Kapstaden, Garden Route & Safari - Sydafrika i ett nötskal

Sydafrika i ett nötskal: Kapstaden, Garden Route & Safari

En klassisk Sydafrikaresa som tilltalar alla sinnen. Vi börjar i magiska Kapstaden, fortsätter med vindistrikten och avslutar med safari i vildmarken. Däremellan färdas vi längs med Garden Route och njuter av vackra omgivningar. Innan vi når vår safaridestination stannar vi bland annat till i natursköna Knysna.

I priset ingår måltider och flygskatterna från 4 500kr. Resan är på 13 dagar/12 nätter.  

För att ni som resenär själv ska kunna bestämma hur mycket fritid och flexibilitet ni vill ha på resan så erbjuder vi rundresan i två versioner. Antingen reser ni med oss och deltar i vårt grundprogram eller så väljer ni att köpa till vårt spännande utflyktspaket där det ingår fler naturupplevelser, utvalda vingårdar samt aktiviteter under dagarna i Kapstaden.
 

 

Pris från:
32 985 kr
Dagar:15
Alla flygresor* med skatter, del i dubbelrum med frukost, transfer, luncher, middagar och utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, svensktalande guide. *Flygskatter ingår men eventuella korrigeringar på skatten slutfaktureras ca 50 dagar innan avresa
Boka resa

Avgångar & priser

AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
21/12-183/1-19KöpenhamnKapstaden, Garden Route & SafariFåtal platser36 985 krBoka
21/12-183/1-19GöteborgKapstaden, Garden Route & SafariFåtal platser36 985 krBoka
21/12-183/1-19StockholmKapstaden, Garden Route & SafariFåtal platser36 985 krBoka
AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
15/2-1928/2-19KöpenhamnKapstaden, Garden Route & SafariFåtal platser32 985 krBoka
15/2-1928/2-19GöteborgKapstaden, Garden Route & SafariFåtal platser32 985 krBoka
15/2-1928/2-19StockholmKapstaden, Garden Route & Safari634 930 krBoka
AvresaHemresaAvreseortDestinationLediga platserfrån pris
17/4-1930/4-19KöpenhamnKapstaden, Garden Route & SafariMer än 834 985 krBoka
17/4-1930/4-19GöteborgKapstaden, Garden Route & Safari634 985 krBoka
17/4-1930/4-19StockholmKapstaden, Garden Route & SafariMer än 834 985 krBoka

Program

Program

Dag 1. Kapstaden

Vi anländer till Kapstadens flygplats och välkomnas av vår guide. Vi åker till hotellet där vi kan lämna in våra väskor och den som önskar kan utforska området på egen hand. På kvällen  möts vi upp i lobbyn på hotellet då vi åker och äter gemensam välkomstmiddag på Gold Restaurant, där de afrikanska smakerna står i centrum. Kulinariska specialiteter från hela kontinenten, tillsammans med häftig underhållning, fullbordar vår första dag på det afrikanska äventyret.
(Måltider: Middag)

Dag 2-4. Kapstaden

Dagarna är fira för egna aktiviteter eller för de som väljer vårt utflyktspaket har några spännande dagar framför sig.
(Måltider: Frukost)

Dag 5. Stellenbosch

Efter en tidig frukost på hotellet checkar vi ut och beger oss mot vindistrikten utanför Kapstaden. Eftermiddag och kväll för egna aktiviteter eller vinprovningar för de som väljer tilläggspaketet. 
(Måltider: Frukost)

Dag 6. Stellenbosch

Dagen är fri för egna strövtåg i den mysiga universitetsstaden eller mer vinprovningar för de som väljer utflyktspaketet.
(Måltider: Frukost)     

Dag 7. Montagu

Det har blivit dags att fortsätta resan österut och efter frukost och utcheckning färdas vi genom vindalarna, längs den klassiska vinvägen Route 62. Längs vägen stannar vi på vingården Viljoensdrift, där vi provar vin. Efter det fortsätter vi till Montagu där vi checkar in på ett anrikt landsortshotell i typisk art noveau-stil, och har eftermiddagen fri till avkoppling. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.
(Måltider: frukost och middag)

