Visum och Vaccinationer

Behöver jag visum och vilka vaccinationer gäller?

Det är viktigt att ni i god tid före avresa kontrollerar vad som gäller i fråga om visum för det eller de resmål som ni kommer att besöka. Observera att det i vissa fall kan krävas visum även vid mellanlandning i ett land. På visumservicecometconsular eller viseringscentralen kan ni kontrollera om ni behöver visum för erresa. Dessa tjänster tillhandahålls av andra företag än African Tours & Safaris och vi ansvarar inte för den information som lämnas där. Om ni är osäker bör du kontrollera med respektive lands ambassad.

Samma gäller för vaccinationer. Det är varje enskild resenärs skyldighet att ta reda på vilka vaccinationer som krävs eller rekommenderas. Kolla alltid detta med en vaccinationscentral och till exempel 1177, Vaccination.nu

Nedan är några riktlinjer för respektive land men dessa kan ändras så dubbelkolla alltid detta!

Sydafrika

Svenska resenärer behöver inte visum i dagsläget för inresa till Sydafrika om man stannar mindre än 90 dagar. Däremot måste passet vara giltigt i 30 dagar efter planerad hemresa, ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.
Tidigare var man vid inresa med barn under 18 år till Sydafrika tvungen att ha med specifika dokument, detta krav har tagits bort per november 2019. Inga speciella intyg krävs längre utan endast giltigt pass. För barn som reser helt utan sina föräldrar hänvisar vi till Sydafrikanska Ambassaden för mer information.

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Kruger National Park betraktas som ett lågriskområde för malaria, men i större delen av Sydafrika förekommer inte malaria. Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.
Läs mer om Sydafrika här

Tanzania

Visum behövs för nordiska medborgare. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick. Tanzania har nyligen ändrat sina rutiner för att söka visum vid ankomst, vilket innebär att det kan ta mycket längre tid att få ett visum än tidigare. Det kan därför vara en god idé att ansöka redan hemifrån för att spara tid vid ankomst.

Det finns i dagsläget två alternativ att välja på, när det gäller att söka visum till Tanzania.

  1. Elektroniskt visa sk. E-visa ansöker man om på https://eservices.immigration.go.tz/visa/start
    Om ni ansöker elektroniskt är kostnaden för visum 50 USD.
    Observera att det finns liknande hemsidor som utlovar E-visa, men att dessa ej är i samarbete med ambassaden. Viktigt att använda ovan korrekta länk.
     
  2. Ansökan vid ankomst till Tanzania. Visum till Tanzania (USD50) går att köpa på flygplatsen med kontanter. Dock kan väntetiden vara längre än tidigare. För att påskynda processen på plats, rekommenderar vi att ni i förväg fyller i formuläret ”Entry/Arrival declaration form”.

För mer information, vänligen se information på Tanzanias Ambassads hemsida

Tanzanias Ambassad i Stockholm
Näsby allé 6
183 55 Täby
Telefon: 08-732243031
E-mail: mailbox@tanemb.se
https://www.tanemb.se/

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. För resor till Tanzania rekommenderas att man tar Malariaprofylax. Gula febern-vaccinationen krävs om ni anländer från vissa länder i Afrika. Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.
Läs mer om Tanzania här

Kenya

Svenska medborgare behöver visum för att resa till Kenya och detta ansöker man helt elektroniskt, s.k. e-visum, via www.evisa.go.ke minst 10 dagar innan avresa, kostnad USD51 per person. Tänk på att pass ska vara giltigt minst 6 månader efter planerad hemresa samt ha minst två blanka sidor. Mer information finns på ambassadens hemsida: www.kenyaembassystockholm.com.

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. För resor till Kenya rekommenderas att man tar Malariaprofylax. Gula febern-vaccinationen krävs om ni anländer från vissa länder i Afrika. Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.
Läs mer om Kenya här

Madagaskar

Visum behövs till Madagaskar och det går enkelt att få på flygplatsen när man landar och det kostar EUR35. Man kan också söka i förväg via Madagaskars generalkonsulat i Stockholm: http://www.madagaskarsgeneralkonsulat.se. Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa från Madagaskar, samt ha minst två blanka sidor. Du kan också behöva visa upp din biljett för hemresan när du reser in i landet.

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B.  Malaria förekommer i Madagaskar så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.
Läs mer om Madagaskar här

Namibia

Svenska resenärer behöver inte visum, och man får stanna i landet 90 dagar utan visum. Passet skall vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick. Du kan också behöva visa upp din biljett för hemresan när du reser in i landet.

