ofta både enorma och uråldriga baobabträd. I Tanzania brukar man säga att baobaträden är träden som gudarna planterade uppochner med rötterna rakt upp i luften. De enorma stammarna är på många träd ihåliga och under kolonialtiden använde jägare och tjuvskyttar oftat de ihåliga stammarna som gömställen där de satt och väntade på att djuren skulle komma nära dem. Många av Tarangires baobabträd är flera tusen år gamla.

Klimat

Klimat


Tarangire ligger liksom Lake Manyara på lägre höjd än Serengeti och Ngorongorokratern och är varmare. Tarangire är dock märkbart torrare än lake Manyara. Detta beror dels på att det faller mindre regn under regnsäsongen. Lake Manyaras läge vid foten av den stora förkastningsbranten i Rift Valley gör att det regnar mer mer där än i omgivande områden men också för att Tarangire inte som Lake Manyara har ett tillflöde av grundvatten från högplatån kring Ngorongorokratern.

De varmaste månaderna är liksom i resten av Tanzania oktober till mars och juni-juli är de svalaste. Under de varmaste månaderna är maxtemperaturen ofta över 30 grader och temperaturen på natten ofta över 20 grader. Under svalaste månaderna når temperaturen ofta ett max på drygt 25 grader på eftermiddagen med nattemperaturer mellan 15 och 20 grader.

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.