Dag 8. Knysna

Efter frukost reser vi vidare österut mot den berömda kuststräckan som kallas Garden Route. Vi kör bland annat över spektakulära Outeniqua Pass längs den vackra sydkusten innan vi kommer fram till Knysna. Vi checkar in på hotellet och har kvällen fri till middag på egen hand.
(Måltider: frukost)

Dag 9-10. Knysna

Efter frukost är dagen är fri för egna upptäcktsfärder. De som väljer utflyktspaketet kommer att göra en båttur till Featherbed Nature Reserve. Näskommande dag fri för egna aktivteter innan vi möts upp igen för en gemensam middag.
(Måltider: Frukost. Middag dag 10)

Dag 11. Kariega

Det har blivit dags för safariäventyr och efter frukost lämnar vi Knysna och civilisationen bakom oss för att ge oss ut i bushen. Längs vägen gör vi ett stopp i nationalparken Tsitsikamma, där det finns möjlighet att göra en kortare vandring till den imponerande hängbron som spänner över floden Storms River. Vi tar en paus med fika innan vi åker vidare mot Kariega, som är målet för dagen. Kariega Game Reserve är ett vidsträckt viltreservat och är hem till alla de djur som ingår i ”The Big Five”. Området är malariafritt. Vi checkar in i våra stugor, ”chalets”, äter gemensam lunch och kan ägna en stund till att njuta av utsikten över vildmarken eller ta ett dopp i poolen. Under eftermiddagen är det dags att ge sig ut på game drive, d.v.s. safari i öppna bilar, för att försöka se alla de vilda djur som håller till i området.
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 12. Kariega

I gryningen, medan de nattaktiva djuren fortfarande är i rörelse, ger vi oss ut på ytterligare en game drive. Därefter återvänder vi till lodgen för frukost. Resten av dagen kan man antingen ägna åt att koppla av på lodgen. Efter en sen lunch är det återigen dags för en kvällstur med bil, i jakt på nya djurupplevelser, varefter vi äter gemensam middag på lodgen.
(Måltider: Frukost, lunch och middag)

Dag 13. Kariega

Vi hinner en sista gryningstur bland de vilda djuren, följt av frukost, innan vi lämnar Kariega. Färden går nu till Port Elizabeths flygplats, varifrån hemresan går via Johannesburg. Med i bagaget finns fantastiska minnen och nya vänner. Lunch på egen hand på antingen Port Elizabeths eller Johannesburgs flygplats, med flyg över natten och ankomst dagen efter. 
(Måltider: Frukost)

Utflyktspaket

Utflyktspaketet innehåller allt som ingår i grundpaketet plus följande utflykter och extra måltider. I priset för utflyktspaketet ingår också samtliga entréavgifter för paketet, dricks, samt guidning av vår svensktalande guide som är med under hela resan.

Dag 1. Kabinbanetur upp till Taffelbergets topp

Besök på Taffelberget (Table Mountain). Taffelberget har röstats fram till ett av världens sju naturliga underverk. Vi tar en tur upp till dess topp med kabinbanan. Uppe på det platta berget serveras vi en lättare lunch och får även tid att gå runt för att ta in utsikten och se staden ovanifrån.
(Extra måltid som ingår: Lunch)

Dag 2. Heldagstur längs Kaphalvön med lunch (inkl. Chapmans Peak, Godahoppsudden, Cape Point och pingvinerna på Boulders Beach)

Efter frukost på hotellet beger vi oss på en guidad heldagstur runt Kaphalvön, med besök på legendariska Godahoppsudden. Vi följer kustvägarna söderut mot udden och kör bland annat via Chapman’s Peak Drive, som ofta sägs vara en av världens vackraste vägsträckor. Godahoppsudden ligger i ett naturreservat där den unika floran bjuder på en svårslagen artrikedom. Här finns också chans att börja stifta bekantskap med en del av Sydafrikas spännande fauna inför safarin senare under resan. Det var Godahoppsudden som Bartolomeo Dias och senare Vasco da Gama rundade i slutet av 1400-talet i jakten på en sjöväg till Asien. Här ute på havet, vid samma udde, myntades även legenden om spökskeppet Den Flygande Holländaren. På vägen tillbaka mot Kapstaden besöker vi kolonin med afrikanska pingviner som håller till vid Boulder’s Beach strax utanför Simon’s Town. Här har stora ansträngningar gjorts för att rädda de hotade pingvinerna. Under dagen äter vi gemensam lunch längs vägen.
(Extra måltid som ingår: Lunch)