Reser man till Namibia med barn under 18 års ålder gäller strikta regler vid inresa. Observera att man är skyldig att ta med barnets personbevis i original på engelska. Personbeviset ska inte vara mer än 3 månader gammalt vid avresa. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket. Observera att om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. För mer information om vilka dokument som krävs, läs på Embassy of Namibias hemsida 

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer periodvis på vissa håll i Namibia så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land (f.n. ej Sydafrika) kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.
Läs mer om Namibia här

Zambia

Visum kan fås vid gränsen i samband med inresa. Det betalas kontant med US-dollar (f.n. USD50). Det går också att söka visum i förväg via Zambiska ambassaden i Stockholm (http://www.zambiaembassy.se). Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Zambia så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.
Läs mer om Zambia här

Zimbabwe

Nordiska medborgare ett 90 dagars visum vid ankomst. Det betalas kontant med US-dollar (f.n. USD30). Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor. För att undvika att hamna i en lång kö vid ankomst, är det en rekommendation att i förväg fylla i ett "Immigration form" och därmed kunna gå direkt fram till disken där de utfärdar visum.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Zimbabwe så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.
Läs mer om Zimbabwe här

Botswana

Svenska resenärer behöver inte visum, däremot måste passet vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.

Reser man till Botswana med barn under 18 års ålder gäller strikta regler vid inresa. Observera att man är skyldig att ta med barnets personbevis i original på engelska. Personbeviset ska inte vara mer än 3 månader gammalt vid avresa. Ett personbevis på engelska kan beställas från Skatteverket. Observera att om du reser ensam med barn krävs ytterligare dokumentation på detta. Det gäller även om du reser med barn som inte är dina biologiska barn. Kontakta Botswana Ambassad för mer information om vilka dokument som krävs. 

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. För resor till Botswana rekommenderas att man tar Malariaprofylax. Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.
Läs mer om Botswana här

Mocambique

Svenska resenärer behöver, liksom nästan alla andra nationaliteter, visum för att besöka Moçambique. Det går att få visum vid gränsen, men det kan vara tidsödande och vi rekommenderar därför att man söker visum i förväg via Moçambikiska ambassaden i Stockholm. Det tar ungefär en vecka och kostar för närvarande ca 600 kr. Mer information finns på ambassadens hemsida: www.embassymozambique.se. Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa från Moçambique, samt ha minst två blanka sidor. Du kan också behöva visa upp din biljett för hemresan när du reser in i landet.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Moçambique så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.
Läs mer om Mocambique här

Malawi

Visum kan fås vid gränsen i samband med inresa. Det betalas kontant med US-dollar (f.n. $75). Det går också att söka visum i förväg via Malawis ambassad i London (www.malawihighcommission.co.uk). Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor. Du kan också behöva visa upp din flygbiljett för utresan.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Malawi så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Under delar av året förekommer även så kallad snäckfeber/bilharzia i vissa delar av Malawisjön, så passa även på att rådfråga din läkare specifikt om detta och om hur du skyddar dig. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.
Läs mer om Malawi här

Mauritius

Det krävs inget visum för svenska besökare till Mauritius. Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick. Du kan också behöva visa upp din biljett för hemresan när du reser in i landet.

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B.  Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.

Seychellerna

Det krävs inget visum för svenska besökare till Seychellerna. Ditt pass måste vara giltigt i sex månader efter planerad utresa, samt ha minst två blanka sidor samt. Du kan också behöva visa upp din biljett för hemresan när du reser in i landet.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Tropiska sjukdomar som malaria och gula febern förekommer inte i Seychellerna, men om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du i sällsynta fall behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt och rådfråga för säkerhets skull din läkare angående vaccinationer.
Lär mer om Seychellerna här.

Rwanda

Som svensk medborgare behöver man inte söka visum i förväg för att besöka Rwanda, utan får visum direkt på flygplatsen. Kostnaden är för närvarande 30 USD och betalas kontant med sedlar som inte får vara äldre än 2006. Observera att andra regler gäller andra nationaliteter, så kolla upp vad som gäller om du eller någon i sällskapet inte är svensk medborgare.
Om din resa inkluderar Uganda och/eller Kenya bör man i förväg söka ett så kallat Östafrikanskt turistvisum som även är giltigt i dessa länder. Ansökan bör göras två månader i förväg och görs på nätet hos det land där resan inleds. För uppdaterad information och formulär, gå in på Rwandas Ambassads hemsida.
Observera att Tanzania inte omfattas av det Östafrikanska visumsamarbetet. Observera också att om resan startar i Rwanda så ska du i samband med att du flyger vidare till Uganda eller Kenya kunna visa upp en kopia på det godkännandebrev du fått tillsammans med visumet.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Rwanda så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.

Uganda

Visum krävs för inresa i Uganda och kan för närvarande köpas vid gränsen både när man kommer med bil och med flyg. Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter avslutad vistelsen i Uganda.
Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Kontakta din läkare för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. Malaria förekommer i Uganda så rådfråga din läkare och berätta vart du ska resa. Om du anländer från ett annat afrikanskt land kan du behöva visa upp ett intyg på att du är vaccinerad mot gula febern. Kolla upp vad som gäller, beroende på din resrutt.

 

 

  

 


 

Nyfiken på andra livsstilsresor? Besök våra systerföretag.