Dag 4. Halvdagstur ut till kåkstäderna som avslutas med lunch på restaurang i Khayelitsha

Sydafrikanska städer omges av en eller flera townships. På svenska brukar vi kalla dem kåkstäder. De är ett historiskt arv efter apartheidtiden i Sydafrika då regeringen beslutade att svarta och vita inte fick bo i samma bostadsområden. De svarta fick endast bo i township-områden långt från innerstaden. I dag ligger dessa satellitstäder kvar och här bor majoriteten av stadens svarta befolkning. Vi lär oss mer om livet, kulturen och om de utmaningar som de flesta av invånarna lever med dagligen. Vi avslutar besöket med att äta lunch på en restaurang i Khayelitsha där vi också får ett smakprov på den entreprenörsanda som sjuder i den här delen av Kapstaden. Efter många starka intryck och fyllda med glädje och värme återvänder vi till Kapstaden på eftermiddagen.
Extra måltid som ingår: Lunch.

Dag 5. Heldagstur i vindistrikten med vinprovningar, 1 ”cellar tour” och lunch på vingård

Vi besöker några av områdets många fantastiska vingårdar. Under dagen besöker vi bland annat Franschhoek, där franska flyktingar på 1600-talet lade grunden till det som skulle bli den sydafrikanska vinindustrin. Vi gör två vinprovningar, går på en "cellar tour" och avnjuter en gemensam lunch på en vackert belägen vingård.
(Extra måltid som ingår: Lunch)

Dag 6. Stellenbosch vinprovningar

Vi bekantar oss med ytterligare några vingårdar i området, provar vin ihop med tillbehör och äter en gemensam lunch. Kvällen är fri för egna aktiviteter och middag i Stellenbosch-området.
(Extra måltid som ingår: Lunch)

Dag 8. Strutsar och Cango Caves droppstensgrottor 

I utkanten av Oudtshoorn besöker vi en strutsfarm och får lära oss mer om dessa märkliga fåglar. Vi äter gemensam lunch på strutsfarmen innan vi fortsätter till de spektakulära och världsberömda grottorna Cango Caves, strax norr om Oudtshoorn. Här får vi en guidad tur i grottorna och får se de fantastiska droppstensformationerna djupt inne i berget.
(Extra måltid som ingår: lunch)

Dag 9. Båttur och lunch till Featherbed Nature Reserve i Knysna

Efter frukost gör vi en utfärd till det vackra naturreservatet Featherbed Nature Reserve. Turen inleds med en båtresa över Knysna-lagunen och sedan väntar ett litet "tåg" med engelsktalande specialguide som tar oss upp till toppen av reservatet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över lagunens dramatiska mynning och de som vill kan vandra tillbaka ner genom skogen tillsammans med vår svensktalande guide. Det är en promenad på 2,2 km, som bjuder på fler vyer och ett spännande växt- och fågelliv. Väl tillbaka vid utgångspunkten bjuds vi på en härlig lunchbuffé innan båtfärden går tillbaka över lagunen igen.
(Extra måltid som ingår: Lunch)


Pris: 4 485 kr per person - 2018
Pris: 4 710 kr per person - 2019

I priset ingår:

  • Alla utflykter enligt ovan med vår svenska guide som är med på resan
  • Extra måltider (7 luncher)
  • Alla entrér 
  • Dricks

Pris Resfakta

Pris Resfakta

Pris från: 32 985 kr per person, del i dubbelrum med flygskatter
Enkelrumstillägg: 6 585 kr
Barnrabatt: 6 000kr (oktober, februari och april) 4 000kr i december
(Rabatten gäller för 1 barn under 12 år som delar rum med 2 vuxna)

I priset ingår:

• Alla flygresor med flygskatter (med reservation för prisändringar)
• Svensktalande guide under resan och engelsktalande guide vid speciella utflykter
• 12 nätters boende enligt program, del i dubbelrum
• Transport i luftkonditionerad buss
• Måltider enligt program (frukost alla dagar, 2 luncher och 5 middagar)
• 4 safariturer i Kariega Game Reserve
• Dricks (10%) på restaurangerna där vi äter gemensamma måltider
• Dricks till guider, porters på flygplats och hotell 
 

I priset ingår ej:

• Måltider som ej anges inom parantes i programmet
• Extra utflykter som önskas, se mer info under Utflyktspaket
• Avbeställningsskydd som tecknas innan första inbetalningen
• Reseförsäkring går att köpa och även som komplement till hemförsäkringen

Samtliga boenden i våra program är bättre medelklasshotell (3-4 stjärnor) och håller alla god standard. Hotellen har alla utomhuspool på området. I god tid innan avresa skickar vi ut ett detaljerat program där samtliga hotell presenteras och ni kan gå in via länkarna och läsa mer om respektive hotell.

Det krävs minst 10 personer för att resan skall bli av, max 30.

Vi reserverar oss för prisändringar p.g.a. tillgänglighet på flyget, boendet samt valuta- och skatteförändringar. Flygskatterna kan behöva korrigeras pga skatteändringar från flygbolagen. Förändringar i programmet kan inträffa utanför vår kontroll.

Enkelrumstillägget avser de boenden som inte har enkelrum och som därför måste ta betalt för ett dubbelrum, även om det bara bor en gäst i rummet. Ett billigare enkelrum kommer däremot alltid att bokas i de fall det finns tillgängligt (rummen kan då skilja sig något gentemot ordinarie dubbelrum).

 

 

Våra guider

Görrel Espelund

Görrel Espelund är Afrikakorrespondenten som sadlade om och blev guide. Som journalist har hon haft särskilt fokus på Afrika i över 20 år och mellan 1997 och 2004 var hon stationerad i Kapstaden som korrespondent för Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Hennes bevakningsområde var Afrika, söder om Sahara.
I Sverige är Görrel en flitigt anlitad föredragshållare och moderator. Genom åren har hon även skrivit ett flertal böcker, den senaste, ”Kap till Kairo – anteckningar längs vägen”, tillsammans med Andreas Karlsson.
Sedan några år tillbaka har hon återvänt till sitt andra hemland Sydafrika och är nu utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

Andreas Karlsson

Andreas Karlsson är utbildad safariguide/ranger med lång erfarenhet från den afrikanska vildmarken. Han har en bakgrund som journalist och fotograf och har rest i och bevakat Afrika i över ett decennium. Han är föredragshållare och prisbelönt naturfotograf, och han har skrivit ett flertal böcker om Afrika, bland annat ”Kap till Kairo” (tillsammans med Görrel Espelund) och guideboken ”Mitt Kapstaden”. Andreas håller för närvarande på att avsluta en bok om Sydafrikas historia som kommer att komma ut i Sverige under 2016.
Andreas är ackrediterad av Field Guides Association South Africa (FGASA). Han är även utbildad och ackrediterad kulturguide i enlighet med South African Tourism Service Associations (SATSA) krav.

Karta

Kommentarer

Blandade kommentarer från resorna november 2014-feburari 2015:

En underbar resa med en fantastisk guide, kanske lite för mycket vinprovning istället längre tid i Kapstaden.
Resan var perfekt, Sydafrika i ett nötskal med den bästa guiden man kan tänka sig och mycket trevligt ressällskap i gruppen. Bra blandning av människor mellan 16 och 86 år! Tack!
Skippa Montage och ha en ytterligare dag på safari.
Ytterligare ett plus skulle vara att kunna checka in i förväg i Kariega så allt var klart och man hade haft möjlighet att välja plats på flyget.

Pris från:
32 985 kr
Dagar:15
Alla flygresor* med skatter, del i dubbelrum med frukost, transfer, luncher, middagar och utflykter enligt program, safari och inträden/aktiviteter enligt program, svensktalande guide. *Flygskatter ingår men eventuella korrigeringar på skatten slutfaktureras ca 50 dagar innan avresa
Boka resa
Boka resa